≫ 

Pričali smo sa majkom LGBT momka koja je danas bila na novosadskom Prajdu: Moje dete je prošlo pakao, zato sam ovde (FOTO)

Nakon skupa došlo je do incidenta, srednjoškolci vikali "Ubij pedera"

  • 18

Prvi Prajd u Novom Sadu održan je danas u okviru prve novosadske Nedelje ponosa. Na Trgu slobode u tom gradu, učesnici su se skupili uz poruku da se nadaju "da ovo nije poslednji, te da će i u budućnosti moći slobodno da šetaju svojim gradom".

Prajd, Novi Sad, novosadska Parada ponosa Foto: Lazar Čovs

Šetnje nije bilo, jer nije ni bila najavljena, a glavna tema ovog skupa bila je diskriminacija i nasilje kojem su izloženi LGBT pripadnici. Tim povodom, razgovarali smo sa jednom od žena koja je došla da ih podrži.

Moj sin je pripadnik LBGT zajednice i ima moju punu podršku i poštovanje. Svakom roditelju najveća želja je da dete poraste u srećnog i zadovoljnog čoveka. Ako je on srećan, i ja sam - rekla nam je majka koja je zbog bezbednosti želela da ostane anonimna.

Prajd, Novi Sad, novosadska Parada ponosa Foto: Telegraf

Naime, ona je sa svojom prijateljicom došla da pruži podrku svim onima koji su prošli kroz iste neprijatne scene kroz koje je prošao njen sin.

Meni je tužno i strašno šta moraju da trpe ova deca, ovi mladi ljudi, mržnju i diskriminaciju, zbog nečega što nije njihov izbor da budu. Zato sam došla, da im pružim podršku, da se vidi da ima i nas koji mislimo drugačije od glasne i prostačke rulje - kaže naša sagovornica.

Prajd, Novi Sad, novosadska Parada ponosa Foto: Lazar Čovs

Ona je dodala i da je obezbeđenje bilo odlično, te da je policija obavila svoj posao profesionalno i valjano.

IPAK NIJE MOGLO BEZ INCIDENTA

Policija je dalje od trga potisnula grupu srednjoškolaca koja je vikala "Ubij pedera" i "Idite na Kosovo". Jedan od njih nasrnuo je i na novinarku portala "021", prenosi taj portal.

Prajd, Novi Sad, novosadska Parada ponosa Foto: Lazar Čovs

Naime, oni navode da su pripadnici Interventne krenuli za njima, te su se mladići uglavnom razbežali. Desetak mladića, najverovatnije srednjoškolaca, legitimisano je, nakon čega ih je policija pustila uz upozorenje da će im, u slučaju da se vrate i ponovo pokušaju da izazovu incidente, pisati prijave.

Prajd, Novi Sad, novosadska Parada ponosa Foto: Lazar Čovs

U blizini trga, kod Vladičanskog dvora okupila se još jedna grupa protivnika Prajda. Oni su mirno stajali, noseći ikone i transparent "Nemoral i gej sramotu - nikad više u javnom životu". Oni su doneli ikone i krstove i ispred ulaza čitali Sveto pismo, uz zvuke gusli.

(Snežana Čenad - s.cenad@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sanja

    17. maj 2019 | 20:40

    Kao prvo nemoj nikoga da vredjas i nazivas prostacima. Kao drugo voli svoje dete ,to je normalno ali ako ga podrzavas sto se stidis,pa se krijes. Kada podrzavam nesto ja se ne krijem nego stojim iza toga,kao i drugi. Protivnik sam LGBT populacije i pametno,kulturno i inteligentno su postupili protivnicii kao i ja. Mirno. A LGBT neka se sastaju,druze ali nemaju sta da reklamiraju.

  • Ssss

    17. maj 2019 | 21:11

    Ja se nadam da ce ove mladje generacije da se izbore sa ovim bolestima,jel ove generacije od 80tih su totalno izgubljene ne znaju ni za porodicu ni drzavu ni naciju sve su nam okrenuli naopako.

  • Realista

    17. maj 2019 | 21:20

    I postaše muškarac i žena ... Prirodno ... Sve što nije prirodno, zove se anomalija ... Zna se kako se postupa u takvim okolnostima ... Ponos ? Kakav ponos ? Ponos čega ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA