Jelići i dalje nemaju struju: Šestoro dece ne zna za TV i svetlo u kući, jer im je deo imanja u Crnoj Gori, a deo u Srbiji (FOTO)

Imaju 20 goveda, živinu, brvnaru, gumene opanke, pa čak i grlo za sijalicu - samo struju ne

  • 17

Porodicu Jelić iz Crvskog na Pešteru samo dva kilometra deli od prve bandere. Osam glava, u mraku, živi pod jednim krovom. Bez puta su i vode. Prvi put su ih predstavnici medija posetili pre pet godina, ne bi li nadležni rešili problem. Svetlana Jelić kaže da je za pet godina dobila dve ćerke i da se ostalo ništa nije promenilo, piše RTS.

Dvadeset goveda imaju, živinu, brvnaru, gumene opanke, pa čak i grlo za sijalicu - ali struju nemaju. Pare ne traže. Niti dinar od države. Samo svoje pravo na sijalicu u 21. veku.

Darko Jelić kaže da deca ne mogu da uče, ne mogu da pišu, da gledaju televizor.

porodica Jelić sa Peštera Svetlana Jelić, Printskrin: RTS

- Kad dođu izbori svi traže glas i obećavaju, biće struja - od toga nema ništa. Biće voda, evo vode još nema - rekao je Darko.

ŠESTORO DECE JEDNO DRUGOM DO UVETA

U jednoj sobi svi spavaju. Šestoro mališana jedno drugom do uveta. Od dve do 16 godina. Marijana i Marija, Mićo, Marko, Miloš i Marjan. Obećanja se pletu godinama.

- Od najbliže kuće gde ima struje, to je od Milanka Smolovića, ima oko kilometar i po do dva. Nekoliko puta smo pokušavali i preko lokalne samouprave i preko institucija do Beograda, međutim, to nije urodilo plodom - kaže Blagoje Kaličanin iz Karajukića bunara.

IMANJE NA TERITORIJI CRNE GORE

U EPS-u kažu, da nisu nadležni za Jeliće, jer im je imanje na teritoriji Crne Gore. Istina. Žrtva su raspada nekadašnje države na Srbiju i Crnu Goru. Deo imanja ostao je nekoliko koraka u susednoj zemlji. I to je razlog zašto Jelići nemaju struju.

porodica Jelić sa Peštera Darko Jelić, Printskrin: RTS

- Da se mi vodimo u Crnoj Gori mi bismo plaćali porez u Crnoj Gori, mi plaćamo u Srbiji. I kada je glasanje mi glasamo u Srbiji, a ne u Crnoj Gori. Moraš da doneseš dva-tri tovara vode da opereš ovoliku decu. Eto kako izgleda - rekla je Svetlana.

Prema njenim rečima jedino od stoke može da se živi.

Tri hleba dnevno pojede se u domu Jelića. Mališani se stide, ne žele da govore. Najstariji Mićo i fudbal igra na svoj način.

Pešter. Ovde se i zima čuje. Jedino što se ne čuje je dugogodišnji glas Jelića koji vape za strujom. Potrebno je samo malo dobre volje da sveća i ova petrolejska lampa budu zamenjene sijalicom.

(Telegraf.rs / Izvor: rts.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Јасмина

    2. jun 2019 | 13:43

    Јако сам разочарана у државу.Ако човек плаћа порез држави Србији,они су дужни да му спроведу струју и воду...

  • Dr.velja86

    2. jun 2019 | 14:47

    Hteo bih da postavim pitanje, zasto ljudi prave decu...planiraju proširenje porodice ako nemaju osnovnih sredstava za zivot? Ja ne razumem... Svesno od dece prave siročiće, koja ce odrastati kao ova jadna deca

  • Boki

    2. jun 2019 | 12:52

    Bravo Vučko

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA