Ubio je svoju ženu, majku svoje dvoje dece, a pre samo 2 nedelje ga je prijavila za nasilje. Ko je napravio stravičan propust?

Svi društveni akteri moraju postati svesni svoje dužnosti u zaštiti bezbednosti i života žena žrtava nasilja

  • 14

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je da trostruko ubistvo u Novom Sadu, u kojem je Mirjanu Janković i njene roditelje ubio suprug, predstavlja više od još jednog upozorenja i izaziva zabrinutost zbog koje mora uslediti hitna reakcija svih nadležnih organa.

- Nažalost, i ovaj slučaj stravičnog ubistva potvrdio je da sistem zaštite od nasilja nad ženama nije dovoljno delotvoran uprkos svim merama i aktivnostima koje su preduzimane. U ovom slučaju poseban problem je to što je ubijena žena pre samo dve nedelje prijavila supruga zbog nasilja u porodici, ali očigledno da je neko u lancu odgovornih zakazao - naglasila je Jankovićeva.

Ona je u saopštenju za javnost navela da je uprkos donetom zakonu potrebna veća odgovornost i svest, i ukazala da svi društveni akteri moraju postati svesni svoje dužnosti u zaštiti bezbednosti i života žena žrtava nasilja.

Poverenica upozorava i da se svakodnevno u medijima izveštava o nasilju u kojima se navode detalji monstruoznih mučenja žena.

- To nije način da se ukaže na problem porodičnog nasilja. Godinama unazad naglašava se uloga i značaj medija u suzbijanju nasilja nad ženama, upućivani su apeli i molbe da se prestane sa senzacionalističkim izveštavanjem. Međutim, neki mediji nažalost pružaju prostor nasilnicima da javno zlostavljaju i ponižavaju svoje žrtve čineći tako opštu štetu - rekla je Jankovićeva.

Navela je da pitanje nasilja u porodici prevazilazi pojedince, porodicu, medije, službe, i istakla da je to problem celog društva.

Ako trpite nasilje ili znate nekog ko trpi nasilje, pozovite SOS telefon 0800 - 35 00 36

(*ovo je broj SOS telefona licenciranog od Ministarstva za RZBSP)

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rastko

    25. maj 2019 | 09:57

    Izvinite a ko koga u danasnje vreme za bilo sta pa brenuje. NIKO ne moze da spreci ludilo u necijoj glavi pa taman svako od nas imao po svog policajca cuvara! ! !

  • Banat

    25. maj 2019 | 08:36

    Niko nista ne preduzima i kada se desi nesreća onda zasto sada je kasno tesko deci .

  • Н. С

    25. maj 2019 | 09:27

    Нико неће да каже ко је погрешио?. Нечија грешка је људе коштала живота. ПЕТ живота. Да, ПЕТ живота. И та два недужна. детенцета. су жртве. Жртве, које ће цео живот носити. терет. нечијег бахаатог понашања и лоше процене. Да ли је могуће да се тако олако прелази преко чињенице да НЕКО БЕЗ САВЕСТИ обавља свој посао?. Тачније не обавља, он само долази на посао, и. НИЗАШТА И НИКОМЕ НЕ ОДГОВАРА. То .није .папир који ће се бацити, ТО СУ ЉУДИ КОЈИ СЕ. ВИШЕ НИКАД НЕ МОГУ ВРАТИТИ. Лоше је проценио. Па сад човече кад си ЛОШЕ проценио,. У ЗАТВОР. ДА,. ДА. У ЗАТВОР. И НИКАД више се нећеш играти туђим животом. Поштоваћеш га више од свог. А да се хоће, то се лако да утврдити, где је грешка. И неби више, нико лапрдо без последице.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA