≫ 

Prelepa dunavska ostrva kod Pančeva od danas su zaštićeno područje: Na njima borave strogo zaštićene i ugrožene vrste ptica

Tokom seobe i zimskih meseci na Dunavu i močvarama unutar ovih ada okuplja se između 5 i 10 hiljada pataka, 10–40 hiljada galebova, a među njima je i niz vrlo retkih i ugroženih vrsta

  • 3

Skupština grada Pančeva, donela je odluku o zaštiti prirodnog dobra "Pančevačke ade".

Ade Forkontumac, Štefanac i Čakljanac su smeštene unutar vodotoka reke Dunav i to na mestu gde se u njega uliva reka Tamiš. Ova tri ade čine zaštićeno stanište treće kategorije i predstavlja funkcionalnu celinu vodenih, vlažnih i šumskih staništa.

Prema rečima Marka Šćibana iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, novoproglašeno zaštićeno stanište biće od velike važnosti za očuvanje populacija zaštićenih i strogo zaštićenih vrsta, posebno onih koja naseljavaju vodena staništa.

- Ovo područje predstavlja jedno od najvažnijih močvarnih staništa za ptice u Srbiji. Tokom seobe i zimskih meseci na Dunavu i močvarama unutar ovih ada okuplja se između 5 i 10 hiljada pataka, 10–40 hiljada galebova, a među njima je i niz vrlo retkih i ugroženih vrsta. Pored pomenutih, ovde se gnezdi i nekoliko parova orlova belorepana, crnih roda, a tu je i kolonija čaplji i vranaca - dodao je Šćiban.

Upravljanje Zaštićenim staništem "Pančevačke ade" povereno je Javnom preduzeću "Vojvodinašume", odnosno Šumskom gazdinstvu "Banat" iz Pančeva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Đina

    16. maj 2019 | 11:09

    Hvala Bogu nešto pametno, a i korisno, a ne riality.

  • Н. С.

    16. maj 2019 | 11:32

    Вест је врло лепа. Само је процена броја птица мало жешћа. Од 5-10 хиљада, и од 10- 40 хиљада.

  • Brbica

    30. maj 2019 | 09:00

    A kako to da maltene na par stotina metara od južne zone, tj hemijske industrije koja bi trebalo da zagađuje prirodu,žive tolike divlje zivotinje kao što su retke ptice ili vidre,samo na par kilometara odatle?Ili nije toliko zagađeno kao što se servira ili zivotinje nemaju instikte?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA