Imamo generacije odrasle uz rijaliti: Direktor Prve gimnazije o ukidanju jezičkog smera i budućnosti

Otkrio je i šta će biti sa nastavnicima koji gube časove i kako su se nagodili sa Ministarstvom

Prva beogradska gimnazija, direktor Aleksandar Andrejić
Foto: A. Nalbantjan

Haos koji je nastao nakon što se u javnosti saznalo da će biti ukinuto odeljenje društveno-jezičkog smera u Prvoj beogradskoj gimnaziji, na kratko se smirio jer je obrazovanje u Srbiji potresla nova afera. Curenje testova za malu maturu.

Ipak, ono što se desilo u Prvoj beogradskoj gimnaziji samo je početak promena koje tek čekaju srpsko obrazovanje. Kako direktor ove škole Aleksandar Andrejić kaže za Telegraf.rs, odeljenje je ukinuto jer je tako diktiralo tržište i to je tendecija koju ćemo morati da prihvatimo.

 • Kako je došlo do ukidanja odeljenja društvenog smera u Prvoj gimnaziji?

Ministarstvo prosvete je donelo plan upisa za narednu školsku godinu kojim je predvidelo jedno odeljenje društvenog smera manje. Organizovao sam sednicu nastavničkog veća i tu smo dogovorili da zamolimo Ministarstvo da primi delegaciju Prve gimnazije. Otišli smo na razgovor sa pomoćnikom ministra Pajićem, trajao je oko sat vremena.

Prva beogradska gimnazija, direktor Aleksandar Andrejić

"Zašto su u proteste uvučeni đaci", Foto: A. Nalbantjan

Pomoćnik nam je objasnio da Ministarstvo nema ništa protiv Prve gimnazije i da je jedini razlog što se jedno odeljenje ukida to što nemamo prostornih uslova. Nisam mogao da garantujem da možemo da smestimo 10 odeljenja prvog razreda u narednoj godini i u Ministarstvu su, na osnovu onoga što je tendecija poslednjih godina, doneli odluku da se naredne školske godine upiše jedno odeljenje manje društvenog smera.

 • Niste mogli da garantujete zbog nedostatka prostora, a ne zbog nedostatka interesovanja đaka za društveni smer?

Interesovanje đaka za upis u Prvu beogradsku gimnaziju je ogromno. Najveće interesovanje je za IT i prirodno-matematički smer, a potom i za društveno-jezički smer. Dodatni problem je nastao kada su neke naše kolege i sindikat u svoje proteste uključili đake. Njima su davali informacije koje nisu validne, tako da su stvorili konfrontaciju, pa je razmatrano kakav je koji smer, favorizovan je društveni a kritikovan IT smer... To je pogrešno i potpuno nebitno, jer su naši đaci fantastični na svim smerovima.

DVA VAŽNA OBEĆANJA MINISTARSTVA PROSVETE

Prva beogradska gimnazija, direktor Aleksandar Andrejić

Školu tek čekaju promene od 2020. godine, Foto: A. Nalbantjan

 • Na koje informacije mislite kad kažete da "nisu dobijali validne informacije"?

Pričano im je da će se urušavati gimnazija, da nam je neko nešto oteo, da moramo da branimo gimnaziju jer je ugrožena, da je Ministarstvo protiv gimnazije...To što je deci na ovaj način plasirano, doživljavam kao izuzetno neodgovorno. Jedinstven stav Nastavničkog veća koji se ogledao u nezadovoljstvu planom upisa i u skladu sa tim zakazivanju razgovora sa Ministarstvom je zloupotrebljen, sindikat je organizovao protest potpuno zanemarivši održani sastanak i interese Gimnazije. Iza svega toga vidim određene interese pojedinaca. Plasirana je informacija da je ukinuto jedno odeljenje i da će se onda ukinuti još jedno i još jedno, sve dok ne postanemo stručna škola?! Pritom da ne govorimo koliko je ružno na taj način omalovažavati stručne škole.

 • A neće biti daljeg smanjivanja odeljenja društvenog smera?

Ne. Kao zaključak sastanka u Ministarstvu dogovoreno je da se neće ubuduće smanjivati broj odeljenja društveno-jezičkog smera u Prvoj beogradskoj gimnaziji. Naprotiv, školske 2020/21. će se odobriti upis tri odeljenja društveno-jezičkog smera. Drugi zaključak je da će se, imajući u vidu prostorne probleme gimnazije, Ministarstvo angažovati u vezi izgradnje sportske sale. Inače, interesovanje učenika je toliko da bismo na svakom smeru mogli da upišemo bar još dva dodatna odeljenja.

SUDBINA NASTAVNIKA ISTORIJE, GEOGRAFIJE, LATINSKOG...

Prva beogradska gimnazija, direktor Aleksandar Andrejić

Foto: A. Nalbantjan

 • Kako komentarišete tvrdnje da se srozava obrazovanje i time što se u specijalnim odeljenjima poput IT odeljenja ukidaju ili smanjuju časovi iz opšteobrazovnih predmeta, latinskog i drugog stranog jezika, istorije, geografije...?

Ne slažem se.

 • A da li utiče na kvalitet njihovog obrazovanja to što se smanjuje broj iz časova iz istorije, geografije..?

Ako manje učite o jednoj oblasti više učite o drugoj. Nivo i kvalitet učenika IT odeljenja je takav da đaci postižu fantastične rezultate. Oni se takmiče iz istorije, književnosti, pišu odlične sastave. Obrazovanja dece zavisi i od njih samih. Mi ćemo im pružiti sve ono što podrazumeva program, a o nivou obrazovanja u Prvoj beogradskoj gimnaziji suvišno je i govoriti. U svim strukama imate one koji ne rade kako treba. Pošto se kod nas u prosveti radi sa decom, to je nedopustivo, pa je borba neminovna.

 • Šta Vi mislite o svim ovim promenama, ukidanju odeljenja, izmenama u fondu časova?

Mislim da su takve tendecije, da ih đaci i roditelji, odnosno tržište diktiraju i da to ni u kom slučaju neće ugroziti Prvu gimnaziju ili gimnazije. Znate, nekada davno je ova škola bila muška, nisu se mogle upisati devojčice. Pa su se ipak upisale tri devojčice. Posle mnogo negodovanja i zabrana to je postalo sasvim normalno.

Svojevremeno smo imali samo prirodna odeljenja, a 2006. na osnovu predloga upisa Nastavničkog veća, upisano je dodatno, treće odeljenje društveno-jezičkog smera, odnosno jedno manje odeljenje prirodno-matematičkog smera, zbog uočene tendencije povećanog interesovanja učenika za društvene nauke. U jednom trenutku, pre oko šest godina, se ta tendecija promenila, pa je danas evidentno veliko interesovanje za prirodno-matematički i IT smer.

 • Nastavnici opšteobrazovnih predmeta poput istorije i geografije plaše se da će zbog smanjenja fonda časova ostati bez posla.

I to je razjašnjeno, još pre sastanka u Ministarstvu. Kad smo videli plan Ministarstva prosvete, shvatili smo da će za dve godine neki profesori izgubiti neke časove. Da bismo to izbegli, opredelili smo se za odgovarajuće izborne pakete.

 • Šta je u okviru tih paketa?

Sadašnje učenike smo već anketirali da bismo napravili grupe za sledeću školsku godinu. Za jednim paketom je opalo interesovanje, to je paket Umetnost i dizajn, i njega smo zamenili paketom Pojedinac grupa, društvo za učenike koji će upisati prvi razred.

Prva beogradska gimnazija, direktor Aleksandar Andrejić

"Srozavanje obrazovanja je kada zbog pritisaka ne možemo da radimo", Foto: A. Nalbantjan

 • Kad govorimo o srozavanju obrazovanja, čime ga danas urušavamo?

Srozavanje obrazovanje se dešava kada ne radite svoj posao kako treba, kada zbog pritisaka ne možete da radite, kada nemate jednake kriterijume prema deci, kada dajete prolaznu ocenu učeniku koji nema ni najosnovnije znanje...To je srozavanje obrazovanja.

POLITIKA UŠLA U PORODICE, PRERANO KREĆEMO S PODELAMA

 • Je l toga danas ima previše?

Moramo se boriti protiv pada kriterijuma. Šta je problem s našim školstvom? Preveliki obim. Kada komuniciramo sa drugim zemljama, neminovno se nameće utisak da su naši đaci najopterećeniji. Jedino se možda u Aziji dešava da roditelji traže da se dodatno radi, ali to je potpuno druga kultura i oni postižu najbolje rezultate na PISA testovima. Dakle, imamo ozbiljan problem obrazovanja u celom svetu.

Svako treba da se bavi svojim poslom i onda bismo imali bolje rezultate. I kad se u porodicama bave politikom, a Srbija to proživljava od 1941. godine, onda prerano krećemo s podelama - "ovaj je bio na protestu, ovaj nije, ovaj je za ovoga, a onaj za onoga". Ja sam svoje đake, kao razredni starešina savetovao da sve u vezi sa politikom bude van porodice i da odnos sa roditeljima nikada ne ugroze zbog politike.

 • Hoćete da kažete da se politizovalo i obrazovanje?

Sve se politizovalo. A ne možemo da dolazimo do cilja ne razmišljajući o putu koji koristimo da bi do njega došli. Mi kao prosvetni radnici ne možemo da, u želji da ostvarimo neki cilj, iskrivljujemo istinu i činjenice, vređamo i degradiramo druge, jer moramo biti primer, jer se na nas ugledaju đaci.

Mi u tome uspevamo u Prvoj gimnaziji jer smo nekako izvan svega onoga što se plasira u rijalitima, koji su uzeli maha, a neke generacije su praktično odrasle uz njih. Što se tiče odnosa u školama, tamo gde su poremećeni, moramo kontinuirano raditi na popravljanju istih, inače je sve mnogo teže.

 • Kako vi vidite budućnost Prve gimnazije?

Verujem u mlade. Ne bih je odvajao od budućnosti Srbije.

VIDEO: Zbogom pameti

(Miljana Leskovac/m.leskovac@telegraf.rs)

Tagovi: Budućnost, đaci, Društveni smer, Jezički smer, Mladi, Obrazovanje, Protest, Prva beogradska gimnazija, Prva gimnazija, rijaliti, Škola, Ukidanje odeljenja

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (24)
Poređaj komentare:
 • O
  Olja

  Ovde se digla halabuka samo zbog pojedinaca koji ce u dogledno vreme ostati bez dela norme. Profesori u srednjim skolama su se tako uljuljkali da ne mogu da shvate da nisu beli medvedi. Ne vidim zasto je jezicko odeljenje bolje od IT...Mnogo se deci uskracuje sto nece imati istoriju i geografiju??? Ko voli ove predmete ucice ih sam koristeci IT tehnologije... Jos se samo u Srbiji bubaci i sta treba i sta ne treba... Prva beogradska je jako dobra gimnazija, ako je ovaj covek cetiri mandata direktor a kazu da ne valja, kako je onda uspeo da ocuva ovu skolu da je i dalje ba dobrom glasu?

 • G
  Goks

  Jedan od pet miliona je najveci rialiti koji treba zabraniti.

 • N
  Nataša

  Andrejić je sramota za Prvu

Apatinska pivara sprovela akciju „Recikliraj, uživaj i Drinu od otpada sačuvaj”

Lena 20 godina čuva misteriozno pismo i traži pomoć da ga rastumači: Zapis je pronađen pored Tise

Koliko su bitne preporuke u odabiru agencije za nekretnine? Saznajte u istraživanju City Expert-a!

Obučeni bogato, a kradu čokoladice i žvake: Radnici marketa šokirani snimcima koji otkrivaju lopove

Usvojen novi Zakon, nema više uznemiravanja: Za nepoželjne SMS-ove kazna do 100.000 dinara!

Prvi "akva voz" na srpskim prugama: Saobraćaće na liniji Beograd-Jagodina i ići će ovim danom

Nikola se u Pefkohoriju probudio u pola noći i u sobi zatekao lopova: Sad ima važan savet za sve

U zidinama manastira Sveti Nikola kod Priboja pronađena 4 ljudska skeleta: Kosti vezane žicom

Mogući pljuskovi i grmljavina u pojedinim delovima zemlje. Tokom dana u većini mesta sunčano

Preko 5.000 ljudi na "Jagodinskom kulturnom letu": Razvezlo se kolo usred izletišta (VIDEO)

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za ponedeljak, 22. jul 2019. godine

30 srpskih rudara izgorelo je u požaru u jami: Na tom mestu je sagrađena crkva pre 119 godina

Vi ste ponos Srbije: Premijerka uputila čestitku mladim matematičarima

Zemljotresi pogodili Užice, Kragujevac i Kraljevo u poslednjih 9 dana: Otkrivamo trusna područja

Vozači, oprez! Na ovom delu puta policija kontroliše brzinu kretanja, a kazne su paprene

Čenejci dobili novu asfaltiranu ulicu: Vučević najavio još projekata (FOTO)

Zemljotres je moguć i u Srbiji zbog punog Meseca ovih dana - evo kada se to menja

Čak 6 beba za mesec dana stiglo u zoo-vrt na Paliću: Pogledajte im "selfije" (VIDEO)

Marko (16) je preživeo udes niškog autobusa smrti i voza: Bio je nepokretan, a sad je stao na noge!

Kajl Skat poručio: Sedam Srba je pomoglo da čovek ode na Mesec, zamislite šta može 7 miliona

Pojačan saobraćaj na svim pravcima, duže zadržavanje na graničnim prelazima

Crna sezona na putevima Srbije: Od 1. juna poginulo je čak 90 ljudi, u ovome najviše grešimo

Danas će biti pakleno vruće u Srbiji: Ipak, neka mesta će pogoditi kiša i jaka grmljavina

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za nedelju, 21. jul 2019. godine

Irac nije mogao da gleda tugu u Srbiji posle sankcija i ratova: Već 15 godina pomaže najugroženijima

Ovo su najlepše Vlajne na Balkanu: Održan izbor za mis u Velikoj Jasikovi

Mali, a već vrhunski: Dečak iz Pančeva sa samo 11 godina postao kandidat za šahovskog majstora

Mladić iz Kovilja na kog je palo drvo je u kritičnom stanju

Dečaka iz Srbije vetar odvukao na pučinu: Spasilačke službe Halkidikija su odmah krenule u akciju!

Piloti "gazele" su dobro, uskoro će biti pušteni na kućno lečenje

Gužva na Horgošu, na ulazu u Srbiju iz Mađarske, haos se očekuje i naredne nedelje

Priveden kapetan broda koji se zakucao u splav na Tisi, kada je povređeno dvoje ljudi

Zoran N. priznao: Zaljubio sam se u tamnoputu stjuardesu Lufthanze, zato sam dojavio bombu!

Bravo, deco! Naši matematičari na Međunarodnoj olimpijadi osvojili 3 zlata, 1 srebro i 2 bronze

Brod smrskao splav na Tisi, dvoje povređenih koji su spavali na njemu hitno prebačeni u bolnicu

Evo šta kaže Skot o srpskim naučnicima u misiji "Apola 11"

U Srbiji sunčano i toplije, do 32 stepena, a kiša je poslepodne moguća samo u ovim predelima

"Ako sretnete naše, ne ljubite se 3 puta": Srbin napisao savete za bezbedno letovanje u Hrvatskoj

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za subotu, 20. jul 2019. godine

Sanja i Anđela iz Beograda su 3 godine zajedno, a njihova veza je posebna: Podržavaju nas roditelji

Mladić (18) teško povređen u Koviljskoj šumi: Deda sekao drvo, ono palo na unuka

Zapalila se rumunska cisterna sa sumpornom kiselinom kod Majdanpeka

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima