≫ 

Detalji železničke nesreće kod Despotovca: Voz uleteo u dvorište u kom živi trudnica

Odneto je i četrdesetak metara pruge. Moguće je da se voz prebrzo kretao

  • 9

- Probudio me je strašan prasak. Pogledao sam kroz prozor i video vagone u svom dvorištu - s nevericom priča Slađan Dragutinović iz despotovačke Ulice 9. oktobar, čija je kuća tik uz pružni prelaz na kome su sada prevrnuti vagoni teretnog voza, koji je iskliznuo iz šina u subotu oko dva sata iza ponoći.

Njegova supruga Tamara dodaje da se nesreća dogodila tačno u 2.05, kada je čula strahovit prasak. Mnogo se, kaže, uplašila, jer je i trudna, pa se dodatno uznemirila kada je u svom dvorištu videla vagon, koji se zaustavio na samo 15 metara od kuće.

Slađanov otac Mile, koji u momentu nesreće nije bio kod kuće, kaže da je sreća da je voz udario u jak potporni zid. Da nije bilo njega, vagon bi uleteo pravo u kuću i srušio bi je.

iskliznuli vagoni sa ugljem izmedju resavice i despotovca Iskliznuli vagoni Foto: Privatna arhiva

Nesreća se dogodila kada je teretni voz s dvanaest vagona punih uglja iz rudnika "Rembas" iz Resavice iskliznuo iz šina između stanica Resavica i Despotovac, baš na pružnom prelazu. Zbog toga je drumski saobraćaj obustavljen i usmeren na alternativne pravce. Voz je prevozio ugalj iz rudnika za Svilajnac.

Policija i železnička komisija do zaključenja ovog izdanja našeg lista nisu utvrdile uzrok ove nesreće.

- Bilo je jezivo. Najpre je iskočila lokomotiva, a onda je padao jedan po jedan vagon. Odneto je i četrdesetak metara pruge. Mislim da se voz prebrzo kretao, pruga je pravljena za brzinu do 30 kilometara na sat - kaže jedan Despotovčanin.

Drugi sagovornik dodaje da je cela pruga u tom delu bila nestabilna, pa je rekonstruisana pre dva meseca. Pragovi su bili propali, a šrafovi koji su ih držali, mogli su rukama da se izvade. Zato je, smatra on, do nesreće najverovatnije došlo zbog prebrze vožnje ili otkazivanja kočnica.

ŽALE ZA ŽELEZNICOM

Meštani Gornje Resave kažu da je šteta što je železnički saobraćaj "ustuknuo" pred kamionskim, jer bi prevoz robe železnicom bio mnogo jeftiniji i ekološki čistiji, dok kamioni uništavaju puteve. Nekada je, sećaju se, postojala i putnička železnička linija Beograd-Resavica, ali je ona ukinuta sedamdesetih godina prošlog veka. Stanice su bile čak u svilajnačkim i despotovačkim selima.

VIDEO: Vagoni sa fosfornom kiselinom iskliznuli na pruzi Niš-Zaječar

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🚇🚧🚩

    1. jul 2019 | 12:04

    Da gospoda iz " Infrastrukture železnice Srbije" nije otpuštala stručni kadar ( građevinske tehničare,pruzne poslovodje, pruzne radnike....) kao tehnološki višak (2016 i 2017), a ostavljala one nestrucne ( npr.sa završenom školom " laboratorijski tehničar"i dr.slicnih zvanja nestrucnih skola- po pitanju železnice) do ovoga ne bi ni došlo!!! Tvrdim!!! Na kraju pitajte Garibovica šta ima da kaže na ovu temu. Ima nas mnogo koje zanima sistematsko uništavanje "Železnice Srbije"!

  • Resava 88

    1. jul 2019 | 10:12

    U RS je sve moguće,čak da voz prođe i kroz kukuruz.

  • M-vodja

    1. jul 2019 | 09:59

    Voz se tuda krece 10km/h.O kojoj brzini mi pricamo.Neverovatna nemarnost zeleznice.Pruga u ocajnom stanju...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA