Čeka nas pakleno leto uz česte pljuskove, bujične poplave i tornada: Objavljena sumorna sezonska prognoza za Balkan (MAPA)

A biće i tropskih talasa, prognozira američki meteorološki portal AccuWeather

  • 16

Prema prognozi američkog meteorološkog portala AccuWeather za predstojeće leto na Balkanskom poluostrvu očekuju se povremeni tropski talasi uz česte i jake oluje. A severe-weather.eu upozorava da su Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori moguća čak i tornada!

- Rizik važi za područja Hrvatske, Mađarske, Rumunije, Srbije, Crne Gore i preko Albanije. Tu će postojati mogućnost za jake oluje, bujične kiše i tornada - navode na portalu severe-weather.eu.

Prognoza, mapa

Pakleno leto i jake oluje, Foto: vojvodinameteo.rs/AccuWeather

Prema sezonskoj prognozi AccuWeather za predstojeće leto koje stiže prema meteorološkom kalendaru za nekoliko dana, 1. juna, a astronomski 21. juna, u većem delu Evrope od Portugala i Španije pa sve do Mađarske i Poljske očekuju se dugački i intenzivni tropski talasi. Vrućine bi bile izraženije u drugoj polovini leta, kada bi temperature u pomenutim oblastima dostizale 40 stepeni, a u delovima Pirinejskog poluostrva bi se moglo meriti i više od 43 stepena.

Dugački periodi visokih temperatura će povećati rizik od šumskih požara u većem delu Evrope, a naročito u delovima Pirinejskog poluostrva, te u delovima Nemačke, Češke i Austrije.

Prognoza, mapa

Moguća su i tornada, Foto: vojvodinameteo.rs/neverin.hr

Tropski talasi očekuju se i u Srbiji i na ostatku Balkanskog poluostrva, ali bi oni bili manje izraženi nego u već pomenutim područjima Evrope (zapadni i središnji delovi kontinenta). U našem delu Evrope prema prognozi AccuWeather-a očekuju se česte oluje i letnje nepogode. Grmljavinske oluje bi najčešće pogađale Grčku, Srbiju, Rumuniju i Bugarsku.

Sezonske prognoze, naravno, nisu naročito pouzdane, međutim one iz godine u godine sve više napreduju. Iz našeg iskustva, prognoze AccuWeather-a pokazale su se kao dosta pouzdane, mada je naravno bilo i pogrešnih procena.

(Telegraf.rs/vojvodinameteo.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Даца

    26. maj 2019 | 23:50

    Ма само нек је топло 😊😊😊

  • Zdravko

    27. maj 2019 | 01:45

    Kad se dozovemo pameti i resimo se harpa onda ce Srbija imati sva godisnja doba kao i ranije. Zasto niko od nadleznih ne izadje u javnost i gradjanim objasni cemu sluze antene harp ? Zasto se to krije i ko je dozvolio postavljanje istih ?

  • Stana

    26. maj 2019 | 23:14

    Tako sam srećna što ću videti Tornado ! 🙆

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA