Služićemo vojsku kao u Norveškoj? Razmatra se uvođenje ovog skandinavskog modela

Aktuelni koncept profesionalne vojske ne obezbeđuje popunu rezerve u Srbiji

  • 24
PRIPADNICI VOJSKE SRBIJE Foto: Tanjug/Marko Đoković

Srbija bi trebalo da razmotri mogućnost obnove služenja vojnog roka, jer je aktuelni koncept profesionalne vojske ne obezbeđuje popunu rezerve, ali i aktivnih jedinica. Najbolji model za to je onaj koji se primenjuje u Norveškoj, piše portal Balkanska bezbednosna mreža (BBM).

Uvođenjem profesionalne vojske 2011. godine zanemarena je pasivna rezerva, aktivna rezerva nikada nije formirana, a zbog smanjenog interesovanja za vojni poziv dovedeno je u pitanje i normalno funkcionisanje aktivnih jedinica.

- O popuni rezervnog sastava nije se mnogo mislilo i sada smo došli u situaciju da je prosečan srpski rezervista 10-15 godina stariji nego njegov ekvivalent od pre pola veka i gotovo bez ikakvog kontakta sa vojskom - smatraju autori BBM.

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • marko

    4. jul 2019 | 11:11

    Dajte normalne plate da moze da se zivi pa ce biti i profesionalne vojske

  • The Spatula

    4. jul 2019 | 14:03

    Da ne mislite da nisam sluzio vojsku, sluzio sam, bio godinu dana, bio u dva rata, ne kao dobrovoljac, vec pozvan, tj samo u ranim jutarnjim satima pokupljen, gurnut u autobus kao stoka i na polozaj. Zalosno je sto su u to vreme bili pametni oni sto su glumili budale, bezali i izbegli vojni rok. Ispao sam budala, jer sam najbolje dane dao drzavi, koja to ne zna da ceni. Svi koji su nam bili idoli, zavrsili su pod zemljom ili u hagu, zahvaljujuci istoj toj drzavi koja ih je oterala u rat. Zalosno je sto ova drzava nije ista za sve, zalosno je sto su neki koji nisu videli, progledali, a neki koji ne vide zbog rata, nikad progledati nece. Tako da mene i moju decu, gospodo, vise videti necete.

  • Milan

    4. jul 2019 | 11:21

    Kad je Norveska i protiv koga ratovala?daj pustite te modele drzava kone nikad nisu ucestvovale u ratu i poredjenja sa nama gde su nam svi susedi neprijatelji

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA