≫ 

Veličanstven krst zasijao kod Nove Varoši, na mestu gde su se seljani oduvek okupljali i molili

Meštani su ovo krsno znamenje posvetili svojim precima koji su živeli i stradali u ranijim vremenima na ovim prostorima "za Krst Časni i slobodu zlatnu"

  • 7
Krst Foto: milesevskaeparhija.rs

U nedelju prvu po Pedesetnici, 23. juna 2019. godine, u zaseoku Sokolova sela Bistrice kod Nove Varoši Njegovo Preosveštenstvo Episkop mileševski g. Atanasije osveštao je novopostavljeni krst na mestu na kome su se meštani u ranijim vremenima okupljali o zavetini i gde su čitane molitve za blagostanje, napredak i zdravlje svih.

Želeći da utvrde svoju dugu tradiciju molitvenog okupljanja na ovom mestu, meštani zaseoka Sokolova su zajedničkim snagama, po blagoslovu Episkopa Atanasija, podigli veličanstveno krsno znamenje kako bi time ostavili vidljiv trag i znak mesta koje je kroz dugi niz godina za njih bilo sveto mesto.

Krst Foto: milesevskaeparhija.rs

Nakon čina osvećenja krsnog znamenja, Episkop Atanasije je, vidno obradovan ovim gestom meštana, pohvalio njihov trud i želju da ovo mesto trajno obeleže za svoje potomke:

Krst, selo Bistrica Foto: mileševskaeparhija.rs

- Ovo veličanstveno krsno znamenje koje ste vi danas ovde utemeljili pokazuje vašu ljubav prema Bogu i dokazuje da niste zaboravili svoje pretke koji su se na ovom mestu uvek okupljali, niste zaboravili za šta su oni živeli i umirali, niste zaboravili da vredi za to se žrtvovati. Ovaj Krst će biti podsetnik svima. Svi će reći: Ono je znak pobede, ono je izraz ljubavi onih seljana koji onde žive - pojasnio je Preosvećeni Episkop Atanasije.

- I to će biti podstrek i drugima da tako čine. A ovo mesto postaje mesto sloge, znak sloge. I neka ta sloga i dalje bude vaša osobina, koju će drugi videti i prepoznavati. Vi ste dokazali da vas vreme nije pocepalo i otuđilo. Ovim krstom vi potvrđujete želju da trajete, da ostajete na ovim prostorima, složni, pod Krstom Hristovim - dodao je.

Krst Foto: milesevskaeparhija.rs

Meštani su ovo krsno znamenje posvetili svojim precima koji su živeli i stradali u ranijim vremenima na ovim prostorima "za Krst Časni i slobodu zlatnu" kako se oduvek govorilo u ovom časnom, slobodarskom, hrišćanskom narodu. Ostavljajući ovo krsno znamenje svojim potomcima oni potvrđuju svoj kontinuitet, svoje trajanje, svoj hrišćanski identitet kroz vekove.

Krst je čelične konstrukcije i podignut je dobrovoljnim prilozima meštana zaseoka Sokolova u Bistrici i njihovih komšija iz Mokreča u Draževićima. Visok je 6,3 metara i jedinstven je po svom izgledu i dimenzijama u novovaroškom kraju.

Nakon osvećenja Krsta priređeno je posluženje – trpeza ljubavi za sve prisutne, uz prijateljsko druženje i razgovor.

VIDEO: Sve je spaljeno samo krst neoštećen stoji u sred pepela

(Telegraf.rs/ mileševskaeparhija.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Зока

    2. jul 2019 | 13:56

    А имају ли пут,школу,водовод, траг икакве цивилизације?Ма није ни битно ако немају.Витно је да имају крст на ливади.

  • Mića iz kafića

    2. jul 2019 | 14:01

    Bravo draga braćo, ima Božo sada da vas bolje vidi i da mu budete bliži i draži. Još samo da neko proveri vidi li se taj krst i sa Meseca i iz vasione pa da ljubomorci crknu od muke.

  • potomak

    2. jul 2019 | 13:50

    Nasii preci su imali druga verovanja mnogo pre hriscanstva. Mozda se ti preci sada okrecu u grobu jer su ih potpuno zaboravili i prodali veru za veceru.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA