≫ 

Pronađeno još 10 tona ambalaže sa lepkom, pesticidima i rastvaračima u kikindskoj fabrici "Hemik", a da li je sav taj otpad opasan po ljude?

Otpad je pronađen u džakovima i buradima, na otvorenom prostoru

  • 0

U nekadašašnjoj fabrici "Hemik" u Kikindi pre nekoliko dana pronađeno je oko 300 tona opasnog otpada. Kako je saopšteno iz Pokrajinskog inspektorata za urbanizam i zaštitu životne sredine, otpad je pronađen u džakovima i buradima i većina ovih materija nalazila se na otvorenom prostoru.

Dvadesetpetogodišnji mladić, koji se vodi kao odgovorno lice novosadske firme koja je zakupila halu, od juče se nalazi u pritvoru, njemu je određeno zadržavanje do 48 sati, a ne teret mu se stavlja krivično delo-unošenje opasnih materija u Srbiju, njihovo prerađivanje, odlaganje i skladištenje, saznajemo iz Policijske uprave u Kikindi.

Nemanja Erceg, zamenik pokrajinskog sekretara, obišao je pogon stare fabrike i kako je utvrđeno, oko 10 tona je bilo skladišteno u zatvorenom prostoru:

- Naložili smo merenja kako bi bilo utvrđeno da li je došlo do zagađenja životne okoline. Otpad sadrži ambalažu pesticida, lepkova i rastvarača – rekao je Erceg.

Nema mesta za paniku, kažu iz Kikinde.

O ovom događaju obavešten je Sekretarijat za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj.

Miroslava Krnić, sekretarka, ističe da su nadležne pokrajinske inspekcije obavile pregled:

- U dvorištu nekadašnje fabrike "Hemik", zajedničkom kontrolom kriminalističke policije, pokrajinske i lokalne inspekcije za zaštitu životne sredine izvršena je kontrola dozvola za upravljanje otpadom, operatera, koji koristi u zakup halu za vršenje delatnosti. Rezultati analiza za sada još nisu poznati, isti će pokazati o kojoj vrsti i količini otpada se radi, istraga je još uvek u toku, a nadležne službe na terenu - ističe Krnić.

Uspostavljanje sistema upravljanja otpadom podrazumeva postizanje pune kontrole od nastajanja, privremenog  skladištenja do trajnog zbrinjavanja otpada, kako ne bi došlo do zagađenja i degradacije životne sredine.

Uzorkovanje otpada povereno je “Institutu Mol” iz Stare Pazova, nakon analize dobijenih materija i sadržaja koji su skladišteni nezakonito u fabrici, biće poznato o kakvim vsrtama se radi. Istraga je u toku, saopštavaju nadležne inspekcije.

(D.I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA