≫ 

Srbija dobija kratke programe studija: Do diplome i za samo 3 meseca, ali morate da ispunite jedan uslov

U Ministarstvu pretpostavljaju da će najveće interesovanje biti za IT sektor, a obuke će se organizovati na osnovu potreba poslodavaca

  • 12

Srbija će sledeće godine dobiti prve stručnjake sa završenim kratkim programima studija, u trajanju do 18 meseci, potvrdio je Bojan Tubić, pomoćnik ministra za visoko obrazovanje. Nacionalni savet za visoko obrazovanje doneo je još krajem marta Pravilnik o organizaciji, sprovođenju i izdavanju sertifikata za kratke programe studija, ali je on stupio na snagu tek sada, posle objavljivanja u Službenom glasniku.

Na osnovu Pravilnika, visokoškolske ustanove moći će da pripreme kratke programe i dostave ih Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje. Dogodine se očekuju prvi sertifikati u rangu fakultetskih diploma.

NAJVEĆE INTERESOVANJE OČEKUJE SE U IT SEKTORU 

- Zakon je predvideo kratke programe studija koji bi povezali visoko obrazovanje i tržište rada. Oni ne bi imali obavezu da se akredituju, već se uvode smernice koje donosi upravo ovaj Pravilnik. Kratki program može da upiše svako ko ima četvorogodišnju srednju školu i želi da se usavrši u nekoj oblasti.

Laptop, programer, racunar, kompjuter, rad na racunaru, posao, radna atmosfera, kancelarija IT programi verovatno će biti najtraženiji, Foto: Pixabay

Naravno, moguće je da ih upišu i oni sa višom ili visokom stručnom spremom, ako žele usavršavanje u svojoj ili nekoj drugoj grani. U Ministarstvu pretpostavljaju da će najveće interesovanje biti za IT sektor.

Kako je Pravilnikom predviđeno, kratki programi organizuju se u obimu od 300 do 600 časova aktivne nastave i mogu trajati od tri do 18 meseci. Polaznik na kraju stiče sertifikat sa opisom posla za koji je osposobljen.

NEOPHODAN JEDAN USLOV 

Cilj uvođenja kratkih programa u obrazovanje je da se u kratkom periodu omogući efektno i efikasno obrazovanje stručnjaka za konkretan posao. Ceo sistem je osmišljen po ugledu na praksu koja već postoji u evropskim zemljama. Hasan Hanić iz Nacionalnog saveta kaže da će verovatno najviše interesovanja biti za kurseve veb dizajna i programiranja, za sticanje menadžerskih i liderskih veština koje se retko izučavaju na fakultetima.

Tu su i programi jezika, pa kratki programi za bankare... Sve njih može da realizuje akreditovana visokoškolska ustanova a uslov je samo da za to ima podršku bar jednog poslodavca, koji pismeno izrazi spremnost da svoje zaposlene upiše na kurs ili da zaposli one koji su prošli program.

VIDEO: Nemanja je sa 23 godine završio 2 fakulteta i to u roku

(Telegraf.rs/ Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • RICINUS

    13. maj 2019 | 09:20

    To se nekada zvalo kurs

  • Neki

    13. maj 2019 | 09:20

    Za nedelju - dve imaju doktorat, tako da je tri meseca iha-haaa!

  • Rastko

    13. maj 2019 | 11:25

    U pa potrebe poslodavaca svima su nam dobro poznate samo je sve manje radnika koji su spremni da im zadovolje apetite.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA