≫ 

Test iz matematike lakši od provaljenog: Zaposleni u školama uplašeni, jedva čekaju da se sve završi

Novi test iz matematike dopremljen je uz jake mere obezbeđenja

  • 7
OŠ Laza Kostić Foto: Marko Jovanović

Zadaci na testu iz matematike bili su lakši od onih koji su procurili u ponedeljak uveče i koji je trebalo prvobitno da se polažu, kažu osmaci. Najteža im je, dodaju, bila geometrija.

- Najviše sam se namučio na 18. zadatku. Jedan deo kruga je isečen i treba izračunati obim kruga. Uradio sam ga, ali mi je dugo trebalo - priča jedan osmak.

Težak je, kažu, bio i zadatak sa proporcijama u kojem je trebalo odrediti visinu drveta. Ipak, test je bio lakši od probnog, pa i od onog provaljenog.

- Možda tako pokušavaju da se iskupe. Danas je trebalo da putujem, ali smo zbog provaljenog testa svi ostali u Beogradu - žali se jedan maturant.

Novi test iz matematike dopremljen je uz jake mere obezbeđenja. Za sada nema sumnji da je ovaj test ikako mogao biti provaljen i polaganje je, prema prvim informacijama, proteklo regularno.

mala matura, matematika Testovi koji su se veče pred polaganje pojavili na društvenim mrežama/ Foto: Privatna arhiva

Ipak, u školama se među nastavnim kadrom i dalje oseća velika tenzija. Zaposleni odbijaju da razgovaraju sa novinarima i, kako kažu, samo čekaju da se sve ovo konačno završi.

Podsetimo, osmaci su u ponedeljak polagali završni test iz srpskog odnosno maternjeg jezika, i sve je prošlo bez ikakvih problema, da bi se istog dana, a veče pred polaganje testa iz matematike, u javnosti pojavili rukom pisani zadaci sa rešenjima, a koje je Telegraf.rs imao prvi objavio.

Preliminarni rezultati završnih ispita očekuju ih već u petak, 21. juna od 8 časova, a biće istaknuti u osnovnim školama.

Prijem žalbi i rešavanje žalbi učenika na preliminarne rezultate završnog ispita, planiran je za subotu, 22. jun od 08 do 16 časova u osnovnim školama, a dva dana kasnije, u ponedeljak, i u okružnim komisijama.

Konačni rezultati male mature biće objavljeni u četvrtak 27. juna, do osam sati ujutru, nakon čega tokom naredna dva dana sledi popunjavanje i predaja lista želja, što će učesnicičiniti u svojim matičnim osnovnim školama.

U koju srednju školu su "upali", saznaće 7. jula, a sledeća dva dana planirana su za upis.

VIDEO: Afera mala matura: Šarčević moja ostavka je stalno na stolu

(M. Leskovac)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Alo

    20. jun 2019 | 11:35

    Jebo vas test vise i prijemni.Ukinite to i omajsajte deci,svakako ko ima vezu taj i upise i zavrsi srs god hice.Skolstvo nam je najfire na svetu,teorije koliko hoces prakse nigde.Da ne pricamo o strucnim skolama koje imaju 60%nepotrebnih predmeta.

  • Dusan

    20. jun 2019 | 11:19

    Test je bio najtezi u poslednjih 5 godina. Hvala tati koji je drpio test. Bravisimo majstore. A sad nabite kriterijume lepotani. Robija je majka nekim idiotima.

  • Dusan

    20. jun 2019 | 11:23

    Ne mogu da shvatim da neko ima smelosti da ukrade test. I nemam nista protiv ministra. Test iz matisa je bio spas za one koji matis znaju ali neodgovovornost jednog roditelja je strasna.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA