Narod tvrdi da je ovo najzagađenija reka u Srbiji: Bila je crna i bela, širi nesnosni smrad i zarazu

Blatašnica - "Reka kojom teče kanalizacija, reka bez života! Stvarno bruka i sramota, a i još bitnije, ovo je izvor zaraze, smrad je nesnosan, noću je nemoguće otvoriti prozore"

  • 9
Bela reka Foto: Facebook/Kruševac Info

Slike reke Blatašnice koja se uliva u jezero Ćelije, odakle Kruševac, Ćićevac i drugi piju vodu, šokirale su ovih dana ostatak Srbije. Fotografije su objavljene na Fejsbuk strani Kruševac info, a uz opis se još navodi: "Reka kojom teče kanalizacija, reka bez života! Stvarno bruka i sramota, a i još bitnije, ovo je izvor zaraze, smrad je nesnosan, noću je nemoguće otvoriti prozore. Slike su iz Jankove klisure, 1 km pre ulivanja u Rasinu i jezero!"

Oko 1.000 stanovnika blačkih sela, koji žive uz reku Blatašnicu, tvrde da je ta reka najzagađenija u Srbiji, i da ugrožava i njihovo zdravlje i opstanak u tom kraju.

Bela reka Bela, a bila je i crna, Foto: Facebook/Kruševac Info

Blatašnica koja se uliva u Rasinu, u neposrednoj blizini njenog ušća u jezero Ćelije, pretvorena je u kolektor kanalizacionih i otpadnih voda.

Već dvadesetak godina u toj reci nema živog sveta. Za meštane nekoliko sela uz reku to je najbolji pokazatelj stepena zagađenja. Ranijih godina je reka bila crna, može da se pročita u komentarima, ali je sada naprasno pobelela.

Bela reka Blatašnica se uliva u jezero Ćelije, Foto: Facebook/Kruševac Info

Upućeniji u komentarima za "izbeljivanje" reke optužuju mlekaru, ali su mišljenja da je i pre mlekare voda bila zagađena. Kažu, pored smrdljivije reke nikad nisu prošli. Mnogi su mišljenja da bi ih voda reke "izjela" kad bi samo umočili neki deo tela u nju.

NEKAD SAM TU VODU PIO, SAD NEMA NIŠTA

- Svako živ izbegava tuda da prođe, osim ako mora, a kamoli da živi - kaže Vladeta Veljić iz sela Čučale. - Ja imam 75 godina, tu sam vodu nekada pio, kupao se, hvatao ribu, sad nema ništa.

I Ivka Veljić se seća vremena kada je Blatašnica bila izvor života za stanovnike blačkih sela:

- Sada od nje beže i životinje i ljudi. Jedan čovek je pregazio vodu i noge mu se zarazile - rekla je Ivka Veljić svojevremeno za RTS.

NIJE TOKSIČNA

Blatašnica u sebi ima velike količine fosfora, ali nije toksična. Ona jeste nepovoljna za život i ima smanjeni biodiverzitet. Njen uticaj je ipak posredan, rekao je jula prošle godine Slobodan Grašić, rukovodilac Službe za mikrobiološku kontrolu fabrike vode Majdevo.

On je tada napomenuo da Kruševljani ipak piju bolju vodu od Beograđana i da Kruševljani štaviše, uprkos zagađenoj vodi, piju najbolju vodu u Srbiji, a jedna je i od najboljih u svetu zbog, kako je rekao, pravilnika iz devedesetih koji je vrlo strog.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • milanka

    3. jul 2019 | 22:36

    Zivite braco srbi u svom smradu, nije vam niko iz Kambodze dosao i zagadio vase reke, sami ste krivi

  • ero

    3. jul 2019 | 22:21

    Sta vredi...oni su navikli da tako zive,to je za taj narod sasvim normalno!Ne znaju za bolje...,niti zele da znaju!!Srbijanski seljakluk...

  • samo vas posmatram VRS

    3. jul 2019 | 22:14

    a tih 1.000 stanovnika sto zive oko te reke umesto da se organizuju i ociste, cast izuzetcima a oni vecinom svoje kanalizacije odvode u tu reku i oni je zagadjuju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA