Sa Hilandara u Vranje stiže velika svetinja: Čudotvorna ikona Bogorodice Trojeručice biće izložena u manastiru Ćelije

Istog dana u manastir stižu i mošti Justina Ćelijskog

  • 4

Pravoslavna Eparhija Vranjska će 1. juna u Vranju, organizovati svečani doček dela moštiju Prepodobnog Justina Ćelijskog i Vranjskog koje dolaze iz Manastira Ćelije kod Valjeva. Istog dana biće dočekana i čudotvorna ikona Bogorodice Trojeručice koja dolazi sa Svete Gore iz Manastira Hilandar.

Nebojša Stojadinov, protojerej starofor Eparhije Vranjske, ističe da se doček moštiju Prepodobnog Justina Ćelijskog obavlja u godini kada se obeležava sto dvadeset godina od njegovog rođenja i četrdeset godina od njegovog upokojenja, piše Jugmedia.

- Njegovo preosveštenstvo Episkop Vranjski je na crkvenom Saboru u Beogradu, zatražio deo moštiju Prepodobnog Justina Ćelijskog od njegovog preosveštenstva Episkopa Valjevskog gospodina Milutina, koji je sa radošću primio ovu molbu i dao saglasnost da one budu donesene u Vranje. Mošti će biti trajno vlasništvo Eparhije Vranjske i nalaziće se u spomen hramu Prepodobnog Oca Justina - kaže protojerej starofor Stojadinov.

Druga velika svetinja koja tog dana dolazi u Eparhiju Vranjsku jeste kopija ikone Bogorodice Trojeručice, dar Eparhiji Vranjskoj, odnosno Metohu Manastira Hilandara Manastiru Svetog Nikole u Vranju.

Centralni doček ikone i moštiju i Litijski hod biće organizovan na raskrsnici ulica Stefana Prvovenčanog i Bulevara Avnoja (Autobuska stanica) do Sabornog hrama Svete Trojice, negde oko 17 časova. Tu se vernici mogu pokloniti ovim velikim svetinjama i uzeti blagoslov Božji.

(Telegraf.rs/Jugmedia)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA