≫ 

"Na ovom mestu je mučki usmrćen neumorni tragalac za istinom Milan Pantić. Novinara možete ubiti, ali njegovo delo i istinu ne"

Pantićev ubica još nije otkriven, prošlo je 18 godina

  • 3
Milan Pantić

Foto: novosti.rs

Rodbina, prijatelji, novinari Pomoravskog okruga i Srbije danas će obeležiti 18 godina od ubistva novinara - dopisnika "Večernjih novosti" iz Jagodine Milana Pantića, mučki ubijenog u hodniku ispred svoga stana, u ulici Branka Radičevića, 11. juna 2001. Pantićev ubica još nije otkriven.

Komemoracija će početi polaganjem cveća i paljenjem sveća u 11 sati na Gradskom groblju u Jagodini i na spomen ploču na mestu ubistva na kojoj piše: "Na ovom mestu je mučki usmrćen neumorni tragalac za istinom Milan Pantić. Novinara možete ubiti, ali njegovo delo i istinu ne" - u potpisu "Milanove kolege - novinari Srbije".

Cveće će biti položeno i kod bistu Pantića na Trgu koji nosi njegovo ime, nedaleko od zgrade gde je ubijen.

Milan Pantić

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

U Narodnoj biblioteci u Jagodini biće uručena tradicionalna "Nagrada za novinarsku hrabrost - Milan Pantić", a dobitnik je ove godine, američki novinar i suosnivač onlajin magazina "Intersept" Džeremi Skejhil.

Skejhil je u aprilu, na Konferenciji "Kraj nekažnjivosti za zločine protiv novinara" u Beogradu, uputio izvinjenje porodicama nastradalih tokom bombardovanja zgrade RTS, u agresiji NATO.

Nagrada se sastoji od unikatne diplome i novčanog iznosa od 100.000 dinara, a ustanovljena je u znak sećanja na pokojnog Pantića.

Pantić je rođen 1954. godine u selu Dragovu kod Rekovca, novinarsku karijeru je započeo u nedeljnim novinama "Novi put" iz Jagodine.

Njegovo ime je upisano 3. maja 2002. godine na spomenik u Vašingtonu SAD, na 1.395.mestu, uz imena novinara sveta koji su od 1812. godine izgubili život na zadatku, a njegova slika i biografija i slika i biografija Slavka Ćuruvije nalaze se u muzeju novinarstva "Newseumu" u glavnom gradu SAD.

VIDEO: Lokalni ruski političar prebio novinara tokom intervjua

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rasa

    11. jun 2019 | 08:20

    Srbija zna ko je ubica ali cuti kao u drugim slucajevima.

  • Zvele

    11. jun 2019 | 08:37

    Ma ajte molim vas da niko ne propeva sluzbama bezbednosti za sve ove godine za to ubistvo stvarno smesno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA