• 60

Svaki sedmi đak u Srbiji vukovac: Da li smo zemlja genijalaca ili poklonjenih ocena?

Najviše skroz odličnih đaka štancuje se u Leskovcu, Nišu, Jagodini i Kosovskoj Mitrovici

  • 60

Nakon što je test iz matematike procurio, neki đaci i roditelji, tražili su da se polaganje male mature ukine, a to bi, smatraju prosvetni radnici, značilo da bi upis u jedan broj srednjih škola, naročito najtraženijih, praktično bio nemoguć.

Kao razlog za to navode činjenicu da bi se tako pojavilo mnogo više učenika sa istim brojem poena od predviđene upisne kvote.

- Upis u srednje škole samo na osnovu ocena iz osnovne je najgore moguće rešenje, ali je u ovakvoj situaciji, kada postoji sumnja u regularnost završnog ispita, jedino fer. Kakve su garancije da i završni ispit iz srpskog jezika nije, kako to kaže ministar, "provaljen"? Možda ne na nivou države, ali je dovoljno da je hiljadu učenika imalo rešenja pre testiranja - kaže za Danas Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija.

Ukazuje da problem poklanjanja ocena postoji više od decenije i da je prisutan, kako u osnovnim tako i u srednjim školama. Markov ocenjuje da je u situaciji kada svi jure za prosekom, znanje potpuno obezvređeno.

Država nikad nije obelodanila podatke o uspehu učenika u srednjim školama, ali je zato statistika u osnovnim porazna. Podaci za prošlu generaciju malih maturanata svedoče da je skoro polovina od njih oko 70.000 bila odlična na kraju osmog razreda, a svaki peti je imao sve petice.

Oko 42 odsto je završilo osmi razred sa odličnim uspehom, trećina je bila vrlodobra, oko 22 odsto dobri, a svega jedan odsto je imalo dovoljan uspeh. Prosečan opšti uspeh u osmom razredu za tu generaciju je 4,09.

Svaki sedmi učenik u Srbiji završio je osnovnu školu kao vukovac. Drugim rečima, svaki deseti dečak i svaka peta devojčica se u generaciji izdvajaju kao izuzetni, ne samo u pogledu znanja, odnosno odličnog poznavanja nastavnih sadržaja (imaju sve petice od petog do osmog razreda), već i u smislu dodatnog angažovanja vrednovanog kroz minimalno jedno priznanje ili nagradu na takmičenju.

Prema broju vukovaca prednjače školske uprave Leskovac (20 odsto), Niš (18), Kosovska Mitrovica i Jagodina (16).

Direktorka XIV beogradske gimnazije Marija Miletić kaže da je toliki broj vukovaca nerealan i da po generaciji objektivno treba da ih bude najviše 10 odsto. Od 262 maturanta ove gimnazije svega 22 su vukovci, a gotovo svi su se s tim priznanjem ili jakim odličnim uspehom upisali u tu školu.

-  Stvorio se strahovit pritisak roditelja da ako nisi odličan, ti si ne samo loš đak već i loše dete. Deca pucaju jer ne mogu da izdrže taj tempo - ističe Miletić.

Smatra da učenici treba da se upisuju u srednje škole na osnovu uspeha iz osmoletke i rezultata na maloj maturi i da "sistem ne može da se ruši", a da onaj ko je doveo do ovakve situacije mora da odgovara.

Aleksandar Markov kaže da pritisci da se ocene poklanjaju dolaze sa različitih strana, između ostalog od roditelja i direktora, ali da dobar deo odgovornosti snose i nastavnici koji idu linijom manjeg otpora.

(Telegraf.rs/Danas)

Komentari

  • Živela Srbija! 🇷🇸

    Srbija zemlja pametnih i čestitih ljudi! Komšije puknite od muke ali to je tako!

  • Miroslav

    Nema se tu mnogo šta reći. Živimo u novom dobu (globalno). Vreme prečica i lažnih proroka (influenseri, starlete, reality ličnosti, itd.) Da se ne lažemo, 95% dece je knjigu videlo samo na policama. Gledam Nušićevo "Sumnjivo lice", PDF fajla na 3 strnice (siže za osnovce)!!! Nastavnici srećni ako i to neko pročita... I da naravno da se poklanjaju ocene, široko. Generacija "vukovaca" kojoj život prolazi sa slušalicama u ušima i pogledom zakovanim za ekran mobilnog, i komunikacija koja počinje sa "eee". Dobar dan i doviđenja su reči koje izumiru.

  • Evo me i ovde

    Da li smo zemlja genijalaca ili poklonjenih ocena? Ni jedno ni drugo. Zemlja smo sa veoma lošim kriterijumima. Nemojte se uvrediti... Ali kriterijumi nisu isti u ni beogradskim školama, kada se uporede.. O školama u 'dubokoj' unutrašnjosti neću ni da pričam. Tamo kriterijumi ni ne postoje. *bez uvrede, ništa lično*

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima