Roditelji zabrinuti zbog epidemije varičela, stručnjaci objašnjavaju ima li razloga za strah

Ovčijih boginja ima tokom čitave godine, ali roditelji sa područja Novog Beograda su se ipak zabrinuli

  • 8

Veliki broj dece iz škola na Novom Beogradu prethodnih dana dobio je varičele, odnosno ovčje boginje, što je među roditeljima izazvalo uspaničenost i strah od pojave epidemije.

Još veću uznemirenost među mamama i tatama mališana probudilo je to što na više mesta nisu mogli da pronađu sprej koji bi ublažio svrab boginja kod deteta.

Kako bismo proverili ima li razloga za brigu ili roditelji mališana mogu mirno da spavaju, potražili smo odgovore od Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.

Oni za Telegraf.rs kažu da se, kada su u pitanju varičele, ne može govoriti o epidemiji.

- Varičela se niti prijavljuje, niti se može govoriti o epidemiji, jer se ciklično ponavlja, sa tim da se intenzitet prenošenja virusa povećava. Ima je tokom čitave godine i nema nikakve razlike u odnosu na prethodne godine - navode iz Zavoda.

Oni objašnjavaju da je varičela jedina osipna groznica protiv koje se u našoj zemlji ne sprovodi obavezna imunizacija u dečjem uzrastu, tako da se epidemijski  proces odvija kontinuirano i nesmetano.

- To podrazumeva sezonske varijacije, odnosno da se svake godine u toku proleća češće pojavljuje po dečjim kolektivima. Varičela je endemski prisutna i menja se intenzitet prenošenja virusa u zavisnosti od toga da li u dečjim kolektivima ima veći ili manji broj osetljivih. Postoji vakcina protiv varičela koja se daje u dve doze, sa razmakom od šest nedelja - kažu iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Oni dodaju da je vakcinacija obavezna samo u slučajevima da postoje članovi porodice koji nisu preležali ovu bolest, a u istoj porodici postoji imunokompromitovana osoba koja ne može da bude vakcinisana.

(D. Simić - d.simic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hana

    14. jun 2019 | 18:05

    Sad ce i varicela da bude proglasena za smrtonosno oboljenje, samo malo jos da sacekamo da i kod nas udje u kalendar obavezne vakcinacije. U potpisu:majka koja je prelezala morbilu, varicelu, rubeolu i zauske (kao i cela moja generacija) i zamislite..prezivela :-)

  • Gordana

    14. jun 2019 | 18:31

    Kada sam ja išla u školu prije 30tak godina, u prvom razredu su dosli i sve nas vakcinisali. Nije bilo ja neću ili ja hoću. Moja djeca su naravno vakcinisana bez ikakvih problema. Pa sad vi birajte - hoćete da budete ubjeđeni da vakcinacije donose probleme, ili da vakcinisete svoju djecu i ne stvarate im Vi probleme. Svako ko dozvoli da mu dijete u danasnjem vremenu teško oboli i daleko bilo umre od banalne zarazne i izlecive bolesti je IDIOT i ne zaslužuje da ima djecu. Poslušajte doktore a ne internet!!!

  • Milica R

    14. jun 2019 | 21:13

    Nas je tri sestre,kada smo bile male prelezale smo varičele sasvim lagano!Malo češkanja tu i tamo, kao i sve naše društvo! Nikome iz naše generacije nisu ostale posledice!Panika bez razloga!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA