≫ 

Udovica Marica je spasila Nevenku, ali kada su te večeri policajci ispitivali baku, saznala je nešto što ju je preseklo u stomaku i nateralo da poveruje u božiju moć (VIDEO)

- Pa nikad joj ovo zaboraviti ne mogu, ona meni nikada ružnu reč nije rekla. To nije lako, ona uzajmi da meni kupi lek, da bi meni bilo dobro - priča nam kroz suze Nevenka o Marici

  • 5

Iznenađenje koje je Marica Lazić priredila Nevenki Harkaji, koju je u decembru 2018. godine sklonila sa ulice, rasplakalo je i najtvrđa srca. Emotivan susret pratili su rođendanski pokloni, milion puta ponovljeno "hvala" i jedna prelepa životna priča koja je mnogima ulila nadu da dobrote još ima.

- Pa nikad joj ovo zaboraviti ne mogu, ona meni nikada ružnu reč nije rekla. Ako neću da jedem ona me ruži, nisi jela. A u njenoj nevolji i bedi, jer ni ona nema, ona je meni lekove kupovala. To nije lako, ona uzajmi da meni kupi lek, da bi meni bilo dobro - priča nam kroz suze Nevenka o Marici, dok sedimo u bašti Gerontološkog centra u Vršcu.

Na naše pitanje kako joj je u ovoj ustanovi i da li se sada oseća bezbedno, baka nam odgovara potvrdno, čvrsto grleći Maricu.

- Lepo mi je ovde. Družimo se, odmaraš se, sediš, jedeš, ništa ne radiš, ideš u park, ideš gde hoćeš, niko ti ne brani. Svi su dobri, ali najsrećnija na svetu sam sad kad sam videla da je Marica došla i najviše je volim na svetu, kao moju decu - kaže baka Nena.

Baka Nevenka i Marica Emotivan susret i iznenađenje; Foto: Telegraf TV

PROTIV ĆERKE VERICE PODNETA TUŽBA

Za pet meseci, koliko je ona pod okriljem socijalne službe ovog grada, njena ćerka Verica nijednom nije nazvala, niti došla da je vidi, a protiv nje je pokrenut sudski postupak.

- Harkaji Nevenka je lice bez adekvatne porodične brige i staranja, koje ostvaruje pravo na domski smeštaj i postupak oko učešća srodnika je u toku. Ona ima ćerku koja je u obavezi po porodičnom zakonu da učestvuje u troškovima domskog smeštaja. Tužba je podnesena, e sad treba joj uručiti poziv, gde će da je nađu, ja ne znam, jer još nemamo nikakvo saznanje o njoj. Verica, takođe, ima dvoje dece i tu nam je sada isto briga kako žive ta deca, tako da ovo još nije okončan postupak - objašnjava za "Telegraf" Uroš Nedić, socijalni radnik.

On dodaje da je baka adekvatno zbrinuta, ima zdravstvenu negu i može doživotno koristiti usluge Geronotološkog centra i Centra za socijalni rad u Vršcu, ako se njena ćerka nikada ne javi.

- Nevenka ima pravo da boravi ovde dok je to najbolji oblik njenog zbrinjavanja. Možda se pojavi sutra ćerka koja je napravila uslove za njihov zajednički suživot i izrazi želju da je ona vodi kod sebe. Mi ćemo onda u tom slučaju prekinuti domski smeštaj uz podršku drugih centara, ako je van teritorije grada Vršca, proveriti uslove, gde ide, da li je to bezbedno, sigurno, da li je dugoročno, jer izmeštati nekoga na dva meseca pa ga ponovo vraćati, samo je maltretiranje - kaže Nedić.

OSTAVILA JE NEVENKU NA ULICI, JER JE NAVODNO TUKLA UNUKU

Žena koja je ostavljena zimus na ulicama Beograda, napominje da je njena ćerka Verica verovatno videla celu priču u medijima i da zna gde se nalazi, ali ne zna zbog čega nije došla da je vidi. Navodno, Verica je poznanicima pričala da je razlog tome, to što je Nevenka tukla njenu mlađu ćerku.

Nevenka Harkaji, Marica Lazić, Vršac, rođendan Foto: Snežana Čenad

Međutim, Nena tvrdi da nikad nije udarila unuku. Umela je da se naljuti i vikne, jer "nije mogla sve da dopusti deci, da sve bude kako bi oni hteli". Prema njenim rečima, "nije vikala što dete mrzi, nego zato što je videla da unuka radi nešto što ne bi trebalo".

Dok sedimo u letnjikovcu i jedemo rođendansku tortu, Marica dodaje da je gotovo sigurna da je to izmišljotina, jer zna kako se Nevenka ponašala prema njenoj deci.

Nevenka Harkaji, Marica Lazić, baba na ulici, Mirijevo Foto: Telegraf

- Imala sam tremu dok sam dolazila ovamo, imam je i sad. Uzbuđena sam. Čekala sam ovaj dan da dođem da je vidim, baš za njen rođendan. Ovaj dan za mene ima poseban značaj, jer bi 6. juna i mom pokojnom mužu bio rođendan. Kada sam te večeri pozvala policajce, da legitimišu Nenu i da je prijavim, kako je rekla datum svog rođenja, mene je preseklo u stomaku. Verujem da sve to onaj gore namesti i uredi - rekla nam je za kraj razgovora beogradska heroina, Marica.

VIDEO: Baka Nevenka, koju je ćerka napustila, dobila najlepše iznenađenje za rođendan

(S. Čenad - s.cenad@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA