≫ 

"Nije silovanje ako je u braku", "Kad devojka kaže NE, to je znak da budemo uporniji": Skandalozni stavovi studenata u Beogradu

U istraživanju je učestvovalo 1.102 ispitanika, sa preko 35 beogradskih fakulteta

  • 59

O ravnopravnosti muškaraca i žena priča se mnogo, a u praksi se ne menja gotovo ništa. Većina mladih muškaraca i dalje smatra da je ženi mesto za šporetom, da se poslovi i hobiji dele na muške i ženske, a da prinudni seks nije silovanje ako je u braku.

To je pokazalo ispitivanje stavova o ravnopravnosti polova među studentima beogradskih fakulteta, koje su uradili akademci Fakulteta političkih nauka. U istraživanju je učestvovalo 1.102 ispitanika, sa preko 35 beogradskih fakulteta, od čega je 82 odsto ispitanika sa državnih, a 18 odsto sa privatnih fakulteta. Koordinator ovog istraživanja bio je Nikola Jović, asistent na FPN .

DEVOJKE KOJE SE PROVOKATIVNO OBLAČE SAME SU KRIVE KAD IH UZNEMIRAVAJU

Na pitanja o seksu, seksualnom uznemiravanju, odnosima muškarca i žene, mnogi su dali porazne odgovore.

Na primer, svaki četvrti student smatra da dobacivanje na ulici devojkama nije ništa strašno, dok trećina smatra da je odgovor NE prilikom “muvanja” zapravo signal da treba još da se potrude.

Osim ovih odgovora, problematično je i to da 43 odsto studenata smatra da su devojke same krive kada ih neko uznemirava zbog njihovog provokativnog oblačenja, kao i da svaki peti smatra da prinudni seks u braku nije silovanje.

ŽENA TREBA DA ČISTI I KUVA

Žena, plinski šporet, kuva ručak i telefonira Svega 2,4 odsto očeva u Srbiji radi kućne poslove, Foto: Profimedia/ImageSource

U grupi pitanja koja se odnosi na porodične odnose studenata očigledna je velika razlika u ulogama majke i oca.

Rezultati pokazuju da je samo 7 odsto ispitanika u toku odrastanja više vremena provodilo sa ocem, dok 43 odsto ispitanika navodi da je detinjstvo više provelo sa majkom. Majke su takođe više bile tu da ohrabre svoju decu (49 odsto) nego očevi (17 odsto), a to se preslikava i na sadašnje odnose studenata – kada im se nešto važno u životu dogodi oni češće zovu majku (46 odsto) nego oca (11 odsto).

Koliko malo muškarci u Srbiji učestvuju u kućnim poslovima pokazuju i podaci da svega 2,4 odsto očeva učestvuje u čišćenju kuće, 4,7 odsto njih odlučuje šta će se jesti, 7,6 odsto pomaže oko škole i 10,1 odsto učestvuje u vaspitanju dece i regulisanju discipline.

VIDEO: Odbranila se od silovatelja tako što ga je složila na zemlju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Др

    30. maj 2019 | 15:28

    Ово је текст, који доказује физиолошку тупост просечног ( 60-80) коефицијента интелигенције у Србији!!!Нема даље, пукли смо!

  • Čiča

    30. maj 2019 | 15:12

    Muškarci samo ih dva meseca ignorišite. Ima da mole i cvile.

  • Mica

    30. maj 2019 | 16:47

    Naravno da ima podele na muske i zenske poslove .Ne verujem da ce zene nositi na primer dzak cementa na ledjima ,nece nositi i premestati nameztaj i sl a ni momci nece prati devojci ves ,postavljati sto kad dodju gosti ...Hajte sad ne preterujte u svemu ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA