Nova norveška platforma za održivi razvoj predstavljena na Mixer Festivalu u Beogradu

Ključ uspeha leži u činjenici da održivi razvoj danas može biti i te kako profitabilan

  • 1

Samo dva dana nakon što je platformu za održiva poslovna rešenja pod nazivom Explorer u Berlinu lično lansirao norveški princ Hakon, ovaj servis predstavljen je i na Mikser Festivalu, u beogradskom Muzeju nauke i tehnike.

Principom rada samog servisa, Kraljevina Norveška preko sopstvenog primera namerava da svoja moderna rešenja iz domena održivog razvoja predstavi i ponudi kao poslovni model velikim svetskim kompanijama, dok će manjim timovima za inovacije ovo biti prilika da dođu do neophodnih fondova i potencijalnih klijenata.

Na predavanju “Pozicioniranje Norveške kao lidera održivog razvoja”, predstavnica Scandinavian Design Grupe, koja posluje u okviru I&F Grupe, Ana Mari Brejdi objasnila je način kreiranja platforme Explorer i da ključ uspeha leži u činjenici da održivi razvoj danas može biti i te kako profitabilan.

Norveška održivi razvoj

Ana Mari Brejdi Foto: Promo

- Važnost održivog razvoja leži u odgovornosti koju imamo već godinama, a tek sada dolazimo do prilike da od te odgovornosti profitiramo – ovo je prilika za poslovanje u kojem male kompanije mogu značajno da povećaju učešće i prisustvo na tržištu tako što će se fokusirati na održiva rešenja. Velike kompanije, sa druge strane, moraju da se fokusiraju na takva rešenja kako bi se suočile sa konkurencijom i ostale relevantne na tržištu. To su dve strane ove naše priče koje se primenjuju na nacionalnom nivou, u Norveškoj, ali i na internacionalnoj sceni - rekla je Brejdi.

Razgovarajući o platformi sa prisutnima na prezentaciji, Brejdi je poseban akcenat stavila na potencijal zemalja sa malim brojem stanovnika, kao što je sama Norveška. Srbiji je preporučila da pored dobrodošle saradnje sa kraljevinom, i sama istraži mogućnosti koje nudi Explorer.

Norveška održivi razvoj

Brejdi je poseban akcenat stavila na potencijal zemalja sa malim brojem stanovnika Foto: Promo

- Države sa malim brojem stanovnika su idealne sredine za brze promene, i Srbija može biti jedna od njih. Ovo je mala zemlja u kojoj se svašta može desiti ukoliko sarađujete, stvorite jedinstven cilj i razmenjujete svoja znanja. Konkurencija će tu uvek postojati, ali modeli saradnje funkcionišu sa zajedničkim, najvažnijim ciljem – održivim razvojem - kaže Brejdi.

Razmena iskustava na ovom polju, kao jedan od značajnih ciljeva ima razvoj edukacije o održivom razvoju na nivou čitave zajednice. O ovome se prethodnih dana posebno razgovaralo na Mikser festivalu.

Norveška održivi razvoj

Norveška kao lider održivog razvoja Foto: Promo

- Principi održivog razvoja utkani su u strategiju našeg poslovanja kao i svega što ćemo ubuduće raditi. Poslovanje naših agencija u Skandinaviji, njihov odgovoran odnos prema okruženju, za nas je predstavljalo inspiraciju da isto uradimo i ovde. Usvojili smo to kao poslovni model koji će doprineti razvoju kompanije, pojedinca, kao i zajednice u kojoj delujemo. Današnje vreme nas podstiče da menjamo svest, u pravcu ne samo da vodimo računa kako i šta radimo, već i kakav uticaj će to imati na okruženje. Teme koje se tiču održivog razvoja postale su važne potrošačima koji su sve osvešćeniji po ovom pitanju i u skladu sa tim donose i svoje odluke - izjavila je tim povodom potpredsednica I&F Grupe Vanda Kučera.

Norveška održivi razvoj

Krajnji cilj Explorera jeste da se sa reči pređe na dela Foto: Promo

Krajnji cilj Explorera, što je bio i zaključak prezentacije, jeste da se sa brojnih reči pređe na dela, i da se „našoj deci konačno pruži nada u bolju budućnost“.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bosko

    27. maj 2019 | 11:27

    Sustina je sa reci preci na dela! Ali kad cemo vec jednom to uciniti.To slusam 50 godina!!! VREME JE!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA