≫ 

Ovako će izgledati zadaci na velikoj maturi: Hrvatski model koji će Srbija prekopirati i nije lak

Predstavljamo zadatke sa testova iz srpskog i matematike u Hrvatskoj, na koju se ugledamo

  • 9
Prijemni Foto ilustracija: Telegraf/Tanjug/Dragan Kujundžić

Kao što osnovci polažu malu maturu za upis u srednju školu, tako će za dve godine i srednjoškolci polagati veliku maturu za upis na fakultet. Proba velike mature održaće se već na proleće sledeće godine, pa se o njoj uveliko priča.

Ono što se zna je da će biti urađena po modelu iz Hrvatske. Telegraf.rs predstavlja zadatke sa testova iz srpskog i matematike koje su ove godine rešavali srednjoškolci u Hrvatskoj.

Velika matura, zadaci Test iz srpskog jezika, Foto. Printskrin/ncvvo.hr

Velika matura imaće obavezan i izborni deo. Obaveza, koji će svi morati da polažu, činiće testovi iz srpskog, matematike i jednog predmeta po izboru. On će se birati sa takozvane liste predmeta za koje postoje standardi za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, a to su hemija, fizika, biologija, istorija, geografija, strani jezici. U umetničkim školama to će biti test iz umetničkih predmeta, a u srednjim stručnim školama iz ključnih stručnih predmeta.

Velika matura, zadaci Traži se poznavanje književnosti, Foto. Printskrin/ncvvo.hr

To je obavezni deo mature koji će svi morati da polažu. U drugom, izbornom delu mature, učenici će sami birati koje predmete još žele da polažu, u zavisnosti od fakulteta koji žele da upišu.

Velika matura, zadaci Foto. Printskrin/ncvvo.hr

Na primer, ako neko želi da upiše psihologiju na Filozofskom fakultetu, odabraće da polaže psihologiju i sociologiju. S druge strane, ko želi na Fizički fakultet, polagaće fiziku, a ko želi na Hemijski hemiju...

Velika matura, zadaci Foto. Printskrin/ncvvo.hr

Broj izbornih predmeta koje učenik bira nije ograničen. Učenik, takođe, ima pravo da konkuriše na svaki fakultet za koji je polagao odgovarajuće predmete.

Velika matura, zadaci Foto. Printskrin/ncvvo.hr

Svaki test imaće po 40 zadataka koji će sadržati 10 zadataka sa osnovnog nivoa, 20 zadataka sa srednjeg i 10 zadataka sa najtežeg, naprednog nivoa. Maksimalno vreme polaganja testa biće 240 minuta.

Velika matura, zadaci Foto. Printskrin/ncvvo.hr

Ako je suditi po polaganju u Hrvatskoj, na koju ćemo se ugledati, test iz srpskog zahtevaće veliko znanje iz književnosti, a test iz matematike će pored računskih operacija i geometrije, imati i logičke zadatke.

Velika matura, zadaci Foto. Printskrin/ncvvo.hr

Nama se čini da nije lako, a vama?

Velika matura, zadaci Foto. Printskrin/ncvvo.hr

Inače, zbog pobune na fakultetima, koji će izgubiti prihod od održavanja prijemnih ispita, plan je da se velika matura uvodi postepeno. To znači da će se na nekim fakultetima, za koje vlada najveće interesovanje poput ETF-a, najverovatnije još neko vreme polagati prijemni ispiti, ali će na većini morati biti ukinuti i upis će biti moguć samo prema uspehu iz škole i rezultatima sa velike mature.

REŠENJA (redom kojim idu zadaci)

SRPSKI

1. A

2. C

3. A

5. C

6. D

7. B

8. C

9. B

10. D

23. C

24. A

25. B

26. B

27. A

33. B

34. C

35. B

36. D

37. C

MATEMATIKA

1. C

2. A

3. B

14. C

15. C

16. 840; (x-11)(x-13)

17. 50; 46

VIDEO: Protest malih maturanata u Beogradu

(M. Leskovac)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ...m

    3. jul 2019 | 15:44

    Nas Hrvati da uce i mi da kopiramo od njih?Kopirajte Finsku,nesrece jedne.

  • Realno

    3. jul 2019 | 16:47

    Resila vlada da jos vise upropasti obrazovanje!!! Maturski ispiti vec postoje u srednjim skolama, zasto izmisljaju toplu vodu.... Prijemni ispiti postoje sa razlogom i sa razlogom se odrzavaju na fakultetima.

  • 🤔

    3. jul 2019 | 15:22

    Budalastine

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA