≫ 

Otkriveno najveće leglo komaraca u Beogradu: Lete tri-četiri kilometra, biće zaprašeni iz vazduha!

Čak dve godine komarci nisu zaprašivani iz vazduha, a sada je to jedini način da se rešimo ovih pošasti

  • 39

Zaprašivanje komaraca iz vazduha biće sprovedeno u naredna dva dana, ukoliko vremenske prilike dozvole, a biće tretiran potez Velikog ratnog ostrva, kanalska mreža sa leve obale Dunava, odnosno potezi koji nisu naseljeni i kojima je zbog visokog vodostaja, otežan pristup, rekao je pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović gostujući na Studiju B.

- Tretman iz vazduha se nije koristio od 2017. godine i tada je tretirana samo kanalska mreža na levoj obali Dunava. To se izbegava u zemljama Evropske unije, jer je i suzbijanje sa zemlje mnogo delotvornije i konkretnije. Ovakav način je davao odlične rezultate poslednjih godina, međutim ove godine ćemo morati da krenemo i u akciju iz vazduha s obzirom na vlažnost vazduha i bujnu vegetaciju koja je doprinela da se broj komaraca drastično poveća pogotovo na nepristupačnim delovima grada - pojasnio je Mladenović.

Komarac Ovaj princip zaprašivanja nije se koristio od 2017. godine; Foto: Pixabay/CreativesolutionisT

Prema njegovim rečima posebno je kritična situacija na Velikom ratnom ostrvu koje je potopljeno i kanalskoj mreži gde se zbog visokog vodostaja stvara veliki broj rečnih, šumskih komaraca koji lete tri do pet kilometara. Tako ovi komarci stižu u različite delove grada upravo sa ovih lokacija kojima ne može da se priđe. To je, ujedno, najveće leglo komaraca.

Problem predstavljaju i površine u privatnom vlasništvu u koje ekipe Zavoda nemaju pristup, a one pogoduju razvoju komaraca.

- Zavod za biocide i medicinsku ekologiju je na vreme započeo sve aktivnosti na suzbijanju komaraca i može se reći da je pojava komaraca ove godine usledila kasnije nego ranijih godina. Ono što je stvorilo najveće probleme su vremenski uslovi, odnosno pet sedmica kišnog perioda, a znamo da je za suzbijanje komaraca potrebno suvo vreme. Tek od četvrtka prošle sedmice stabilizovale su se vremenske prilike. Nestabilno vreme je pogodovalo stvaranju novih larvi komaraca. Na vreme i kako nalažu propisi su larvicidnim tretmanom tretirane su velike površine - istakao je Mladenović.

Žena, devojka se češa češe, svrab, ujed komarca, virus zapadnog nila, komarac, insekt Veliki broj ljudi se žali na nesnosne ujede komaraca; Foto: Profimedia

Konstatno je na terenu 26 ekipa Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju koji su radili i u nestabilnom periodu vremena, u jutarnjem i večernjem terminu i one rade na terotoriji celog grada.

- Samo u poslednjoj nedelji Zavod za biocide i medicinsku ekologiju je 9.270 hektara tretirao termalnim zamagljivanjem, 15.000 hektara hladnim zamagljivanjem, suzbijanje odraslih formi komaraca sa zemlje tretirano je na 59.000 hektara, dok je larvicidnim tretmanom obuhvaćeno 2.200 hektara vodenih površina – rekao je Mladenović

On je napomenuo da građani preko Beokom servisa i Zavoda mogu da prijave područja za koja misle da nisu uopšte tretirana, ali i ona koja su već tretirana.

VIDEO: Ubod komaraca izgleda mnogo užasnije nego što pretpostavljate

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Blok 45

    11. jun 2019 | 12:17

    Udri komarce. Daj Migove, helikoptere, atrljeriju, brodove, pešadiju,SAJ, PTJ, Biju, Ciju, miju...

  • Baba jula

    11. jun 2019 | 12:18

    Za sve su krivi đilas jeremić i obradović!

  • Srna

    11. jun 2019 | 12:16

    Brali smo tresnje u Ritopeku i svi izujedani ali ujedi koji posle postaju modrice...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA