≫ 

Gluvi i nagluvi u Srbiji osećaju se kao stranci u sopstvenoj državi: Ne mogu da komuniciraju, dobijaju loše poslove i teško napreduju

Deca i mladi koji ne čuju nemaju priliku da uče i da se usavršavaju kao oni koji nemaju problema sa sluhom

  • 0

Borba osoba sa oštećenjem sluha za poboljšanje uslova života je teška i podrazumeva brojne prepreke koje u Srbiji postoje decenijama.

Okupljeni oko inicijative Gluvi Srbije kažu da je jedan od najvećih problema to što soba ne može da komunicira, niti da obavlja svakodnevne aktivnosti uz pomoć tumača.

A državi i Savezu gluvih i gluvonemih Srbije zameraju da ne rade dovoljno na poboljšanju. U Srbiji ima više od 80.000 gluvih koji nemaju nikakva prava, niko ih ne vidi i ne čuje, a šanse da dobiju dobar posao su minimalne.

- Osećam da sam stranac u sopstvenoj državi - kaže Marko Milosavljević za BBC na srpskom koji je došao iz Kruševca u Beograd na nedavno održan protest inicijative Gluvi Srbije.

Gluvoća se tretira kao 70 odsto telesnog oštećenja, što je ograničavajući faktor za dobijanje nekih važnih vrsta pomoći od države.

protest gluvih u beogradu Protest, Foto: Telegraf

NA PROTESTU TRAŽILI VEĆA PRAVA

- Otuda i veliko nezadovoljstvo - kaže za BBC na srpskom Julijana Lekić, sudski tumač za gluvoneme i nagluve, koja je jedan od organzatora protesta.

Ona navodi i da joj je jedan od motiva to što je majka dece koja ne čuju. Lekić kaže da ovaj problem ne datira od aktuelne vlasti, već je ga je ona samo nasledila i dodaje da se ništa nije promenilo već 20 godina.

Protest je održan ispred prostorija Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a okupljeni su dobili obećanje generalnog sekretara Radoja Kujića da će podnesti ostavku.

Lekić se kao predstavnica okupljenih sastala sa Biljanom Barošević, pomoćnicom ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Milenkom Nikićem, savetnikom ministra.

- Kujović je dao obećanje da će 9. juna otići sa mesta sekretara - kaže Julijana za BBC na srpskom.

Ukoliko ne ispoštuje dogovor, okupljeni su najavili novi protest.

protest gluvih u beogradu Jedna od parola, Foto: Telegraf

FORMIRAJU RADNU GRUPU

Na sastanku je odlučeno da se oformi radna grupa koja će se baviti zahtevima i u čiji rad će aktivno biti uključeni i predstavnici inicijative Gluvi Srbije.

- Treba da odredimo ko će to raditi. Pozdravljamo ovaj potez, jer od nečega se mora početi - kaže Lekić.

Do sada se nije dešavalo da svi predstavnici saveza mogu da kažu sve šta misle. Ovo je novi model rada po kojem će se ubuduće raditi - tvrdi pomoćnica ministra.

protest gluvih u beogradu Na protestu su izneli program u 15 tačaka, Foto: Telegraf

ZAHTEVI U 15 TAČAKA

Predstavnici inicijative napisali su prigovor u 15 tačaka. Ovo su neke od stavki koje su preuzete iz pisane primedbe na rad Saveza

Nedostatak informacija - ne dobijaju obaveštenja koja su im značajna, a i ona koja dobiju su u suženoj formi i selektivno obrađena

Vršenje pritisaka - koje se ogleda najčešće u radu Izvršnog odbora na nacionalnom nivou

Izostanak pomoći - Problemi sa nedostatkom prevodioca ili njihovom načinu rada. Zbog toga gluvi i nagluvi imaju probleme na svojim radnim mestima

Manipulacija i zastrašivanje gluvih u Srbiji - vrši se od strane lokalnih organizacija gluvih i njihovih sekretara

Gorući obrazovni problem - poznato je da je specijalno obrazovanje, koje gluve i nagluve osobe pohađaju ne donosi jednake mogućnosti za dalji rad u životu. Ovaj problem najviše osećaju deca i mladi, jer nemaju priliku da uče i da se usavršavaju kao oni koji nemaju problema sa sluhom.

(Telegraf.rs/BBC na srpskom)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA