≫ 

Poplave širom Srbije, u ovim mestima je proglašena vanredna situacija: Sela pod vodom, građani u panici, zatvoreno nekoliko magistralnih puteva (VIDEO)

U okolini Ivanjice pokrenula su se klizišta, u knićkom selu Zakuta reka Gruža odnela je most

  • 44

Kragujevac, Kraljevo, Knić, Tutin, Ivanjica samo su neka od mesta koja se od jutros bore sa poplavama. Reke, potoci i kanali izlili su se širom Srbije, a bujice mutne vode jure kroz gradove i sela. Voda ulazi u kuće, dok su u naselju Gruža vatrogasci evakuisali dve porodice.

Srbijavode uvele su jutros vanrednu odbranu od poplava na teritoriji cele Srbije, izjavio je Tanjugu direktor tog preduzeća Goran Puzović.

On je rekao da su padavine tokom noći pogodile Srbiju i da je trenutno najteža situacija u Kniću i Kraljevu.

KRALJEVO ZASADA NAJGORE POGOĐENO

Ibar koji se izlio, zajedno sa okolnim potocima i kanalima za navodnjavanje, napravio je haos u Kraljevu, a najteže su pogođena okolna sela.

U Sirči prljava voda teče kroz dvorišta, dok sa lica mesta javljaju da je najteže pogođeno naselje Ribnica.

Na Ibarskoj magistrali od Raške do Kraljeva dogodilo se nekoliko odrona, što je još jedna opasnost na putu za vozače. Sve pritoke Ibra su nabujale, poplavjena su ulice, njive i domaćinstva.

Magistralni putevi za Kragujevac i Čačak su zatvoreni. Na snazi je obustava saobraćaja na deonici Кraljevo - Кragujevac, kod mesta Milavčići, opština Кraljevo, zbog izlivanja vode na kolovoz usled većih padavina. Saobraćaj se preusmerava alternativnim putnim pravcem preko Mrčajevaca.

REKA GRUŽA ODNELA MOST U KNIĆU

U naselju Gruža Kniću vatrogasci su evakuisali dve porodice, a na ulici vodena stihija otežava kretanje, javljaju čitaoci Telegraf.rs.

U selu Zakuta reka Gruža koja je izazvala poplave odnela je most.

 
 
 
View this post on Instagram
HAOS U GRUŽI: Poplavljena dvorišta, podrumi, izlila se GružaA post shared by iKragujevac -Istina na 1.mestu (@ikragujevac) on

Kako prenosi portal Ikragujevac, zbog izlivanje reke Gruže okolnim domaćinstvima poplavljena su dvorišta, dok su podrumi puni vode.

U REKOVCU BUJICE JURE KROZ SELO

U Rekovcu su izlila reka Dulenka, a bujice prljave vode jure kroz selo. Stanovnici se u strahu mole "Samo da se ne ponovi". 

- Dulene je trenutno odsečeno od Kragujevca, prvu barikadu smo probili rukama, ovde nema dalje za putnička kola -  napisao je na svom fejsbuk profilu predsednik mesne zajednice Dulene Dejan Dulenac Milenković.

U TUTINU SE IZLIO VIDRENJAK

U Tutinu se u donjem delu toka izlio Vidrenjak. Zbog izlivanja te reke, na snazi je obustava saobraćaja na deonici Tutin - Špiljani, na izlazu iz Tutina.

Kako piše portal Sanžak centar, reka se na istom mestu izlila i u novembru 2016. godine.

- To se dešava redovno jer se taj deo korita puno suzio nasipima i gradnjom blizu korita, i reka naprosto nema gde. Takođe se taj deo korita nikada nije završio, ozidao, ni čistio - navodi ovaj portal.

NOVI PAZAR UGROŽEN KOD ŠUTENOVCA I TRNAVE

Usled obilnih padavina došlo je do izlivanja reka u Novom Pazaru. Najteže je u naseljima Šutenovac i Trnava. Reka Jošanica izlila se iz svog korita na više lokacija u novopazarskom naselju Šutenovac, a tokom noći u pojedinim delovima grada bilo je problema i sa kanalizacijom, koja nije mogla da primi ogromnu količinu kišnice.

 
 
 
View this post on Instagram
Josanica trenutno #novipazar #novipazarcity #nasacarsija #sandzakA post shared by Novi Pazar (@nasa_carsija) on

U naselju Postenje su izlivene reke ugrozile obradivo zemljište, dok industrijskoj zoni fabrike nisu ugrožene.

Iz Štaba za vanredne situacije apeluju da roditelji nikako ne puštaju decu da sama prelaze preko mostova.

IVANJICU POPLAVILI POTOCI

Jaka kiša koja pada već nekoliko sati na području ivanjičke opštine izazvala je niz problema.

Izlili su se bujični potoci, pokrenula klizišta, a sutereni nekoliko kuća su poplavljeni, piše portal Infoliga.

- Na snazi je obustava saobraćaja na državnom putu I B reda broj 21, na deonici Požega - Ivanjica, kod mesta Prilike, zbog izlivanja vode usled obilnih padavina - javljaju iz JP Srbije.

U POŽEGI POPLAVLJEN DOM ZDRAVLJA

U Požegi, gradu u kome Skrapež, Đetinja i Moravica prave Zapadnu Moravu, poplavljen je Dom Zdravlja, koji se nalazi ne tako daleko od reke Skrapež.

Nadošle reke zasada su poplavile njive i dvorišta u naseljima Radovci, Visibaba, Ariljska rampa, a opasnost od izlivanja zasada preti i selima Pilatovići, Prijanovići, Tatojevica.

Slike koje stižu iz Požege pokazuju poplavljene lokalne puteve.

U ČAČKU ZA ŠEST SATI PALO 24 LITARA KIŠE PO KVADRATNOM METRU

U delovima Čačka voda se izlila na okolne puteve, zbog čega je saobraćaj otežan. Hidrometeorološka stanica koja se nalazi u Slatini pokazala je da je od od 04.00 sata ujutru do sada palo 24 litra kiša po metru kvadratnom, to je ogromna količina padavina, saopštio je medijima direktor škole u Slatini Lazar Čikiriz, u čijem dvorištu se nalazi stanica.

Obilna kiša koja pada od jutros donela je probleme na Ljubić Keju. Ulice i dvorišta su se našla pod vodom jer kišna kanalizacija nije mogla da primi svu vodu.  Najviše problema ima u Ciglarskoj, Sarajevskoj i Prištinskoj ulici, dok su se u ulici Danice Marković po ko zna koji put izlile fekalije.  Iz kanala koji prolazi kroz Kej jutros se širi nesnosan smrad zbog divljih kanalizacionih priključaka, piše Ozon press.

U KRAGUJEVCU LEPENICA SAMO ŠTO SE NE IZLIJE

Nivo reke Lepenice veoma je porastao u centru Kragujevca, javljaju čitaoci Telegraf.rs.

Lepenica u Kragujevcu, poplava, poplave Nivo Lepenice značajno porastao Foto: Čitalac Telegrafa

DRAGAČEVCI STRAHUJU OD MOGUĆIH POPLAVA

Kiša, koja jakim intenzitetom pada bez prestanka od ranih jutarnjih sati, izazvala je izlivanje bujičnih vodotokova u gornjem Dragačevu. Prema rečima predsednika opštine Milivoja Dolovića najkritičnija situacija je u mesnim zajednicama Donji i Gornji Dubac, Glog, Viča, Milatovići, Kaona, Kotraža, Vučkovica, Rti i u delu Guče.

Bjelica u Vuckovici, Lucani, poplava, poplave Izlila se Vučkovica Foto: Čitalac Telegrafa

- Bjelica u selu Vučkovica izašla iz korita. Poplavljene njive, okućnice, malinjaci... ljudi u panici, što zbog Bjelice, tako i zbog veštačkog jezera koje se nalazi u selu - javljaju čitaoci Telegraf.rs.

VANREDNO STANJE U CELOJ ZEMLJI

Srbijavode uvele su jutros vanrednu odbranu od poplava na teritoriji cele Srbije, izjavio je Tanjugu direktor tog preduzeća Goran Puzović.

On je rekao da su padavine tokom noći pogodile Srbiju i da je trenutno najteža situacija u Kniću i Kraljevu.

Kraljevo, poplave, poplava Haos u Kraljevu Foto: Tanjug/Saša Petrović

Vanredna odbrana je uvedena zbog aktuelnih prognoza o porastu vodostaja na teritoriji Srbije koje je izdao Republički hidrometeorološki zavod.

Najavljeno je da se očekuju značajne padavine koje mogu izazvati izlivanja i plavljenja na slivovima svih bujučnih tokova na svim vodnim područjima u nadležnosti JVP Srbijavode, saopštilo je to preduzeće.

Na pojedinim područjima, prema obaveštenjima dobijenim od nadležnih službi, već su evidentirana izlivanja i plavljenja.

Kraljevo, poplave, poplava Voda poplavila puteve, ušla u kuće Foto: Tanjug/Saša Petrović

Zbog tih najava i pre dostizanja kriterijuma iz Operativnog plana uvodi se vanredna odbrana od poplava na svim objektima iz Operativnog plana u nadležnosti JVP Srbijavode, što podrazumeva sve mere i aktivnosti za dejstvo, bez odlaganja:

Prisustvo na terenu, na najkritičnijim lokalitetima uz 24- časovno dežursto, pripreme za pravovremene intervencije (ljudstvo, mehanizacija, oprema, materijali).

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    3. jun 2019 | 11:56

    Ma šta je s vama u Srbiji ništa nije napravljeno kako treba sve je naopačke. Kod nas čim kisa pada 15 dana poplavljeno pola Srbije šta bi onda u Londonu trebalo da bude kod njih pada svaki dan. To je ono sto se kaže u Evropi se vise radi, ali se uradi kako treba mi smo tuga od države . Pozdrav iz Slovačke

  • Prc

    3. jun 2019 | 11:01

    Zar nije ova napredna vlast i njihov precednik rekao da se Obrenovac vise desiti nece !!!!??? Ili je bukvalno samo mislio na Obrenovac ???

  • Boki

    3. jun 2019 | 12:04

    Moj EU pasos je vredniji od celog staba za vanredne situacije

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA