≫ 

Mladić iz Aleksinca u suzama prvi put oči u oči sa porodicom od koje je možda otet: Ovi papiri sa istim detaljima skrivaju dva misteriozna slučaja

Iz Udruženja za istinu i pravdu uporedili su papire usvojenika i porodice koja je izgubila dete i, kako kažu, našli nove tragove obmane i falsifikovanja

  • 47

Usvojenik (38) iz Aleksinca, na čijim se papirima kao biološka majka vodila nepostojeća žena, možda će se uskoro susresti sa svojom pravom porodicom. Reč je o familiji iz okoline Kruševca, kojoj je pre 38 godina rečeno da im je sin preminuo na rođenju, da ne mogu da ga vide, niti preuzmu telo.

Na poziv Udruženja za istinu i pravdu o nestalim bebama, da im se jave majke koje su se u Kruševcu porodile od decembra 1980. do juna 1981. godine, u petak se udruženju javila porodica koja je sina dobila i izgubila 4. marta 1981. godine. Podsetimo, po papirima, usvojenik je rođen 3. marta 1981. godine.

-  Njima je saopšteno da im je beba umrla po rođenju. Izvukli smo njihove izvode iz MKR i MKU i kada smo ih uporedili sa onima usvojenika, videli smo brojne sličnosti. Isti matičar je istog dana, 10. marta, vodio dokumenta za oba slučaja. Usvojenika je upisao u MKR, iako je prijava rođena stigla tek dan kasnije. Navodnu mrtvu bebu ove porodice upisao je u MKU, pre nego što je stigao akt potvrde o smrti, koja je, smatram, falsifikovana - tvrdi Radiša Pavlović, predsednik ovog udruženja i član Vladine komisije, koja se bavi ispitivanjem slučajeva nestalih beba.

Nestala beba, usvojenik iz Aleksinca U Matičnu knjigu rođenih beba iz Kruševca je upisana 10. marta Foto: Telegraf.rs
Nestala beba, usvojenik iz Aleksinca 11.3 je stigla prijava rođenja, dan nakon što je beba upisana u MKR Foto: Telegraf.rs

Nadalje, on kaže da se na papirima navodno mrtve bebe kao vreme rođenja i smrti vodi ista satnica - 8.50 sati, što nije moguće.

Nestala beba, usvojenik iz Aleksinca Beba se vodi da je rođena u 8.50... Foto: Telegraf.rs

- Čak su i na otpusnoj listi majke napisali da je imala spontani pobačaj, a njena beba je svejedno upisana u matične knjige. Na prijavi rođenja bebe piše da je rođena sa 950 grama, ali majka negira i tvrdi da je težilo 1.950 grama. Moje je duboko uverenje da je usvojenik, ta beba, držan u bolnici dok ne dostigne kilažu, da je "bio u šteku", da mu je datum rođenja pomeren dan ranije, a da je na njegove papire kao majka upisana nepostojeća žena, koja ga se onda navodno odrekla - kaže Pavlović.

Nestala beba, usvojenik iz Aleksinca ... i da je umrla u 8.50 Foto: Telegraf.rs

RADNICA CENTRA REKA USVOJITELJKI: "AKO TI SE NE SVIĐA BEBA, TI JE VRATI"

U tu teoriju uklapa se, kaže on, i sećanje usvojiteljke.

- Usvojiteljka nam je u novom razgovoru ponovila da je dečak u junu donet u njihovu kuću u bolničkom čaršavu. Setimo se, po njegovim dokumentima, on je nekoliko meseci ranije prijavljen na adresu usvojiteljke. Radnica Centra za socijalni rad, koja mu je dodelila ime, lično ga je donela sa tadašnjim direktorom Centra. Majci usvojenika rekli su, da ako joj se beba ne bude svidela, može da je vrati - zgranuto prepričava Pavlović.

Usvojiteljka je napomenula i da svim srcem podržava potragu mladića koga je odgajila, a koga nikada ne bi uzela da je znala da je nekome otet, prenosi on.

Nestala beba, usvojenik iz Aleksinca Sledeći datum srmti je vidno prepravljen na 15 časova Foto: Telegraf.rs

SIN I POTENCIJALNI RODITELJI SE VIDELI PREKO VIBERA, NISU MOGLI DA OBUZDAJU SUZE

U međuvremenu su se usvojenik i njegovi mogući roditelji videli putem Vibera.

Razgovor je trajao samo nekoliko minuta. Pošto smo svi plakali, morao sam da prekinem razgovor. Porodica koja sumnja da je usvojenik njihovo oteto dete ima i druge potomke. Fizička sličnost između usvojenika i te dece je jasna, ali bez DNK analize ni o čemu drugom ne vredi pričati - kaže Pavlović

Udruženje za istinu i pravdu o nestalim bebama uzelo je briseve i od usvojenika i od porodice.

Nestala beba, usvojenik iz Aleksinca I za upis u MKU akti su stigli tek nakon upisa Foto: Telegraf.rs

- Pošto imamo negativna iskustva sa DNK laboratorijama, i dalje tražimo onu koja će hteti da pošteno i objektivno uradi analizu. Insistirao sam da porodice ne plaćaju analizu. Dosada smo moja zamenica Milanka Momčilović i ja iz svog džepa plaćali sve DNK testove, a sada ćemo tražiti od nadležnih struktura da se pronađe budžet, novčana podrška za DNK analize i razjašnjenje najbolnije teme u Srbiji. Osnov sumnje je ovde veliki. Nama sva prikupljena dokumentacije ukazuje da je usvojenik 90 odsto sin od majke kojoj je rečeno da joj je dete umrlo po rođenju - kaže Pavlović.

On dodaje da će se analiza raditi između usvojenika i dve porodice - ove i još jedne, koja je dete izgubila početkom juna 1981. godine. Iako im se 10-ak porodica javilo, sa sumnjom da je usvojenik možda njihovo dete, dve porodice su najviše odgovarale po dokumentima i opisu bebe (zaraslosti pupka) koji je dala usvojiteljka.

Nestala beba, usvojenik iz Aleksinca Dokumenti usvojenika - istog dana, isti matičar ga je upisao u MKR, sa adresom u Aleksincu nepostojećih roditelja. Takođe, za usvojenika je prijav rođenja stigla tek kasnije Foto: Telegraf.rs

BOLNICA IM REKLA DA U TOM PERIODU NIKO NIJE IZGUBIO DETE

Ono što potpiruje njegovo uverenje jeste činjenica da kada je sa usvojenikom pre nekoliko nedelja bio u bolnici u Kruševcu, u kojoj se rodio, rekli su im da nijedna žena u tom periodu nije izgubila bebu. Javljanje ove porodice to negira.

- Jutros sam ponovo kontaktirao bolnicu i saopštio im da pronađu ostalu medicinsku dokumentaciju za usvojenika, da vidimo koliko je i pod čijim imenom ležao u bolnici. On je donet u bolničkom čaršavu u porodicu koja ga je odgajila. To znači da je sve to vreme bio u bolnici. Pod čijim imenom i kako, to tek treba da bude otkriveno - rekao je on.

VIDEO: Roditelji i država da zajedno nađu odgovor na pitanje, gde su nestale bebe:

(d.savanovic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dora

    4. jun 2019 | 09:51

    Ovo nisu uradili pekari vec lekari koji su ugledni gradjani i skolovani ljudi,e ti pismeni kad dodjes kod njih da se lecis traze pare,kradu decu,a drzava ih stiti pod geslom mozda zatreba meni sutra dan i zato ga ne hapsi,taj elitni deo naseg drustva koji radi u drzavnim ustanovama i koji je preplacen za svoj nerad ,e taj elitni sloj nas bruka i zbog sudstva i zdravstva imamo najveci broj tuzbi u Strazburu.

  • Tina

    4. jun 2019 | 08:47

    Drzava je bila obecala ali sad ima preca posla. Treba obnoviti Notrdam, i zato je Srbija dala pare.Izgleda da su lekari koji su tu umesani zasticeni kao beli medvedi.

  • Milena

    4. jun 2019 | 10:18

    U celoj prici samo ne razumem zasto su ovu bebu oteli od roditelja ako su je dali na usvajanje koje je besplatno??Koliko znam uzimali su ih da bi ih prodali za debele pare i to uglavnom na crno.Koji je ovde interes lekara,maticara ako ovi usvojitelji nisu platili?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA