• 3

Ovo je najmirisnije selo u Srbiji, u centru pažnje je ruža: Posao je trnovit, ali cvet sve to vrati

U Lipolistu se na oko 25 hektara gaje ruže i ukrasno šiblje, sve se izvozi, a u čast ovom cveću održava i se specifičan festival

  • 3

Za selo Lipolist kod Šapca s pravom se kaže da je najmirisnije selo u Srbiji jer se ovde gaje ruže i ukrasno šiblje na oko 25 hektara. Sve se izveze na tržište Rusije, u zemlje EU i region. U čast ruži u ovom selu punih 25 godina održava se Festival cveća "Ruže Lipolista", afirmativna privredna, turistička manifestacija koja neguje međunarodne kontakte, bazar starih i umetničkih zanata, posete rasadnicima i kulturni program. Festival otvara mogućnosti za saradnju, udruživanje i zajednički nastup na drugim tržištima, okuplja brojne proizvođače iz cele zemlje, a među posetiocima su poslednjih godina gosti iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Mađarske, Belgije, Holandije i Rusije.

Selo Lipolist

Foto: distrikt.rs/M. Lazić

Kada se spoji miris na stotine lipa i milion ruža, dobije se aroma koja u selo u srcu Mačve dovodi na hiljade posetilaca. A u centru pažnje - njeno veličanstvo ruža - u srcolikom aranžmanu, ramu za slike, staroj škrinji romantično ukrašene sobe, u kosi, haljini, soku, slatkom.

Slobodan Džagić, najmlađi izlagač i proizvođač rezanog cveća, po završetku Srednje poljoprivredne škole u Šapcu, smer hortikultura, odlučio je da se posveti zanatu za koji se obrazovao, verujući da to može biti unosan biznis. Iskoristio je ideju vodilju, komad zemlje svog pradede u selu Zvezd, i danas od ovog posla pristojno živi. Za ovogodišnji jubilarni festival u dvorištu osnovne škole u Lipolistu odlučio je da se predstavi štandom koji podseća na staru šabačku kafanu ukrašenu slikama sa cvetnim ramovima.

Selo Lipolist

Foto: distrikt.rs/M. Lazić

- Šabac je pre dva veka imao na stotine kafana, a danas nemamo nijednu pravu kafanu. Ja sam ovde predstavio taj ambijent. Ispred je Ajfelova kula, pošto su Šabac nekada zvali Mali Pariz. Okitio sam je simbolično ružama iz mog plastenika - priča mladi ružar.

Tradiciju na kojoj im danas mnogi mogu pozavideti, šezdesetih godina započela su braća Topalovići. Ubrzo, i Marinkovići su počeli da se bave ružarstvom. Ambijent za uživanje uz muziku sa starog radio-aparata i škrinju punu cveća ukrasili su za ovaj festival iskusni ružari Topalovići, koji se šest decenija bave ružarstvom i gaje više od 300 sorti mirisnih cvetova.

- Bez obzira na to koliko je ovaj posao trnovit, ruže svojom lepotom i mirisom umeju sve to da nam vrate. To je verovatno i jedan od razloga što se sve više mladih u našem selu bavi proizvodnjom kalemljenih ruža ili rezanim cvećem - kaže Milan Topalović.

Srce od crvenih ruža Biljana Ivanović pravila je pet sati. Aranžmani su njena ljubav, ali i ružarstvo kojim se bavi cela porodica. Ruže gaje na hektar i osamdeset ari u selu Sinošević.

Selo Lipolist

Foto: distrikt.rs/M. Lazić

A ruža - ne samo da je lepa i mirisna već je i ukusna. To dokazuje „ljuta Sremica“ Slavna Slavujević, koja pravi kozji sir sa laticama, a specijalitet je ljuto slatko od ruža. U tome se odlično snalazi već tri godine, kada je odložila novinarsko pero, i sada se bori na tržištu sa oštrom konkurencijom iz domaće radinosti.

- To je specifičan ukus. Slatko sam pravila od latica ruža, a ljut ukus daje mu ljuta papričica. Kada se to pomeša sa kozjim sirom koji u sebi ima latice ruže, ukus je jedinstven - objašnjava vrhunska domaćica specijalizovana za proizvode od ruža.

Selo Lipolist

Foto: distrikt.rs/M. Lazić

I ne samo u teglicama, cveće je završilo i na damama koje su uspele od ruža da naprave i odevne predmete. Sve to čini jedinstvenim festival koji traje pune dve i po decenije, posvećen najlepšem cvetu u najmirisnijem selu u Srbiji.

(Telegraf.rs/Foto: Distrikt.rs)

Komentari

  • Тодорић

    Где је слога,ту је успех! Честитам,срећно!

  • Marija Sluka

    Cestitam i blagoslov svima !

  • Aca BJ

    Težak, ali unosan posao koji traži i jako puno znanja, nešto poput pčelarenja. Mislim da je Senta ipak jača sa ružom, a jako dobro znam da te ruže ić ne mirišu i da je cvet tu najmanje interesantan i najteži za prodaju. Bliži se kalemljenje, videćemo hoće li biti problema kao sa branjem malina, a siguran sam da hoće.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima