≫ 

Svaki sedmi đak u Srbiji vukovac: Da li smo zemlja genijalaca ili poklonjenih ocena?

Najviše skroz odličnih đaka štancuje se u Leskovcu, Nišu, Jagodini i Kosovskoj Mitrovici

  • 60

Nakon što je test iz matematike procurio, neki đaci i roditelji, tražili su da se polaganje male mature ukine, a to bi, smatraju prosvetni radnici, značilo da bi upis u jedan broj srednjih škola, naročito najtraženijih, praktično bio nemoguć.

Kao razlog za to navode činjenicu da bi se tako pojavilo mnogo više učenika sa istim brojem poena od predviđene upisne kvote.

- Upis u srednje škole samo na osnovu ocena iz osnovne je najgore moguće rešenje, ali je u ovakvoj situaciji, kada postoji sumnja u regularnost završnog ispita, jedino fer. Kakve su garancije da i završni ispit iz srpskog jezika nije, kako to kaže ministar, "provaljen"? Možda ne na nivou države, ali je dovoljno da je hiljadu učenika imalo rešenja pre testiranja - kaže za Danas Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija.

Ukazuje da problem poklanjanja ocena postoji više od decenije i da je prisutan, kako u osnovnim tako i u srednjim školama. Markov ocenjuje da je u situaciji kada svi jure za prosekom, znanje potpuno obezvređeno.

Država nikad nije obelodanila podatke o uspehu učenika u srednjim školama, ali je zato statistika u osnovnim porazna. Podaci za prošlu generaciju malih maturanata svedoče da je skoro polovina od njih oko 70.000 bila odlična na kraju osmog razreda, a svaki peti je imao sve petice.

Oko 42 odsto je završilo osmi razred sa odličnim uspehom, trećina je bila vrlodobra, oko 22 odsto dobri, a svega jedan odsto je imalo dovoljan uspeh. Prosečan opšti uspeh u osmom razredu za tu generaciju je 4,09.

Svaki sedmi učenik u Srbiji završio je osnovnu školu kao vukovac. Drugim rečima, svaki deseti dečak i svaka peta devojčica se u generaciji izdvajaju kao izuzetni, ne samo u pogledu znanja, odnosno odličnog poznavanja nastavnih sadržaja (imaju sve petice od petog do osmog razreda), već i u smislu dodatnog angažovanja vrednovanog kroz minimalno jedno priznanje ili nagradu na takmičenju.

Prema broju vukovaca prednjače školske uprave Leskovac (20 odsto), Niš (18), Kosovska Mitrovica i Jagodina (16).

Direktorka XIV beogradske gimnazije Marija Miletić kaže da je toliki broj vukovaca nerealan i da po generaciji objektivno treba da ih bude najviše 10 odsto. Od 262 maturanta ove gimnazije svega 22 su vukovci, a gotovo svi su se s tim priznanjem ili jakim odličnim uspehom upisali u tu školu.

-  Stvorio se strahovit pritisak roditelja da ako nisi odličan, ti si ne samo loš đak već i loše dete. Deca pucaju jer ne mogu da izdrže taj tempo - ističe Miletić.

Smatra da učenici treba da se upisuju u srednje škole na osnovu uspeha iz osmoletke i rezultata na maloj maturi i da "sistem ne može da se ruši", a da onaj ko je doveo do ovakve situacije mora da odgovara.

Aleksandar Markov kaže da pritisci da se ocene poklanjaju dolaze sa različitih strana, između ostalog od roditelja i direktora, ali da dobar deo odgovornosti snose i nastavnici koji idu linijom manjeg otpora.

(Telegraf.rs/Danas)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pc

    22. jun 2019 | 15:06

    Moje dete nije Vukovac. Imala je četiri četvorke na kraju osmog razreda. Svaki put kada sam imao vremena sam seo sa njom i radio matematiku, listo da vidim šta zna. Njeno znanje je bilo za tri po mojim merilima, a na kraju je imala četvorku. Došao je ispit iz male mature, moje dete je imalo 19 bodova iz matematike, a vecima Vukovaca 15. Moje dete je imalo i četiri iz Srpskog, a na kraju je imala maksimum iz Srpskog. Imala je četvorku iz Hemije i Istorije i na kraju 19 bodova na kombinovanom. E, sada Vas ja pitam, da li je moje dete samo neartikulisano tj. neće da uči kad treba ili je sam sitem p

  • Auuuu

    22. jun 2019 | 11:34

    Sve vukovci, a jedva polazu maturu!!!

  • Realni

    22. jun 2019 | 11:51

    Zemlja poklonjenih ocena. Sigurno i definitivno! Pogledajte.. ustvari obratite paznju koliko mladih a i starih poznaju svoj jezik i pravopis. Kad te neko pita jel sa ovim slovom ili bez? Zeludac se preokrece! A svaki sedmi vukovac.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA