≫ 

Da li treba poništiti maturu? Traže se krivci, deca na nogama, a ujdurma oko testova ne jenjava

Mala matura je važna i od testova ne bi trebalo odustati, čak ni u ovakvoj situaciji

  • 56
Matura, polaganje mature Foto: Marko Jovanović

BIA, policija, istraga, odlaganje, provala, sumnja, strah, trema, (dez)informacije, neizvesnost... Protesti, ministar, optužbe... Da li je ovo test odrastanja koji, zajedno sa testom znanja, ovih dana polažu mali maturanti?

Nešto što je trebalo da bude veliki korak dalje u njihovom obrazovanju, urušilo se zahvaljujući misterioznoj pukotini u sistemu koja je napravila čitavu lavinu problema.

Zadaci, mala matura, policija Foto: Privatna arhiva, Pixabay, Milena Đorđević

Ali, mala matura je važna i od testova ne bi trebalo odustati, čak ni u ovakvoj situaciji. Sve nejasnoće trebalo bi otpetljati, sumnje rasvetliti, a deci koliko je moguće olakšati situaciju i obezbediti objektivno ocenjivanje završnog ispita, objašnjavaju sagovornici portala "Telegraf.rs".

DECA SU NAJMANJE KRIVA, A NAJVIŠE ISPAŠTAJU

Mala matura je prvi veliki, sudbonosni ispit kada je u pitanju školovanje i karijera osnovaca. Svi oni imaju tremu, juče su ostali zbunjeni i potreseni, a danas nisu imali pravu informaciju šta će da se desi, priča predsednica udruženja "Roditelj" Gordana Plenić.

OŠ Laza Kostić Foto: Marko Jovanović

Kako kaže, još je rano da se daju ocene i komentari, ali pre svega bi trebalo da se obrati pažnja na decu.

- U celoj ovoj situaciji nekako nismo obratili pažnju na decu. Svi se pitaju ko je kriv, a deca su najmanje kriva i najviše ispaštaju. Zbog odlaganja testa, agonija im je produžena za jedan dan. Sve što se dogodilo utiče na njih, od tih 2-3 dana zavisi celo školovanje. Ne znam kako će sve to da utiče na rezultate testa - priča Plenićeva.

ŠTA ĆE NAM BIA I POLICIJA?

- Previše je iskomplikovana jednostavna stvar. Važno je bilo da do testa dođe što manji broj ljudi, a to što BIA i policija određuju gde će se čuvati test samo znači da je veliki broj ljudi mogao da ga vidi. Ministar je odmah optužio nastavnike i zbog toga mi iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije tražimo njegovu ostavku. Nijedan nastavnik nije mogao da dođe u posed testa do juče ujutro, a testovi su bili objavljeni 12 sati ranije. Ta optužba na račun nastavnika je najšokantnija - kazala je Jasna Janković, predsednica Unije sindikata.

matematika, zadatak, brojevi Foto: Pixabay.com

Kako objašnjava, test je veoma važan i ne bi trebalo da ga se odreknemo, ali da je samo potrebno da se on što je moguće bolje organizuje.

-  Test bi trebalo da ostane, jer su se mnoga deca spremala. Sav rad bio bi obesmišljen, ali da su testovi ugroženi - jesu. Ako rezervni test nije ugrožen, onda testiranje može da se nastavi. Ipak, mi nemamo informacije ni da li se danas polagao rezervni ili pravi test - kazala je Jankovićeva.

Ovaj kiks na testu iz male mature ostaviće velike posledice i sumnju u čitav sistem, tvrdi ona.

- Obrukali smo se zbog toga što nam se 2013. desila identična stvar. Za šest godina nismo mogli da pronađemo model da testovi ne izađu u javnost. Juče je bio jedan vrlo tužan i šokantan, ali dan koji treba nešto da promeni - kazala je ona.

PONOVITI SVA TRI TESTA

Da je test iz male mature izuzetno važan uverava i Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih škola Beograda. Kako kaže, uspeh koji se meri prosekom ocena u osnovnoj školi nije realna slika znanja.

OŠ Laza Kostić, đačka knjižica Foto: Marko Jovanović

- Prosek osnovaca u Srbiji je oko 4.10 ili 4.20, a više od polovine su odlični đaci, ostali su većinom vrlodobri i ima malo dobrih... To je jedan uspeh koji se zasniva na poklanjanju ocena - kazao je.

Njegov predlog je da se u ovoj situaciji napravi pauza od nekoliko dana, da se utvrdi odgovornost za propust, a onda opet organizuju testiranja.

- Sva tri testa trebalo bi ponovo da se urade, ali da prođe 3-4 dana da se sve analizira, da se smire strasti i da se sve završi kako treba. Mora da se zna ko je kriv i da za njega ne bude uslovne, već zatvorske kazne - kazao je Antić.

PROCURILA SAMO MATEMATIKA? ČUDNO

U Ministarstvu prosvete ranije su rekli da je procurio samo test iz matematike, da su ostali testovi bezbedni i da će polaganje normalno da se nastavi.

OŠ Laza Kostić Foto: Marko Jovanović

Međutim, bilo je sumnji i u neregularnost ispita za srpski jezik, pa čak i kombinovanog testa, a ponovo su se na internetu pojavljivala neka pitanja za koja je utvrđeno da su lažna, odnosno, da testovi nisu procurili.

- Imamo oprečne izjave ministra. Najpre je rekao da je test iz matematike provaljen, a potom je rekao da je provaljen i kombinovan test, da bi na kraju rekao da nije - kazala je predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Jasna Janković.

Njoj je nejasno kako je moguće da je provaljena samo matematika.

Matematika Foto: Privatna arhiva

- Ako je neko ukrao samo test iz matematike rekla bih da je to nelogično, jer je kombinovani test najteži - kazala je Jankovićeva.

IZVLAČENJE PITANJA IZ BUBNJA

Ranije su postojale zbirke zadataka za prijemni ispit, iz kojih su se deca spremala za upis u srednje škole, da bi potom iste te zadatke rešavali na testu.

Poenta ovog sistema je da su svi zadaci svima poznati, ali nije poznato koja će se od tih pitanja nači na testu. Na primer, od 300 zadataka iz matematike iz bubnja se izvlači 10 brojeva.

Mana ovog sistema je što bi učenici mogli napamet da nauče odgovore na neka njima teška pitanja, ali se time u potpunosti otklanja svaka mogućnost da testovi procure.

VIDEO: Navodni mali maturanti spaljuju sliku ministra prosvete

(Mateja Beljan)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M

    19. jun 2019 | 23:20

    A sta vam znace razni testovi i mature kad za pare mozes kupiti bilo koju diplomu, vidimo kod nasih politicara

  • НиколаНС

    19. jun 2019 | 22:46

    Не треба је поништити. Треба је укинути. Након 8 (осам), година школовања, силних испитивања, контролних, писмених, оцењивања...они траже да деца још једном покажу шта су научили. Јел то нису сигурни, па проверавају себе или децу. По мени је то чисто иживљавање над децом. Неко ко је осам година вредно радио, треба да потврди или упропасти свој осмогодишњи труд, или неко ко није радио осам година треба да се провуче због једног испита, где ће преписати или ће га потрефити питања или не знам ни ја шта... Будалаштина. Ако је неко осам година радио, треба да буде награђен за свој труд и да упише школу коју жели, ако је неко осам година лелем.дао, онда нека уписује шта може...

  • Andrijana

    19. jun 2019 | 22:29

    Gospodine Antiću, da li ste realni u ideji da se sačeka par dana pa ponovo da polažu prijemni???? Mislim da je stres veliki, deca su danas odradila kombinovani bez volje, želje da nešto postignu. Deca su se spremala za ova tri dana, naravno znanje ostaje, ali sama pomisao na ponavljanje kroz par dana je nenormalna, nije ljudski i pedagoški !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA