Hrvati i Slovenci nas obučavaju kako da sprovedemo maturski ispit: Prvi testovi polagaće se dogodine

Na maturi u Sloveniji i Hrvatskoj zadaci su složeni, tako da imaju tri nivou pitanja - osnovni, srednji i napredni nivo

  • 0

Novi završni ispit za srednjoškolce i način upisa na fakultete uveliko se priprema, a u planu je da se pilot projekat održi već u martu, 2020. godine.

Kako piše "Blic", njegova realizacija trebalo bi da krene u junu 2021. godine, a upravo zato su članovi komisija za pripremu ovog projekta u Sloveniji i Hrvatskoj došli i u Srbiju zbog razmene iskustava.

- Kako je u regionu, tako će biti i u Srbiji. Održavaće se tri mature, opšta, umetnička i stručna, dok će trogodišnje škole imati završni ispit. Struktura mature će imati obavezni i izborni deo, a sadržaj i koncept testiranja biće jasno definisani pre samog ispita, kao i sam način polaganja mature. Konkretizovana će biti i prohodnost na visokoškolske ustanove - kaže za "Blic" predsednik Evropskog udruženja nastavnika Srbije i direktor Šest beogradske gimnazije Rade Zejak.

Plan je da se opšta matura sastoji iz dva dela, obaveznog i izbornog. U obaveznom će učenici polagati testove iz srpskog - maternjeg jezika i književnosti, potom izborni predmet i na kraju iz matematike. Vrata se ne zatvaraju onima koji se nakon srednje škole predomisle i izaberu studije potpuno suprotne od profila u srednjoj. U Hrvatskoj i Sloveniji je to sada rešeno izbornim predmetima.

- Na primer, oni koji su u srednjoj elektrotehničkoj, a žele da studiraju medicinu, uzimaju kao izborni predmet hemiju, a dodatni biologiju. Broj dodatnih izbornih predmeta je neograničen. Isto tako će rešavati bodove oni koji žele da apliciraju na dva potpuno različita fakulteta ili oni koji sa umetničke srednje škole požele da idu na neki fakultet drugačije sfere - navodi ekspert iz Slovenije Gregor Mohorčić.

test, pisanje, kontrolni Foto: Pixabay.com

Tu je ujedno i velika prednost državne mature, jer će budući brucoši moći da apliciraju na bilo koje fakultete, tako da ne razmišljaju da li im se prijemni ispiti preklapaju.

- U Sloveniji ceo program fakulteta imamo dve godine unapred i, po mom mišljenju, to mora tako da funkcioniše. U Hrvatskoj okvirni plan treba da daju u februaru i gotovo uvek kasne sa tim. Predstave sve tek nekoliko meseci pred polaganje i to je velika greška - dodaje Mohorčić.

Na maturi u Sloveniji i Hrvatskoj zadaci su složeni, tako da imaju tri nivou pitanja - osnovni, srednji i napredni nivo. Pojedina pitanja podrazumevaju da učenici pišu odgovore, druga su zatvorenog tipa gde se bira ponuđeni odgovor, a postoje i problemski zadaci. U izbornim predmetima, na primer hemija i fizika, biće isključivo pitanja iz tog predmeta. Uglavnom je po 10 iz osnovnog, 20 srednjeg i 10 iz naprednog nivoa pitanja.

- Polaganje traje mesec dana, prvo se polažu izborni predmeti, pa obavezni, dok za sve predmete postoje testovi znanja, zadaci višestrukog izbora, sa kratkim odgovorima i esej. On je vrlo bitan, što u početku nismo imali, ali smo shvatili da se tu najbolje može videti pismenost kandidata. Iz engleskog jezka postoji i deo koji podrazumeva slušanje, što se pokazalo vrlo praktično - zaključuju iz komisije za državnu maturu Hrvatske.

(Telegraf.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA