≫ 

Mrtvi šarani od 10 kg plutali po vodi: Izgleda da je otrov za pčele pobio i silnu ribu kod Kikinde (FOTO)

Slika koju su ugledali ljubitelji prirode u delu kanala kod Iđoša ni malo nije bila prijatna

  • 8

Katastrofalan pomor ribe koji se dogodio kod Iđoškog kanala, u blizini Kikinde, po pretpostavci nadležnih prouzrokovala je obilna kiša koje dovela do promene nivoa vode i podizanja mulja. Usled ovakvih promena, smanjuje se kiseonik , što je jedan od mogućih uzroka pomora ribe - rekli su za portal Telegraf.rs iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj u Kikindi.

Slika koju su ugledali ljubitelji prirode u delu kanala kod Iđoša, koji se spaja sa kanalom Dunav-Tisa-Dunav, ni malo nije bila prijatna. S obzirom na to da je u prethodnom periodu u ovom delu Banata došlo do velikog ekološkog kolapsa u kom je uginulo oko 50 miliona pčela, meštani pomor ribe povezuju sa pomorom pčela.

- Bojimo se da su otrovi od kog su stradale pčele pušteni i u kanal, pa da je do uginuća došlo upravo iz tog razloga. Bilo je zaista tužno nakon uginulih pčela koje su se kolicima nosile i bacale, videti sada i uginule ribe. Bilo je tu malih i velikih primeraka, šarani od 10 kg su plivali po površini - kaže nam ribolovac Branko Č. iz Kikinde.

Pomor ribe, Kikinda Mrtva riba iz kanala, Foto: Telegraf.rs

O pomoru ribe, u sredu , kada je došlo do uginuća , obavešten je i nadležni Sekretarijat Gradske uprave u Kikindi koji je odmah alarmirao i inspekciju za zaštitu ribljeg fonda i Zavod za javno zdravlje u Kikindi koji su odmah uradili uzorkovanje vode iz kanala.

- Izlaskom na teren ribočuvara, po nalogu Pokrajinskog inspektorata za razvojni fond, utvrđeno je činjenično stanje, te se pretpostavlja da je do uginuća došlo, zbog promene vodostaja u kanalu i podizanja nivoa mulja, te je smanjenje kiseonika dovelo do uginuća ribe. Rezultati analiza pokazaće tačan uzrok uginuća riba u delu Kikindskog kanala - rekla je Miroslava Krnić iz sekretarka iSekretarijata za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj u Kikindi.

Pojava uginuća ribe, pojavljuje se periodično tokom godine i prirodni je proces, nastao usled povećane količine padavina, odnosno zbog  obilnih kiša koje su zadesile, kako Srbiju tako i ceo region, te su dovele do promene nivoa vode u kanalu i podizanja mulja.

Identična slika bila je i na Begeju u Zrenjaninu, po pretpostavci nadležnih Begej ne može da otiče u Tisu koja ima povećan vodostaj, usled toga nestaje kiseonik i dolazi do pomora ribe.

PRETHODNO UGINULO 50 MILIONA PČELA 

Pčele, Kikinda Foto: Telegraf.rs

Nakon uginuća pčela u ovom delu Banata u kojem je stradalo oko 1.700 košnica, a direktna šteta procenjene je na 700.000 evra, novi pomor zadesio je i podzemni svet. Pesticidi kojima se tretirala pšenica napravili su nenadoknadivu štetu prirodi, jedini prirodni oprašivači uginuli su za svega nekoliko dana, pčelari , ribolovci i svi ljubitelji prirode, još jednom apeluju na nesavesne građane da ne prskaju biljke u cvetu, jer bez pčela neće biti ni biljaka, a kakav bi ovo svet bio bez jabuke, lubenice, kruške …Zapitajmo se i čuvajmo prirodu.

VIDEO: Svinja pluta po centru Beograda

(Dragana Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Besna glista®

    4. jun 2019 | 16:36

    Prvo bez ikakve kontrole pustite uvoz raznog otrova u slobodnu prodaju pa kad se desi nešto ovako onda krivite seljaka. Nisu svi seljaci fakultetski obrazovani pa da se razumeju u hemiju već upotrebljavaju ono što im se nudi. Pamtim da je u vinogradarstvu bila najbolja zaštita plavi kamen, kreč i eventualno sumpor zbog pepelnice. E onda dođe CINEB pa rekoše da je kancerogen da bi zatvorili ŽUPU, i onda dođoše pravi otrovi. Ko je kriv znam ali ja nisam sudija. Država ima svoje instrumente da uređuje tu oblast pa zašto to ne radi?!

  • Rr

    4. jun 2019 | 16:20

    Otrov za pcele, zasto ubijamo pcele?

  • Sveta

    4. jun 2019 | 16:58

    Dali je u Srbiji zbog ovakvih stvari iko zavrsio par godina iza resetaka i dali ce zavrsiti ? Ocigledno da zakoni za neke ne vaze kao za nas obicne smrtnike. Dno Dna !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA