≫ 

"World Minds" konferencija prvi put u Srbiji, Brnabić poručila: Ovo je jedinstvena prilika za srpske inovatore, naučnike i talente

- Ovo je prvi put da izlaze van Švajcarske i veliko je zadovoljstvo i čast imati ih u Beogradu - istakla je Brnabić

  • 0

Prestižna WORLD.MINDS konferencija, koja se danas održava u Beogradu, prilika je da se Srbija predstavi u pravom svetlu, kao zemlja za investiranje u istraživanje, razvoj i inovacije, te da se srpski naučnici, inovatori i talenti promovišu i povežu sa kolegama širom sveta, poručila je predsednica vlade Ana Brnabić.

Brnabić je Tanjugu rekla da je vlada dugo radila na tome da organizaciju WORLD.MINDS dovede u Srbiju, budući da se do sada godišnji kongres koji okuplja svetske lidere iz oblasti ekonomije, privrede, kulture, arhitekture, medicine, poljoprivrede, isključivo održavao u Cirihu.

- Ovo je prvi put da izlaze van Švajcarske i veliko je zadovoljstvo i čast imati ih u Beogradu - istakla je Brnabić.

Ona je navela da konferencija u Beogradu pokazuje Srbiju na drugačiji način, jer će učesnici, od kojih mnogi nikad nisu bili u našoj zemlji, imati priliku da je vide u pravom svetlu, ali i da upoznaju srpske inovatore, talente, mislioce, privrednike.

- Ovo je jedinstvena svetska prilika za umrežavanje naših mladih ljudi, naučnika, inovatora, vlasnika startap preduzeća i kompanija i sigurna sam da će nakon ovoga i naši partneri iz sveta gledati na Srbiju drugačije, kao na potencijalnu destinaciju za investiranje u istraživanje, razvoj i inovacije - istakla je Brnabić.

Dodala je da će naši naučnici, mladi inovatori i talenti imati mnogo bolju saradnju sa kolegama širom sveta.

Predsednica vlade je rekla i da su u Beogradu danas prisutni i potencijalni investori i značajni privrednici iz celog sveta, te da je sigurna da će im srpski inovatori i naučnici pokazati svoje ideje i patente i da će se roditi ideje o finansiranju njihovih projekata.

Podsetila je da je vlada prošle godine promenila zakonski okvir i uvela poreske olakšice za inovacije i ulaganja u nauku, istraživanje i razvoj.

- Danas je Srbija jedna od najkonkurentnijih evropskih zemalja po stopi poreza za kompanije koje ulažu u inovacije, znanje i istraživanje i razvoj - rekla je Brnabić.

To je predstavljeno gostima iz inostranstva, rekla je Brnabić i istakla da će i sutra imati sastanke u vladi sa nekim od učesnika i da veruje da će Srbija zainteresovati veliki broj njih da ulažu u našu zemlju.

Prestižna WORLD.MINDS konferencija okupila je vodeće svetske inovatore, naučnike, biznis lidere i umetnike koji na inspirativan način predstavljaju ideje novog doba.

Na konferenciji su danas govorili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i bivši nemački kancelar Gerhard Šreder, a učestvuju i dobitnik Nobelove nagrade za hemiju Kurt Vitrih, tehnološki pionir i jedan od govornika na TED konferencijama Tom Vudžek, Oš Agabi, stručnjak za neurotehnologiju i izvršni direktor kompanije "Koniku"...

Prema pravilima WORLD. MINDS, razgovori se vode iza zatvorenih vrata.

WORLD.MINDS zajednicu čini više od 1.000 visokorangiranih pojedinaca, među kojima su nobelovci, državnici, naučnici, profesori univerziteta, ambasadori, pisci, koji su dali značajan doprinos nauci, umetnosti i biznisu.

"World Minds" iza sebe ima tradiciju dugu 12 godina, 150 priznatih govornika, više od 1.000 članova i čak 3.141 ideju koja je proizašla iz brojnih konferencija.

Ana Brnabić i Šreder Ana Brnabić i Gerhard Šreder - FOTO: TANJUG/ DIMITRIJE GOLL

NAUČNE INSTITUCIJE SU ONO ŠTO SMATRAM SRBIJOM

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić predstavila je danas na skupu "WORLD.MINDS" koji je u Beograd doveo svetske naučinke, inovatore, umetnike, ali i bivšeg nemačkog kancelara Gerharda Šredera, uspešne srpske kompanije iz oblasti nauke i tehnologije i ocenila da Srbija može da bude pobednik u novoj industrijskoj eri.

- Naše naučne institucije su ono što smatram Srbijom -  rekla je premijerka, koju je osnivač "WORLD.MINDS" Rolf Dobeli predstavio kao jednu od najuticajnijih žena po Forbsu.

Podsećajući da živimo u uzbudljivim vremenima pred četvrtu industrijsku revoluciju ona je dodala da veruje da Srbija može da bude pobednik u njoj.

- Uvek sam mislila da je cilj moje vlade da počne transformaciju Srbije iz ekonomije koju vode investicije i rad u ekonomiju koju vode inovacije - rekla je premijerka.

Prikazane su uspešne srpske kompanije objedinjene su kroz platformu "Serbia Creates".

- To je naša nova inicijativa. Srbija je ranije na ovaj način predstavljana više tradicionalno, ali ona je više od toga. Otud i nova platforma "Serbia Creates" koja pokazuje naučni i umetnički kreativni deo - rekla je Brnabić tokom razgovora sa domaćinom skupa koji joj je postavio pitanje kako zadržati mlade obrazovane ljude u Srbiji.

Ona je u odgovoru pozvala srpske naučne klubove da dođu na konferenciju u decembru na kojoj će se govoriti o tome kako mogu da nam pomognu, navodeći da se o tome razgovaralo već na konferenciji koja je održana prošle godine.

Kako je rekla, "Ok je da ljudi odlaze iz zemlje, ali samo ako se vrate".

- Mi ne možemo da ih zaustavimo. Ulažemo novac u fondove za nauku i tehnologiju. Srbija je u aprilu postala punopravni član CERN-a. Imamo među osnivačima nekih od najboljih startap kompanija ljude koji su bili u inostranstvu, ali su se vratili ovde i mi smo im zahvalni na tome - dodala je ona.

Na pitanje kako je postala premijerka odgovorila je jednostavno - kad su mi prišli i ponudili da budem ministar bila sam iznenađena, ali naravno prihvatila sam.

- Tek kasnije sam sa uspostavom ministarstva informatike saznala za drugu stranu Srbije. Da ona može da bude drugačija i modernija. Kasnije sam postala premijer, ali mislim da se nikad neću navići na to da sam premijer - rekla je Brnabić.

Dobeli je pitao i da prokomentariše da li ju je to što je postala roditelj promenilo.

- Morala sam da naučim da funkcionišem sa mnogo manje spavanja. Jednom sam svom timu ispričala koliko sam bila srećna kada je beba podrignula. Roditeljstvo menja mnogo toga - rekla je premijerka.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA