≫ 

Srbi se ježe kada je čuju, a evo kako je nastala čuvena patriotska pesma "Sa Kosova zora sviće"

Numera je stara 3 decenije, a napisao ju je Ljubomir Ljuba Manasijević

  • 2

Jedna od najlepših srpskih, patriotskih pesama "Sa Kosova zora sviće" u narodu poznatija po refrenu "Oj, Kosovo, Kosovo" napisana je pre tačno 3 decenije.

Iako nema Srbina koju nije čuo ovu numeru i ne zna njene stihove napamet, mali je broj onih koji znaju njenu istoriju, odnosno priču o tome kako je pesma nastala.

Nju je 1989. godine napisao pevač, kompozitor i tekstopisac Ljubomir Ljuba Manasijević, nakon svog nezaboravnog iskustva u Gračanici.

Naime, povodom komemoracije 600. godišnjice Kosovske bitke, 28. juna 1989., slikar Milić od Mačve priredio je izložbu slika u dvorištu manastira Gračanice, a Manasijević je otvorio skup jednom od svojih numera "Nebo je visoko, Srbijo".

- Od ranog jutra 27. juna čuo se poj monaha i neprekidno trajao do duboko u noć i do sledećeg jutra. Porta manastira Gračanice je bila ispunjena ogromnim brojem ljudi i svako ko je došao u manastir da se pokloni moštima Sv. Cara Lazara zapalio je jednu ili više sveća za pokoj duša kosovskometohijskih junaka. Gračanica je sijala u mraku i izgledala nam je kao nebeski manastir koji se spustio na Srpsku, Kosovsku zemlju da osvetli naše puteve i da oživi sećanje na staru slavu i Vidovdanski boj 1389.godine. Niko nije želeo da zaspi te noći, već smo čekali zoru bdenjem i razgovorima i susretanjima sa mnogim Srbima koji su tu došli sa svih strana sveta ali i sa Kosmeta - ispričao je Manasijević koji je pri povratku imao čast i da nosi kivot sa moštima Svetog cara Lazara.

Upravo to iskustvo koje je doživeo bilo je inspiracija za stvaranje umetničkog dela kao što je pesma "Sa Kosova zora sviće".

- Verujem da me je ta inspiracija nosila dugo posle povratka sa Kosova i Metohije i da je učinila da ostvarim uspešne pesme koje sam neposredno posle nekoliko meseci početkom 1990. godine i snimio na kasetu pod nazivom "Vostani Serbije" - rekao je tekstopisac.

Danas se obeležava 630. godišnjica Kosovske bitke.

VIDEO: Ulični svirač na 200 metara od "Stadiona pod Goricom" zasvirao crnogorsku himnu, pa patriotsku srpsku pesmu

(Telegraf.rs/srpskaistorija.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA