≫ 

Cikloni su se nadvili nad Balkanom, Bosanci su im dali imena "Melita" i "Alvin": Da li nove nepogode prete Srbiji ove nedelje?

Kako bismo proverili šta o ovim ciklonima misli i kako tumači ove pojave meteorolog Đorđe Đurić, kontaktirali smo ga

  • 6

Na društvenim mrežama u prethodne dve nedelje pojavile su se informacije o ciklonima pod nazivom "Melita" i "Alvin" koji su se nadvili nad Balkanom. Prema tvrdnjama u objavama tih stranica u BiH, navodi se da su oni donosili velike količine kiše i 45.000 munja za jednu noć.

Kako bismo proverili šta o ovim ciklonima misli i kako tumači ove pojave meteorolog Đorđe Đurić, kontaktirali smo ga.

- U Srbiji generalno, od zvaničnih institucija nikada nećete čuti naziv ciklona, jer to prosto nije praksa u našoj zemlji. Moguće da je neko u Bosni i Hercegovini proizvoljno dao ime ciklonima - kaže za "Telegraf" Đurić.

"Ciklon 'Alvin' je u nedelju tokom noći doneo oko 45.000 munja delovima Srbije i Mađarske", navodi se na stranici Bosnia Storm Chasers - prva BH zajednica lovaca na oluje.

Srpski meteorolog Đurić kaže da je taj podatak relativno tačan, da je nedelja uveče i tokom noći zaista bila praćena jakim grmljavinskim sistemom. Međutim, on ponovo ističe da u Srbiji naziva ciklona nema. On navodi i da su u nedelju najviše pogođene Vojvodina, Podunavlje, Beograd, Mačva.

Ova situacija počinje polako da se stabilizuje, jer se ciklon koji je iznad Srbije, polako kreće ka Rumuniji.

- U nedelju je palo oko 66 litara po metru kvadratnom, što je poprilično velika količina padavina. Grad je napravio veću štetu u Ivanjici, Čačku, Požegi. Ako pogledamo vremenske prilike u nedelju tokom dana, bilo je veoma sparno. Takvo vreme, pogodovalo je stvaranju pljuskova - objašnjava Đorđe Đurić.

MAJ I JUN UVEK POD KIŠOM

Ipak, prema njegovim rečima, uprkos iznenađenosti ljudi, ovakvo vreme ne bi trebalo da nas čudi, jer su maj i jun u Srbiji poznati kao meseci sa najobilnijim padavinama.

Prema rečima našeg sagovornika, to je tip srpske klime. Tada se mešaju vazdušne mase sa Atlantika i Mediterana, pa se stvaraju snažne grmljavinske oluje. U proseku, tokom ta dva meseca, ne prođe dan a da negde u Srbiji ne bude pljuskova i grmljavina.

Grad Nevreme, Baajnica, nevreme, oluja, kisa munje oblaci beograd Grad je u nedelju razorio mnoge gradove; Foto: Telegraf

CELE NEDELJE PLJUSKOVI

- U četvrtak i petak nas takođe očekuju kratki pljuskovi sa grmljavinom, takve vremenske prilike će se ponoviti i za vikend, s tim da će temperatura dolaziti i do 25 stepeni. Od ponedeljka nas ponovo očekuje destabilizacija, pa se pljuskovi mogu opet očekivati od početka sledeće sedmice - rekao je Đurić.

Podsetio je i da će usled ovakvih prilika biti pojačano električno pražnjenje, pa bi u vreme kratkotrajnih oluja, kiše i grmljavine trebalo da se vodi računa o lokaciji na kojoj se nađe onaj kog zatekne pljusak. Đurićev savet je da se sklonite na bezbedno mesto.

Banat apokaliptične slike neba Oblaci Oblaci iznad Banata; Foto: Telegraf

RAKETE NE MOGU DA SPREČE GRAD

Kada se povede polemika oko protivgradne zaštite poznati meteorolog ukazuje na pogrešno shvatanje i svrhu ovakvih mehanizama.

- Ljudi ne razumeju baš najbolje svrhu ispaljivanja raketa. Suština je da rakete ne mogu da spreče padanje grada. One u sebi imaju srebro jodid koji prilikom raspršivanja, a u hemijskoj reakciji, usitnjava led, da ne bi dolazilo do većih razmera štete. Ne može led da se pretvori u vodu pod dejstvom raketa - objašnjava Đurić.

VIDEO: Pucali prozori, leteli krovovi, prevrtala se kola! Ciklon Fani uništio grad

(S. Čenad - s.cenad@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA