Cela Srbija se češe, komarci su nas "unakazili", ali postoje načini da njihov teror odmah prestane!

Možete da se mažete i jabukovim sirćetom

  • 2

Sigurni smo da, od kako su se komarci "razbudili" i počeli da nas terorišu, tražite načine da im se oduprete. Ako ne volite "hemiju" i sredstva kupljena u prodavnicama i apotekama, evo kako biste mogli da im otežate da vas izgrizu i to na sasvim prirodne načine.

Za početak trebalo bi da se hranimo zdravo, što bismo svi i inače morali. Komarci vole ljude sa prekiselom krvlju, one koji jedu mnogo mesa i slatkiša, a malo voća i povrća. Od komaraca se, dakle, možemo zaštititi ako se hranimo zdravije: mnogo voća i povrća, a manje mesa i šećera.

BELI LUK

Osim što tera vampire, beli luk je, kažu, efikasan i protiv zujavih krvopija. Ako vam ne pada na pamet da ga jedete (jer idete međ' ljude), kažu da može čen belog luka da se iseče na pola i njime istrljaju stopala. Minus ovog postupka je, što ćete, posle sat vremena celi mirisati na luk. Ali s druge strane, komarci će bežati kao đavo od krsta. Iseckani beli luk možete da ostavite na prozorima, jer, primećeno je, male krvožedne insekte ne zaustavlja ni komarnik.

beli luk, luk, zdravlje, antibiotik Beli luk možete da jedete ili da se njime istrljate, Foto: Pixabay.com

Na prozore i pokraj ulaza možete da postavite tegle s biljkama koje komarci ne vole, kao što su lavanda, peršun, bosiljak, nana... U prostoru u kom boravite koristite aroma lampice ili mirisne štapiće s uljima citronele, limunske trave, lavande, čajevca, ruzmarina ili cimeta.

Komarci ne vole ni miris vitamina B, posebno vitamin B1 odnosno tijamin, pa bi zbog toga trebalo da jedemo proizvode od integralnog brašna, pšenične klice, mlečne proizvode, pečurke, orahe, skušu žitarice, povrće (šparglu, karfiol, krompir), jaja.

JABUKOVO SIRĆE

Možete da se mažete jabukovim sirćetom, za koje kažu da i rashlađuje telo, a ako vam je to u rangu belog luka, možete da koristite i ulje lavande, karanfila, lovora. Stručnjaci kažu da treba da pomešate seskani peršun i jabukovo sirće, time se namažete po telu, bar onim izloženim delovima kože i onda ćete biti bezbedni. Ali, hm, gde da idete tako "marinirani"? Ulje lavande je dobro i za ublažavanje svraba posle ugriza komarca, dovoljna je i jedna kap, a može da se maže i na osetljivu kožu beba.

jabukovo sirce Jabukovo sirće, protiv ujeda i za rashlađivanje, Foto: Pixabay.com

ULJE ČAJEVCA

Ulje čajevca efikasno odbija komarce. U bocu s raspršivačem od 200 ml ulijte 60 ml ulja čajevca i do kraja dopunite destilovanom vodom. Pre upotrebe protresite, poprskajte kožu i razmažite. Po potrebi ponovite.

ZAMKA ZA DOSADNE KRVOPIJE

Protiv komaraca može vam da vam pomogne i ova prirodna zamka za komarce, treba vam 20 dl vode, 50 g smeđeg šećera, 1 g svežeg kvasca, 1 plastična flaša od 1,5 ili 2 litre. Odsecite vrh boce. Rastopite šećer u vrućoj vodi, a kada se ohladi, sipajte u flašu. Donji deo boce obmotajte crnom trakom ili tkaninom (crna boja takođe privlači komarce). Po površini vode sipajte razmrvljeni kvasac. Odrezani vrh postavite naopako u flašu, tako da između grlića i tečnosti ostane malo prostora. Ovu klopku postavite blizu mesta na kom boravite. Komarce privlači miris fermentisanog kvasca, a kada jednom uđu u ovu klopku, nema im izlaska.

kvasac Svež kvasac vam treba za pravljenje zamke za komarce, ne za pekarske čarolije, Foto: pollas via Foter.com / CC BY-NC-SA

Mesto uboda komarca možete da namažete sokom aloe vere, čuvarkuće ili limuna, rastvorom sode bikarbone, uljem crnog kima, glinom ili da istrljate korom banane.

(J. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    13. jun 2019 | 21:25

    Samo prskanje iz vazduha daje ucinkovit rezultat,

  • Griz

    14. jun 2019 | 00:11

    Jedna americka studija sa uglednim naucnicima je dokazala da su ujedi komaraca zdravi i da stite organizam od razni bolesti, te da se nesmiju unistavati. Ko se ne bude pridrzavao snosit ce poslijedice.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA