Od Jelenine lepote zastaje dah, a kad uzme aparat za varenje, svi misle da se šali (FOTO) (VIDEO)

Posetili smo Jelenu Aćimović (21) na njenom radnom mestu zavarivača u Rudarskom basenu “Kolubara”

  • 72

Retko koja žena će se latiti takozvanih “muških poslova”. Ipak, jednoj devojci iz Velikih Crljena kod Lazarevca težak fizički rad ne predstavlja nikakav problem. Među većinom muških radnika u Rudarskom basenu “Kolubara” ispod maske za zavarivanje krije se Jelena Aćimović (21). Ova prelepa devojka već godinu dana obavlja jedan od najtežih poslova i to – sa osmehom.

- Volim posao zavarivača zato što se osećam, dok radim, da mogu nešto dobro da doprinesem. Da sa svoje dve ruke nešto korisno napravim. To mi zaista pričinjava zadovoljstvo. Tako da mi, zasad, ništa nije teško – kaže ona.

Jelena Aćimović Jelena već godinu dana radi u Rudarskom basenu "Kolubara" kao zavarivač, Foto: Nikola Tomić

Jelenin entuzijazam, kao i odabir zanimanja bili su neobični svima: počev od njenih roditelja, preko prijatelja, do kolega zavarivača koji su je dočekali u “Kolubari”. Zbog atraktivnog izgleda i naizgled nežnih ruku, sumnjali su da će ona umeti da izvršava teške zadatke i pitali se da li će uspeti da ih prati u radu. Jako brzo im je odagnala svaku sumnju.

- Kad sam je prvi put video ovde, pomislio sam da ona nije za ovde. Jecina lepota je za modne piste, ali ona je odabrala da bude zavarivač. Naravno radila je muška sujeta kod svih, ali ona se postavila kao pravi kolega i pokazala da je potpuno ravnopravna sa ostalima – iskren je Jelenin mentor Dragan Đuketić, a lepa zavarivačica se nadovezuje:

- Stalno sam slušala komentare poput: “Šta će ti to? Ne treba ti to. Teško je to. Ti si žensko." Pa šta ako sam žensko? Kad sam počela da radim, dolazili su da gledaju da li stvarno znam nešto da uradim. I onda kad uradim, onda se oni oduševe kao: “Joj, stvarno znaš!” Pa normalno da znam! Razumem da je to muški posao, ali šta da radim kada me je sudbina odvela na tu stranu.

Jelena Aćimović Jelena ne deli poslove na muške i ženske, Foto: Nikola Tomić

Kako kaže, želela da pohađa Policijsku akademiju, ali joj je za upis bila potrebna bilo koja četvorogodišnja škola. Tehnišku školu u Lazarevcu bila je najbliža, pa samim tim i najlogičniji izbor, ali niko nije očekivao da će upisati baš smer za zavarivače.

Nikad nisam imala ni volju ni želju nit sam nekad razmišljala o ovom zanimanju. Čak šta više plašila sam se tog aparata. Čak i kad mi je profesor Ivan Gajić zadao prvi zadatak, mislila sam da ništa ne radim kako treba, ali on je bio oduševljen. . I probali smo opet i onda je opet ispalo super i posle malo vremena je prošlo, onda su oni počeli da pričaju za ta neka takmičenja, a ja sam se bunila, nisam htela da idem.. Ali došlo je do toga da prvi put odem u Slovačku i osvojim tamo 4. mesto, jedino žensko. Posle toga je bilo takmičenje ovde kod nas i tu osvojim drugo mesto. Zatim sam ponovo bila u Slovačkoj, ali je bila veća konkurencija, pa sam osvojila 6. Mesto – seća se Jelena svojih uspeha.

Jelena Aćimović Osvojila je brojna priznanja među kojima je i 3. mesto na svetskom prvenstvu, Foto: Nikola Tomić

Ipak, najveće priznanje dobila je 2016. na svetskom prventsvu u zavarivanju u Kini. Među 600 takmičara, bila je jedina Evropljanka. Svi su je gledali u neverici, ali ona se kući vratila sa bronzanom medaljom.

- Dok sam radila, glavna kineska televizija me je snimala me ceo dan i ceo dan sam bila na tom njihovom glavnom program. Kada sam završila te ploče, nakon tri sata rada, stavili su moj rad na neka kolica i odvezli ga u neku prostoriju. I kako su krenuli, svi su potrčali, čak i oni koji se nisu takmičili tog dana, da vide da li sam išta uradila, to jest da li sam znala nešto da uradim. Shvatili su koliko dobro radim tek kad su proglasili pobednike i kad su mi okačili medalju oko vrata. Mislim da su, kad sam se vratila kući s medaljom i mama i tata shvatili da ću biti zavarivač – smeje se lepa Jelena.

Jelena Aćimović Kod kuće Jelena se više prihvata "muških" poslova i pomaže tati, Foto: Nikola Tomić

U domu Aćimovića podela poslova, naravno, nije svakidašnja. Iako se trude da ne dele zaduženja na muška i ženska, Jelena se lakše se prihvata, kako kaže, pomaganju tati oko kamiona i renoviranja kuće, nego mami oko pranja sudova.

Šta Jelenini roditelji kažu za njeno zanimanje, kao i gde ova devojka vidi sebe za 10 godina pogledajte u videu na početku teksta.

(Ivana Nedić/ivana.nedic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Alo

    15. jun 2019 | 21:08

    Ovo je lepota srbije a ne rialiti zvezde

  • Dija

    15. jun 2019 | 22:02

    Ovako nešto kada napišete oduševim se,i temom i lepotom i njenim radom! Bravo ,,ima i pametnih i lepih i radnih,nisu sve uličarke!!!!

  • Zlatiborac🌲

    15. jun 2019 | 21:03

    To je devojka,a ne ove starlete k...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA