• 24

Vita se nikad nije smejao. Ima strašan deformitet nogu i bolesne sinove, beže u šumu i imaju napade

- Ako mi verujete, nisam se nasmejao u životu. Desi mi se da ne spavam nekoliko noći, jedan sin pobegne u šumu, pa ga tražimo, drugi dobije napad, ne kontrolišu fiziološke potrebe, ma nikoga ne snašlo - priča jadan čovek

 • 24

Vita Zajić iz sela Donji Vratari kao teški invalid brine o dva sina sa velikim zdravstvenim problemima. Rođen je 1954. godine u siromašnoj porodici, u kojoj se jedva sastavljao kraj sa krajem. Bio je dosta nestašno dete, pa je tako sa četiri godine, pentrajući se po tavanu i podrumu, upao sa krova u kazan sa vrelom džisom. Iamo je "sreće" da padne na noge, pa su one stradale, ali je glava sačuvana.

- Imao sam tada pet operacija i noge su sačuvane. Nisu odsečene, ali su deformisane. Od tada sam invalid sa velikim deformitetom nogu. Znate kako je kada odrastate kao invalid, bilo me je sramota od druge dece, nisam hteo da idem u školu, od devojaka sam bežao jer sam se plašio da me ne ismevaju drugovi. Najveća podrška bio mi je brat Dragan koji je radio u Jedinstvu, ali je rano umro. Oženili me sa Radinom, ženom koja je bila starija od mene, ali ko te pita - priča Vita.

Vita Zajić

Sa deformitetom živi ceo život/ Foto: Boban Pribanović

U braku sa Radinom dobio je sina Dejana, koji je posle rođenja imao jaku upalu.

- Odrazila se na njegovo psihičko zdravlje, zbog čega je danas težak psihički bolesnik. Nekoliko puta lečen je na VMA što je usporavalo da bolest brže napreduje. Pošto sam se teško kretao, a morao sam da radim da bismo preživeli, spremajući drva u šumi pao sam i polomio kuk. Tri operacije i nekako sam ponovo stao na moje slabe noge uz štake od kojih se ne odvajam od malena, pa često kažem da imam 4 noge, dve ispravne i dve neispravne.

Vita Zajić

Iako trpi jake bolove, uvek je morao da radi da bi izdržavao porodicu/ Foto: Boban Pribanović

Radina mu je rodila i drugog sina Gorana, nažalost bez levog bubrega, što je ugrozilo njegovo zdravlje od malena.

- On je i mentalno slab, sa teškom govornom manom. U celoj mojoj muki snađe me to da mi Radina umre 2008. godine, od kada počinju neviđeni problemi. Dobijam tuđu negu i pomoć 9.000 dinara i tri socijale po 6.000 mesečno. Više od 20.000 dajem samo za lekove, bez kojih nema šanse da oni budu mirni, a najveći problem je što sinovi ne mogu sami o sebi da se staraju - jada se Vita.

Vita Zajić

Vita sa sinovima/ Foto: Boban Pribanović

- Moram da im skuvam, da im operem, njima da održavam higijenu koliko mogu. Leti je lakše jer ima pečurke, koprive, salata. Zimi ne znam šta da vam kažem, krompir, pa krompir, ili pasulj za nekoliko dana. Ako mi verujete, nisam se nasmejao u životu, ali nemam gde, moram da se borim, a muke su strašne. Desi mi se da ne spavam po nekoliko noći, jedan pobegne u šumu, pa ga tražimo, drugi dobije napad, ne kontrolišu fiziološke potrebe, ma nikoga ne snašlo - priča jadan čovek.

Krevet imaju, šporet, frižider i televizor, ali im sve drugo nedostaje. Najveći problem su hrana i odlazak kod lekara.

Vita Zajić

Trošna kuća/ Foto: Boban Pribanović

- Voleo bih ako ima ljudi dobre volje da nas obiđu i uvere se u kakvim uslovima živimo. Ja ne mogu drugačije nego da zovem taksi, jer ne mogu do Doma zdravlja peške. Ako neko može da pomogne, može da me pozove na telefon 064/ 597 96 96 svakog momenta. Svaka vrsta pomoći nama znači puno - završava svoju priču sa suznim očima Vita Zajić, veliki borac kome treba pomoći.

RAČUN ZA POMOĆ

Ako neko može da pomogne porodici Zajić, novac može da uplati na račun 205-9001022159622-78 kod Komercijalne banke na ime Vita Zajić.

Vita Zajić

Stari nameštaj u Vitinom domu/ Foto: Boban Pribanović


Vita Zajić

Svi lekovi koje Vita i njegovi sinovi koriste/ Foto: Boban Pribanović

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Dona

  Kuću bi mogli da im urade "S Tamarom u akciju". Pomogli su mnogima mogli bi i ovim ljudima, vidi se da tesko žive.

  5
  1

  Podelite komentar

 • Banat

  Vucicu pomozi ovim nesrećnim i bolesnim ljudima

  20
  3

  Podelite komentar

 • posiden

  Srbijo probudi se za nemocne ! 😩

  20
  2

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima