6 razloga zbog kojih bih se na "keca" preselio iz Beograda u Niš

Ovo nije tekst o "beogradizaciji"

  • 23

Ona priča da je Beograd centar sveta, obećani grad u kojem će svako da nađe posao, sreću i ljubav kod mene ne pije vodu. Drag mi je, u njemu sam rođen, prelep je, ali je, po mom ukusu - prevelik. Nekoliko puta sam bio u Nišu i tvrdim, to je idealan grad za život u Srbiji.

Niš

Foto: Mateja Beljan

Nišije, Kragujevčani, Kruševljani i drugi ljudi iz "provincije" možda se nekada osećaju pomalo skrajnuto. Ali to je već priča o beogradizaciji koja u ovom tekstu uošte neće biti tema.

Niš

Foto: Mateja Beljan

Pokušao sam samo da navedem bar 6 razloga zbog kojih bih pre živeo u Nišu, nego u Beogradu.

1. IDEALNA VELIČINA

Niš

Foto: Mateja Beljan

Niš je velik grad, kada ga pogledate sa auto-puta prema Sofiji shvatićete da je on definitvino dominantan u čitavoj južnoj i istočnoj regiji. Sam grad presecaju bulevari, trgovi, a centralni trg nalazi se uz Nišavu, dinamičnu i nimalo naivnu reku koja grad deli na dva dela.

Niš

Foto: Mateja Beljan

A ipak, gde god da kenete, bilo pešice, bilo taksijem ili busem, tu ste za najviše 10-15 minuta. Bez gužve i haosa.

2. ČISTOĆA I KULTURA

Niš

Foto: Mateja Beljan

Građanska svest u Nišu zasigurno je na višem nivou nego u Beogradu. Logično, Nišlija ima manje, bolje se poznaju i ne pada im napamet da devastiraju svoj grad. Autobusi su redovni i čisti, a svako kome se obratite neće štedeti vreme da vam objasni sve što vas zanima.

3. SVE ŠTO VAM TREBA

Niš

Foto: Mateja Beljan

Niš, baš kao i Beograd ima sve što je potrebno za normalan život: Klinički centar, Univerzitet, pozorište, sportske centre... Mnogo prostora za rekreaciju, reku i prelepu tvrđavu.

4. ISTORIJA I KULTURA

Niš

Foto: Mateja Beljan

Niš je i te kako bogat istorijom: Ćele kula, nalazište Mediana, logor Crveni kst i rodna kuća Stevana Sremca su najpoznatije muzejske lokacije. A kada se prošetate tvrđavom, osetičete se kao da ste upali u svojevrstan vremplov.

5. BOGAT NOĆNI ŽIVOT

Kome je do izlaska, u Nišu će se i te kako dobro provesti: ulice su vikendom prpeune ljudi, a na raspolaganju su vam i rok klubovi i oni "fensi". Za razliku od Beograda, bez ustezanja možete pitati konobare i goste gde je dobar provod i gde možete da nastavite dalje. Mali je grad, svi sve znaju, a i drago im je kada ih neko poseti...

6. INFRSASTRUKTURA

Auto-put, aerodrom, blizina Sofije i Skoplja pružaju i mogućnost da neki dan pobegnete iz grada i odete u šoping u Bugarsku ili Makedoniju. A ako želite baš u Beograd, tu ste za 3 sata vožnje.

(Mateja Beljan)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rastko

    27. maj 2019 | 09:37

    Nis nam nije samo njiva oranica vec buduca granica i prva linija fronta tako da najhrabriji i treba da budu tamo .

  • Rastko

    27. maj 2019 | 09:28

    Ovija sto ne cepaju u Beograd isto to rade i u Nis i u Surdulicu...

  • Rastko

    27. maj 2019 | 08:41

    Na ''keca'' mozete se preselite samo sa njihovog ovde na njinog tamo i to vam je to .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA