• 3

Genije Vukašin je državni prvak iz fizike i matematike, bez greške: Jedini sedmak sa dve olimpijade

"Nije poenta da se uči neposredno pred takmičenje, već svaki dan tokom cele godine", savetuje sedmak svoje vršnjake

  • 3

Vukašin Babić iz Šapca završio je sedmi razred Osnovne škole "Nikolaj Velimirović" sa svim peticama i nagradama koje ga izdvajaju među vršnjacima.

Osvojio je prvo mesto na državnim takmičenjima iz fizike i matematike sa 100 bodova, drugu nagradu na državnom takmičenju iz programiranja, treću nagradu na Srpskoj matematičkoj olimpijadi i treću nagradu na Srpskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi.

Ovaj mali genijalac naizgled je sasvim običan sedmak: uživa u druženju, učenju i ima jednu veliku ljubav.

- To je matematika! - odgovara ubedljivo, baš kao što rešava i matematičke probleme.

I na druge dve pozicije su predmeti koji ga izdvajaju od većine njegovih vršnjaka, a to su fizika i programiranje.

Ta ljubav rezultirala je brojnim priznanjima. Vukašin je jedini sedmak u Srbiji koji ima nagrade na čak dve olimpijade - Srpskoj matematičkoj i Srpskoj informatičkoj. Najdraža mu je treća nagrada sa matematičke olimpijade, koja je istovremeno i izborna za međunarodno takmičenje, gde se nadmeću najbolji osmaci i nekoliko najboljih sedmaka. Vukašin je bio osmi na listi, posle učenika Matematičke gimnazije iz Beograda, starijih godinu dana.

Priznanje je još draže, jer Šabac od 2016. godine nije imao predstavnika na ovom takmičenju, a ovog puta stigla je i nagrada na koju se čekalo čitavu deceniju.

Vukašin Babić sa ocem

Vule sa ocem zajedno rešava zadatke, Foto: J. Gubelić/distrikt.rs

- Ima veoma zanimljivih oblasti i veoma interesantnih načina da se zadatak reši. Mene motiviše da idem na takmičenja i stalno dokazujem sebi koliko znam - priča ovaj mladi genijalac.

A koliko zna, dokazuje se i takmičeći se sa ocem Đorđem, doktorom elektrotehnike.

- On uživa u tome da zajednički rešavamo zadatke, zatim da upoređuje ko je pre i na koji način rešio. Ima dosta stvari koje sam ja mnogo davno radio i treba mi vremena da se podsetim, dok on uživa da brže od mene dođe do rešenja i to je za njega izazov - priča Vukašinov otac.

Sedmak i iz drugih predmeta ima sve petice i vrlo jednostavan recept za uspeh.

- Nije poenta da se uči neposredno pred takmičenje, već svaki dan tokom cele godine. Samo tako se stiče rutina i dobre navike – priča Vukašin.

Vukašin Babić sa porodicom

Vukašin sa svojom najvećom podrškom, Foto: J. Gubelić/distrikt.rs

Na njegova takmičenja idu porodično, isključivo kao podrška, bez previše ambicije i očekivanja.

- Ja mislim da je kod njega splet dobrih okolnosti, ima dobre nastavnike koji ga motivišu, on je ambiciozan dovoljno da želi sebi da dokaže koliko vredi i na kraju ima podršku kod kuće da uči, ali i da mu pomognemo onda kada mu je pomoć potrebna - objašnjava Đorđe.

Tako se i postaje vrhunski, a Vukašin je to dokazao, u konkurenciji svojih vršnjaka iz cele Srbije.

(Telegraf.rs/distrikt.rs)

Komentari

  • Branko

    Svaka cast. Stvarno steta sto se ovakvi rezultati intenzivnije ne objavljuju u medijima, valjda ce i novinari svatiti da će mo mi koji imamo decu u školi rado kupiti novine kad ovakvu vest stave na naslovnoj strani, a ne da nas truju kojekavim rijaliti glupostima.

  • Danijela

    Bravo Vukašine.Želim ti od srca mnogo medalja i takmičenja.Divna porodica. Bravo za tatu i za ovakvu majku koja ima tri sina za ponos. Svaka čast. Volim što vidim nasmejanog dečaka koji uživa u učenju,pametno savetuje svoje vršnjake. Roditelji mogu samo da uživaju u njegovim uspesima,ocenama.Ponosna je zemlja u kojoj živiš i tvoj grad Šabac. Hvala redakciji za ovakav tekst i što prati i neguje nauku. 26.06.2019 Beograd

  • Ana

    Bravo Vukasine, samo tako nastavi! Imas i divnu porodicu, osmesi na slici govore sve!

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima