≫ 

Srpski raketaši pucaju zajedno sa Amerikancima u Bugarskoj: Dejstvovaće "NEVA", "KUB" i "Strela-2M" (FOTO)

Na zajedničkom gađanju učestvuje oko 130 pripadnika naše vojske iz sastava Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, Kopnene vojske, Komande za obuku, Generalštaba i Ministarstva odbrane

  • 11

Pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije na poligonu „Šabla“ u Republici Bugarskoj od 4. do 14. juna izvešće zajedničko gađanje ciljeva u vazdušnom prostoru sa pripadnicima oružanih snaga te zemlje. Bugarski list „Trud“ objavio je da će pripadnici VS vežbati zajedno sa jedinicama Protivvazdušne odbrane (PVO) vojske Bugarske i SAD.

Na zajedničkom gađanju učestvuje oko 130 pripadnika naše vojske iz sastava Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, Kopnene vojske, Komande za obuku, Generalštaba i Ministarstva odbrane.

Peto zajedničko gađanje ciljeva u vazdušnom prostoru „Šabla 2019“ Foto: mod.gov.rs

Komandant 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva brigadni general Tiosav Janković, koji je pomoćnik rukovodioca gađanja za raketne jedinice za PVD na gađanju, istakao je da je reč o petom zajedničkom gađanju na tom poligonu na kome učestvuju pripadnici Vojske Srbije.

- Ove godine, osim raketnih jedinica naoružanih sistemima „NEVA“ i „KUB“, učestvuju i pripadnici 101. lovačko-avijacijske eskadrile iz sastava 204. vazduhoplovne brigade, koji će izvesti raketiranje ciljeva u vazdušnom prostoru, a prvi put na zajedničkom gađanju učestvuju i pripadnici artiljerijsko-raketnog diviziona PVO koji će izvršiti gađanje lakim prenosnim raketnim sistemom „Strela-2M“ – naglasio je general Janković.

Peto zajedničko gađanje ciljeva u vazdušnom prostoru „Šabla 2019“ Janković - Foto: mod.gov.rs

On je istakao da je svako bojno gađanje kruna obuke pojedinaca i posada i posluga tih jedinica.

- Kao takvo, ima za cilj da podigne nivo osposobljenosti, da pripremi pojedince i posluge za najteže i najsloženije zadatke, ali i da se proveri i potvrdi osposobljenost i obučenost utvrđene na trenažnim i kontrolno trenažnim gađanjima – objasnio je general Janković.

Peto zajedničko gađanje ciljeva u vazdušnom prostoru „Šabla 2019“ Foto: mod.gov.rs

Pripadnici RV i PVO Vojske Srbije od 2010. godine izvode zajednička gađanja na poligonu „Šabla“, a govoreći o značaju petog zajedničkog gađanja, general Janković je istakao da je taj kontinuitet važan jer se sastav u jedinicama podmlađuje, dolaze mlađi oficiri, podoficiri i vojnici i veoma je važno da svako od njih bude u prilici da makar jednom izvrši bojno gađanje.

- Sa druge strane, zadaci koji se izvršavaju na bojnim gađanjima uvek se izvode u složenijim uslovima nego što se to čini na trenažnim i kontrolno-trenažnim gađanjima i logično je da je bojno gađanje, kao takvo, izazov za sve i što češćim izvršavanjima možemo biti sigurniji da nam je obuka kompletna, odnosno da su nam posluge osposobljene i spremne za izvršenje svojih borbenih zadataka koji proizlaze iz namene jedinice – zaključio je general Janković.

Peto zajedničko gađanje ciljeva u vazdušnom prostoru „Šabla 2019“ Foto: mod.gov.rs

Poligon „Šabla“ nalazi se na obalama Crnog mora, a deo pripadnika RV i PVO, tokom gađanja, biće baziran na aerodromima „Graf Ignjatievo“ i „Balčik“. Pripadnici RV i PVO Vojske Srbije uspešno su na tom poligonu bugarske armije izvodili gađanja 2010, 2011, 2013. i 2017. godine.

VIDEO: Velike NATO vežbe na samo 380 kilometara od centra Beograda

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rauš

    5. jun 2019 | 18:03

    E sad mogu da nas tuku sa čim hoće ! Kad im lepo pokažemo sa čim raspolažemo ! Ovo je baš naivno od strane Srbije !

  • Veteran VS

    5. jun 2019 | 17:58

    Zar smo toliko naivni da izvodimo vežbe sa Američkim Vojnicima ! Kao prvo imaju uvid sa čim raspolažemo ,kakvu imamo prodiv vazdušnu odbranu ! Zar smo tolike Budale... To je sve taktički smišljeno .

  • Veteran

    5. jun 2019 | 18:05

    Sa ovima ne bi pucao ni iz vazdušne puške..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA