≫ 

U Novom Sadu rasformirano odeljenje koje je pohađalo dete sa smetnjama u razvoju

Odmah je usledila pobuna roditelja i peticija kojom se traži da se poništi ova odluka

  • 0

Odluka rukovodstva OŠ "Žarko Zrenjanin" da se rasformira odeljenje sa nedovoljnim brojem učenika, izazvala je revolt roditelja, jer je odlučeno da se rasformira jedno odeljenje prvog razreda, jedino koje pohađa dete sa smetnjama u razvoju.

Kako za 021 navodi grupa roditelja dece iz tog odeljenja, ovo dete se odlično uklopilo i uspostavilo prijateljstva sa đacima, kao i odličan odnos sa učiteljicom.

- Tražimo da se poništi i preinači prethodna odluka Razrednog veća o raspuštanju (rasformiranju) odeljenja prvog razreda (generacija 2018/2019) OŠ 'Žarko Zrenjanin'. Da se to odeljenje zajedno sa njihovom učiteljicom izuzme iz daljeg razmatranja prilikom postupanja po nalogu Ministarstva prosvete i prosvetnog inspektora o smanjenju broja odeljenja i usaglašavanju sa zakonom iz objektivnih razloga. Odeljenje nije ugroženo po broju đaka i ne izlazi iz zakonom definisanih okvira - navodi se u peticiji koju su potpisali svi roditelji.

- Odeljenje pohađa đak sa posebnim potrebama i posebno je formirano da podrži i olakša inkluziju deteta u školsku sredinu. Odeljenje odlično funkcioniše i zajedno sa učiteljicom je pozitivno ocenjeno od strane i školskog aktiva i samih roditelja i primer je uspešne inkluzije. Odeljenje nema problema sa disciplinom ili uspehom i praćenjem školskog programa. Odeljenje nije poslednje u generaciji i nema najmanji broj đaka i ovom odlukom bi bio narušen interes i dobrobit većeg broja dece - dodaje se u saopštenju.

Peticija će biti dostavljena direktoru škole, Školskoj upravi, Ministarstvu prosvete, Pokrajini i gradskoj Upravi za obrazovanje.

Do rasformiranja je došlo zbog naredbe prosvetne inspekcije, koja je nedavno kontrolisala odeljenja u svim školama u Vojvodini. Inspekcija je, kako je potvrđeno za 021 u Pokrajini, ustanovila bitne povrede zakona i podzakonskih akata pri formiranju odeljenja u više škola, koja često nisu imala dovoljan broj učenika u odnosu na ukupan broj đaka. Maksimalan broj učenika po odeljenju je 30, dok se minimalan broj dobija analizom ukupnog broja đaka u svakom razredu.

VIDEO: Afera mala matura: Šarčević moja ostavka je stalno na stolu

(Telegraf.rs/021.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA