Novi početak: Ključeve stanova dobilo 20 izbegličkih porodica u Ubu

Za meseca dana očekuje se useljenje još osam zgrada

  • 9

U Ubu je danas svoje stambeno pitanje rešilo 20 izbegličkih porodica koje su se uselile u zgradu izgrađenu u okviru Regionalnog stambenog programa, a tom prilikom predstavnici države, međunarodnih donatorskih organizacija, grada Uba i Komesarijata za izbeglice poželeli su im da u stanovima ostanu što duže i u njima počnu nove živote.

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica Ivica Dačić naglasio je da je Srbija čvrsto na putu pridruživanja Evropskoj Uniji, a da su donacije za stambeni program dokaz pomoći EU Srbiji i razumevanja za naša stradanja.

DAČIĆ: SLAVIMO ŽIVOT

- Ovde smo da slavimo život i vaš novi početak u sigurnoj budućnosti za koju svi radimo - poručio je Dačić izbegličkim porodicama kojima su uručeni ključevi novoizgrađenih stanova.

Ub, Ivica Dačić Ivica Dačić deli ključeve stanova, Printskrin: Telegraf

On je ocenio da Srbija posvećeno radi na rešavanju potreba izbeglica pa i na izgradnji stanova za rešavanje potreba izbeglica i naveo da je do sada useljeno 3.528 korisnika, a da se stanovi grada na još 40 lokacija.

FABRICI: BORIMO SE DA POMOGNEMO

Šef delegacije Evropske komisije u Srbiji Sem Fabrici ocenio je da se Regionalni stambeni program sprovodi vrlo uspešno i istakao da je Srbija uspela da iskoristi 60 odsto od 300 miliona evra koliko je za ovaj regionalni program koji obuhvata više država izdvojeno.

- Ovaj regionalni program je izraz koliko su građani Evropske unije bliski građanima Srbije i kako se borimo da pomognemo - rekao je on i dodao da je za 20 porodica koji su dobili stanove nada za novu budućnost.

U ime opštine Ub koja je izgradnju zgrade podržala sa 14 miliona dinara narodna poslanica Ivana Nikolić poželela je porodicama koje su dobile ključeve stanova da upolove u nove živote i istakla da je ovo dokaz da država Srbija i opština Ub misle na njih.

U dodeli ključeva izbegličkim porodicama učestvovao je i predsednik opštine Ub Darko Glišić.

Ub, Darko Glišić Darko Glušić, predsednik opštine Ub dodelio je ključeve stanova, Printskrin: Telegraf

MELOT: STANOVI NISU SAMO DOMOVI

Zamenik šefa misije OEBS-a u Srbiji Džozef Melot izrazio je sigurnost da stanovi nisu samo novi domovi nego i prilika da 20 porodica ponovo izgradi svoje živote.

- Nadam se da će program nastaviti da se sprovodi jer je on pravi put da se sva sredstva utroše na dobrobit onih koji čekaju svoj krov nad glavom - rekao je on i poželeo korisnicima dug, uspešan i srećan život u novim domovima.

U ime izbegličkih porodica okupljenima su se obratili Milana Nikolić, koja kao izbeglica iz Republike Srpske Krajine živi u Ubu od 1995. godine kao i najstariji od njeno troje dece Andrej koji su zahvalili što sa dobijanjem novog krova nad glavom za njih počinje novi život.

Ub, podela stanova izbeglicama Svi vlasnici stanova na zajedničkoj fotografiji, Printskrin: Telegraf

BOKORITE SE KAO KOSOVSKI BOŽURI

Komesar za izbeglice Vladimir Cucić poručio je da se ne veruje onima koji pričaju već onima koji imaju šta da pokažu i primetio da Srbija i Ub imaju šta da pokažu. Pošto su ispred zgrade kao i na drugim sličnim mestima i u Ubu posađeni kosovski božuri on je poručio porodicama da ih neguju i da se bokore kao što se i božuri bokore.

Kako se danas u okviru Regionalnog stambenog programa u Srbiji se u sledećih mesec dana može očekivati otvaranje još osam zgrada. Građani zemalja Evropske unije ovaj program finansiraju sa 82 odsto sredstava, a za izgradnju danas otvorene stambene zgrade u Ubu potrošeno je 415.690 evra donatorskih sredstava.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Imenjak

    6. jul 2019 | 16:28

    Koje su to vise izbeglice 1941 99 2016 2057 Sirija Avganistan dokle vise pa proslo je 30 godina i proverite koliko njih ima kuce u Hrvatskoj Bosni Kosovu a gde zivi domaci narod

  • Kica

    6. jul 2019 | 16:21

    Stanove treba da dobiju svi ugrozeni a ne samo izbeglice. Jel ima izbeglica koji primaju plare sa kosova i koji su prodali na kosovu i mogu da kupe 10 stanova. Kakve izbeglice treba deliti radno sposobne od onih kojima treba pomoc!!!

  • Lazar

    6. jul 2019 | 15:49

    Prvo da se ozbebedi krov nad glavom, našim ljudima! Pa posle svi ostali...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA