Pala odluka: Polaganje male mature nastavlja se sutra, a 15 škola je pod lupom zbog "provale" testa

Sa testom iz srpskog jezika, koji su osmaci polagali juče, sve je u redu, naveli su iz Ministarstva prosvete

  • 3

Fotografije kombinovanih testova koje su se pojavile na društvenim mrežama su lažne, prema tome, testovi za polaganje tog dela male mature nisu "provaljeni", pa će sutra kako je i predviđeno, biti održano polaganje kombinovanih testova, rečeno je u Ministarstvu prosvete.

- Sve te fotografije su lažne. Radi se o testovima iz ranijih godina i to je provereno sa Zavodom - rekla je pomoćnica ministra u Ministarstvu prosvete Vesne Nedeljković.

Sa testom iz srpskog jezika, koji su osmaci polagali juče, sve je u redu, navela je Nedeljković i dodala da će osmaci zadatke iz matematike rešavati u četvrtak, 20. juna.

Matematika Foto: Privatna arhiva

Na pitanje da li postoji mogućnost da bude poništena mala matura, kao što je to bilo 2013. godine, rekla je da nema razloga za to.

- Nema razloga za to. To bi unelo dodatni nemir i mislim da je svako pozivanje na tu vrstu ponašanja neodgovorno - rekla je ona.

Ministar prosvete Mladen Šarčević jutros je potvrdio da je test iz matematike, koji su osmaci trebalo da polažu danas, "provaljen" i da se to dogodilo u "nekoj" školi.

A da li se na spisku sumnjivih nalazi 15 škola, gde su, kako piše "Blic" kese sa testovima iz matematike otvorene pre vremena? To se, navodno, dogodilo u prisustvu supervizora i komisije, o čemu postoje zapisnici.

Ne bi trebalo da su zadaci iz matematike procureli iz ovih škola, jer su se "provaljeni testovi" pojavili na internetu još sinoć.

- Međutim, i pored toga biće dodatno provereno šta se tačno dešavalo u tih 15 škola, od kojih su pet škola u Beogradu, dve u Subotici, dve u Pirotu, dve u Užicu i po jedna u Vranju, Prijepolju, Zrenjeninu i Putincima kod Rume - kaže izvor blizak istrazi koju Ministratsvo prosvete sprovodi u školama širom Srbije.

Policija trenutno istražuje Zavod za kvalitet i štampariju u kojoj su zadaci pripremani i štampani.

(Telegraf.rs/Tanjug/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tt

    18. jun 2019 | 14:29

    Ma pustite vise tu decu neka bez tog vaseg glupog prijemnog ispita upisu srednju skolu!!!!Pa zar ne vidite da vam provaljuju testove???Jadna ta deca!!!

  • Joksi

    18. jun 2019 | 13:40

    Znaci džabe se u BGu deru da neće prijemni

  • Dada

    18. jun 2019 | 14:28

    Deca su u pravu , a ministar neka se zapita ili nek ide u penziju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA