≫ 

Herojska borba o kojoj se malo zna: Dve decenije od bitke na Paštriku, a bez nje bismo kapitulirali na Kosovu

U operaciji "Strela" na Paštriku poginulo je 26 pripadnika 549. motorizovane brigade

  • 23
Slavoljub Mitić, Paštrik

Foto: Telegraf.rs

Dve decenije od početka bitke na Paštriku, koja je zajedno sa borbom na Košarama, primer vojničke snage, veštine, hrabrosti i pobede, ali i stradanja mladih vojnika za otadžbinu navršava se danas.

Borbe na Paštriku i Košarama zaustavile su NATO pohod na SRJ, ali i prodor albanskih snaga, a za taj veliki uspeh, zaslužni su obični vojnici, borci i starešine taktičkih jedinica. U operaciji "Strela" na Paštriku, 26 pripadnika 549. motorizovane brigade je poginulo, dok ih je 126 ranjeno.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je za Tanjug da bez pobeda na Košarama i Paštriku kumanovski Vojno-tehnički sporazumo prekidu neprijateljstava ne bi postojao. Prema njegovim rečima, da nije bilo tih pobeda imali bismo bezuslovnu kapitulaciju, ne bismo imali Rezolucija 1244, a samim tim ne bi bilo ni pregovora, ni nade da Srbija može da se bori za KiM i srpski narod.

VEČERAS FILM NA RTS-u

Bitka na Paštriku, o kojoj će večeras na RTS-u biti prikazan film, kako ministar navodi, deo je naše planski i namerno zaboravljene istorije.

- Najveći deo Srbije nije čuo ni za planinu Paštrik, a kamoli za epopeju koja se tu odvijala. To je bila briljantna operacija, kojom su neprijatelju naneti strašni gubici, a koja se vodila do poslednjeg dana NATO agresije - naveo je Vulin.

Bitka boj, na Košarama, Battle of Košare Kosovo, on June 30, 1999.

Neke od najtežih borbi 1999. vodile su se na Kosovu, Printskrin: Youtube/RTS emisija Dozvolite - Zvanični kanal

Prema njegovim rečima, bitka na Paštirku nije nije bila usputna operacija već magistralni pravac NATO agresije i želja da se kopnenom intervencijom uđe na prostor KiM, a onda i dalje.

Ministar je ocenio da je film način da zapišemo istoriju i ne dozvolimo da nam bilo ko drugi ikada više piše istoriju.

- Danas, 20 godina kasnije na nama je da se ovim ljudima i na ovaj način zahvalimo i da im, kada su već svojim životima i borbom obezbedili mesto u istoriji, to mesto i sačuvamo kako bi mogli sa ponosom da ga pokažu svojoj deci - rekao je Vulin i naglasio da Srbija ničim nije izazvala NATO agresiju i da ne može biti kriva za bilo šta.

"Ratne priče sa Paštrika" drugi je film, nakon onog o Košrama, u koprodukciji RTS-a i Ministarstva odbrane - Vojnofilmskog centra "Zastava film", koji svedoči o herojskoj borbi pripadnika naše vojske u odbrani otadžbine na Paštriku 1999. godine, a kojima se vrlo malo zna. Hronološki prati događaje od napada na karaulu Gorožup do povlačenja naše vojske posle potpisivanja Kumanovskog sporazuma.

Bitka na Paštriku, drugi je deo kopnene ofanzive koju su iz pravca Albanije ka Kosovu i Metohiji pokušali da izvedu pripadnici OVK u saradnji sa NATO snagama i regularnim jedinicama vojske Albanije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • FANTOM

    26. maj 2019 | 10:03

    Kad je Milosevic govorio da smo pobedili NATO vi ga nazvaste lazovom i obmanjivacem masa a potom pogaziste Ustav i Predsednika isporuciste ubicama Srpskog naroda. Znaci 1999. godine izgubili a sada revizijom preko mrtvih tela hrabrih Milosevicevih dodjoste do pobede. Opet sve u svrhu politicke borbe preko tela hrabrih vojnika. Sramota za drzavu koja bi da bude deo Evrope u zajednici sa svojim dzelatima!!!!

  • mrki

    26. maj 2019 | 09:39

    Zar nismo kapiturali na Kosovu

  • Gg

    26. maj 2019 | 13:37

    Eee Srbijo ismevate se herojima da nisu bili oni Šiptari bi vodali vaše majke sestre ...kako nikad ali nikad nećemo biti jedni za druge i složni da se divimo jedni drugima a ne mrzi brat brata sestra sestru daleko bilo Srbijo moja drugi nek se smeju nama jer vekovima izdajemo svoje i najveće smo izdajice

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA