• 2

Srbi se ježe kada je čuju, a evo kako je nastala čuvena patriotska pesma "Sa Kosova zora sviće"

Numera je stara 3 decenije, a napisao ju je Ljubomir Ljuba Manasijević

  • 2

Jedna od najlepših srpskih, patriotskih pesama "Sa Kosova zora sviće" u narodu poznatija po refrenu "Oj, Kosovo, Kosovo" napisana je pre tačno 3 decenije.

Iako nema Srbina koju nije čuo ovu numeru i ne zna njene stihove napamet, mali je broj onih koji znaju njenu istoriju, odnosno priču o tome kako je pesma nastala.

Nju je 1989. godine napisao pevač, kompozitor i tekstopisac Ljubomir Ljuba Manasijević, nakon svog nezaboravnog iskustva u Gračanici.

Naime, povodom komemoracije 600. godišnjice Kosovske bitke, 28. juna 1989., slikar Milić od Mačve priredio je izložbu slika u dvorištu manastira Gračanice, a Manasijević je otvorio skup jednom od svojih numera "Nebo je visoko, Srbijo".

- Od ranog jutra 27. juna čuo se poj monaha i neprekidno trajao do duboko u noć i do sledećeg jutra. Porta manastira Gračanice je bila ispunjena ogromnim brojem ljudi i svako ko je došao u manastir da se pokloni moštima Sv. Cara Lazara zapalio je jednu ili više sveća za pokoj duša kosovskometohijskih junaka. Gračanica je sijala u mraku i izgledala nam je kao nebeski manastir koji se spustio na Srpsku, Kosovsku zemlju da osvetli naše puteve i da oživi sećanje na staru slavu i Vidovdanski boj 1389.godine. Niko nije želeo da zaspi te noći, već smo čekali zoru bdenjem i razgovorima i susretanjima sa mnogim Srbima koji su tu došli sa svih strana sveta ali i sa Kosmeta - ispričao je Manasijević koji je pri povratku imao čast i da nosi kivot sa moštima Svetog cara Lazara.

Upravo to iskustvo koje je doživeo bilo je inspiracija za stvaranje umetničkog dela kao što je pesma "Sa Kosova zora sviće".

- Verujem da me je ta inspiracija nosila dugo posle povratka sa Kosova i Metohije i da je učinila da ostvarim uspešne pesme koje sam neposredno posle nekoliko meseci početkom 1990. godine i snimio na kasetu pod nazivom "Vostani Serbije" - rekao je tekstopisac.

Danas se obeležava 630. godišnjica Kosovske bitke.

VIDEO: Ulični svirač na 200 metara od "Stadiona pod Goricom" zasvirao crnogorsku himnu, pa patriotsku srpsku pesmu

(Telegraf.rs/srpskaistorija.com)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima