Kada tačno počinje leto i zašto je tog dana tako poseban trenutak u 20:17?

Obdanica je ovog dana najduža, trajaće 15 sati i 36 minuta, a noć svega 8 sati i 24 minuta

  • 1

Za stanovnike severne Zemljine polulopte leto će ove godine početi u petak, 21. juna, u 17 časova i 54 minuta. U isto vreme, u ovom 172. danu u godini, za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje zima, saopštilo je Astronomsko društvo "Ruđer Bošković".

Na dan početka leta obdanica je najduža, a noć najkraća. Kako Sunce u Beogradu toga dana izlazi u 4 časa i 51 minut, a zalazi u 20 časova i 27 minuta, obdanica će da traje 15 sati i 36 minuta, a noć svega 8 sati i 24 minuta.

Nasuprot uobičajenom mišljenju da je leti Zemlja najbliža Suncu, ona je tada najdalja od njega i u tzv. afelu će biti 6. jula u 00 časova i 10 minuta.

Za stanovnike severne Zemljine polulopte leto počinje u onom trenutku kada je pravac severnog dela Zemljine ose najbliži Suncu. Toga dana visina Sunca iznad horizonta, u podne je najveća tokom godine.

U istom trenutku za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje zima. Ali ni tamo nije pretežno hladno zbog velikog udaljavanja od Sunca, već zbog toga što je južni nebeski pol najudaljeniji od Sunca.

Zato Sunce u podne tog dana dostiže najmanje moguće visine tokom godine. Naravno da hladnoći doprinosi najkraća obdanica, a na trećem mestu je po uticaju i pomenuto najveće udaljenje Zemlje od Sunca, napominje se u saopštenju.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA