Novac za porodilje uplaćivali na nepoznat račun: Otkrivene strašne mahinacije u Tehnološkoj školi

Račun ne pripada nijednoj od porodilja, niti ima dokaza o povraćaju zbog pogrešne uplate

  • 0

Posle pritužbi, koje su zaposleni u Tehnološkoj školi u Paraćinu upućivali Opštini, pre svega da ne ispunjava svoje obaveze na vreme i ne isplaćuje ažurno naknade za prevoz i porodiljsko bolovanje, budžetski inspektor obavio je redovnu kontrolu rada te obrazovne ustanove, a nalaz je, kažu upućeni - skandalozan.

Izveštaj je razmatran i na sednici Opštinskog veća, a kako je u njemu navedeno, tokom kontrole koja je trajala od 19. aprila do 10. juna, u finansijskom poslovanju te škole i u pogledu namenskog i zakonitog trošenja sredstava, otkriveno je niz nepravilnosti. Najveća je, objašnjeno je na Veću, isplata naknade radnicama koje su na porodiljskom bolovanju. Jer, škola je novac, koji je dobijala iz opštinskog budžeta za ovu namenu, uplaćivala na nepoznati račun (ne pripada nijednoj od porodilja u ovoj školi), a nema dokaza ni o povraćaju sredstava zbog, na primer, pogrešne uplate.

- Zaposleni su tvrdili da isplate kasne zbog propusta u radu opštinskih službi, međutim, uvidom u stanje mi smo utvrdili da je iz budžeta uvek isplaćivano onoliko sredstava koliko je iz Tehnološke škole traženo. Naime, kad Opština uplati novac za porodilje, škola uredno obračuna i plati porez, a novac umesto porodiljama bude uplaćen na račun koji njima ne pripada, dok je porodiljama objašnjavano da uplate kasne zbog neažurnosti Opštine - rekao je na Veću predsednik Saša Paunović.

Kad je reč o isplatama naknada za prevoz, škola je manjem broju zaposlenih isplaćivala više nego što je obračunato, većini je te iznose umanjivala, a nekim prosvetnim radnicima nije isplaćivano ništa. Umanjenje je bilo uglavnom u iznosima od 500 do 1.000 dinara, pa je to zakidanje iznosilo na mesečnom nivou ukupno od 15.000 do 30.000 dinara.

Uz mere i preporuke školi, budžetski inspektor će pored tri prekršajna postupka protiv odgovornog lica korisnika budžetskih sredstava - podneti i krivičnu prijavu. Veće se o ovoj temi na ovoj sednici nije izjašnjavalo, a učiniće to na nekom od narednih zasedanja.

DIREKTOR: NISAM ZNAO

Sednici Veća na kojoj je razmatran izveštaj budžetske inspekcije o kontroli Tehnološke škole prisustvovao je i direktor ove obrazovne ustanove Dejan Nešić. On nije osporio nalaz inspektora, ali je rekao da sve to nije znao, da isplate radi obračunska služba i da ne može da prati sve račune i šta se kome isplaćuje.

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA