• 4

Slavimo Svetog Konstantina, prvog hrišćanskog cara, rođenog u Nišu, i njegovu majku caricu Jelenu

Pred bitku se caru usred dana pojavio presjajan krst, sav okićen zvezdama i na krstu napisano: "Ovim pobeđuj"

  • 4
car konstantin i carica jelena

Sveta carica Jelena pronašla je Časni krst / Foto: SPC

Srpska Pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju praznik Svetog cara Кonstantina i carice Jelene. U crkvenom kalendaru ovaj dan obeležen je crvenim slovom.

Sveta Crkva slavi Svete Cara Кonstantina i Caricu Jelenu 3. juna po novom, a 21. maja po starom kalendaru. Ovim svetiteljima posvećen je veliki broj hramova širom Srbije, kakve su Voždovačka crkva u Beogradu, crkva Svetog Cara Кonstantina i Carice Jelene u Velikom Trnovcu, koja je pre tri godine uoči slave oskrnavljena od strane albanskih ekstremista, crkva na Ljubišu, na Seljašnici kod Prijepolja, u Кoretištu kod Gnjilana, Ivanjici, Stekerovcima kod Glamoča, Tomini kod Sanskog Mosta…

Prema narodnom predanju, koje je zapisano u 17. veku, manastir Tvrdoš su podigli vizantijski car Кonstantin i njegova majka – sveta carica Jelena u četvrtom veku. Ovaj praznik se, kao gradska slava, posebno svečano proslavlja u Nišu – gradu gde je i rođen ovaj mnogozaslužni utemeljivač hrišćanstva. Кao esnafsku slavu ovaj praznik proslavljaju kujundžije i železničari.

"Ovim pobeđuj"

Car Konstantin, pošto je došao na presto i nasledio oca, suočio se sa tri velike borbe. Jednu protiv Maksencija, tiranina u Timu, drugu protiv Skita na Dunavi i treću protiv Vizantinaca.

Pred bitku sa Makcencijem, car je bio zabrinut i sumnjao je u svoj uspeh. Tada mu se usred dana pojavio presjajan krst, sav okićen zvezdama i na krstu napisano: "Ovim pobeđuj".

On je naredio da se iskuje jedan takav krst poput onoga na nebu, i njega su nosili ispred vojske.

Silom krsta, on je zadobio slavnu pobedu nad brojno nadmoćnim neprijateljem. Maksencije se udavio u reci Tibru. Odmah potom Konstantin je izdao znameniti Edikt u Milanu 313. godine, da prestanu gonjenja hrišćana. Kada je pobedio Vizantince, sagradio je predivan grad na Bosforu, i nazvao ga Konstantinopolj. Nakon toga se razboleo i pao u postelju. Vračevi i žreci su ga savetovali da se kupa u krvi zaklane dece, što je on naravno odbio.

car konstantin i carica jelena

Sveti car Konstantin i carica Jelena / Foto: SPC

Onda su mu se javili episkop Petar i Pavle i rekli mu da potraži episkopa Silvestera, koji će ga izlečiti od strašne bolesti.

Kada je nastao razdor u crkvi zbog smutljivog jeretika Arija, car sazva Prvi vaseljenski sabor u Nikeji 325. godine, gde se jeres osudila, a Pravoslavlje utvrdilo.

Sveta Jelena, blagočestiva majka careva je posetila Jerusalim i pronašla časni Krst gospodnji. Zatim je na Golgoti sagradila crkvu Vaskrsenja i još mnoge druge crkve po Svetoj Zemlji.

U svojoj osamdesetoj godini predstavi se ova sveta žena Gospodu 327. godine. A car Konstantin nadživi svoju majku za deset godina i upokoji se u svojoj šezdeset petoj godini u gradu Nikomidiji. Telo njegovo je sahranjeno u crkvi Svetih Apostola u Carigradu.

Evo kako glasi tropar Konstantinu:

"Kresta tvojego obraz na nebesi vidjev, i jakože Pavel zvanije ne ot čelovjek prijem, vo carjeh apostol tvoj Gospodi, carstvujuščij grad v rucje tvojej položi: jegoće spasaj vsegda v mirje, molitvami Bogorodice, jedine čelovjekoljubče".

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dana

    Sveta carice Jelena i care Konstantine sačuvajte nas od svih bolesti i nevolja.

  • Lepa Nislijka

    Srecan praznik mom najlepsem gradu Nisu❤

  • Ljubav

    Krst je najmoćnije oruzje. Plase ga se satanisti koji hoce da vakcinacijom uniste pravoslavne

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima