≫ 

Krenuli Teslinim stopama: Uz ovaj izum naših genijalaca invalidi će pogledom upravljati stvarima

Na glavi će imati uređaj putem kojeg će pristupati virtuelnom meniju

  • 8
Nataša Cvijanović, Lazar Varagić, Petar Bojanić, VR aplikacija Foto: Privatna arhiva

Pronalazač daje svetu kreacije koje su opipljive, koje žive i rade, govorio je Nikola Tesla, jedan od najvećih svetskih pronalazača u oblasti fizike i elektrotehnike, rođen na današnji dan 10. jula 1856. godine u Smiljanu.

Njegovim stopama krenuli su i mladi genijalci Nataša Cvijanović (16), Lazar Varagić (16) i Petar Bojanić (17), dajući svetu upravo jednu takvu neverovatnu kreaciju koja bi iz korena promenila život ljudima na koje često zaboravljamo i koji umesto sa nama, žive uglavnom pored nas.

Reč je o VR aplikaciji koja ljudima sa teškim invaliditetom, onima koji ne mogu da pokreću ni ruke ni noge (kvadriplegičarima) omogućava upravljanje mašinama i kućnim aparatima isključivo – pogledom. S ovom inovacijom mladi Novosađani odneli su ubedljivu pobedu na nedavno završenom SHack-u, internacionalnom takmičenju u programiranju koje je održano u Novom Sadu i kvalifikovali su se za finalno svetsko takmičenje za VR aplikacije koje se održava u Kini.

Nataša Cvijanović, Lazar Varagić, Petar Bojanić, VR aplikacija Kvadriplegičari bi pogledom upravljali kućnim aparatima, Foto: Privatna arhiva

Ova neverovatna stvar funkcioniše tako što osobe sa invaliditetom na glavi nose uređaj preko kog ulaze u 3D okolinu, gde mogu da se kreću, zatvore prozor ili ugase svetlo.

- Zamisao je da našom aplikacijom, kroz praćenje pogleda, uspemo da ljudima sa hendikepom olakšamo i ulepšamo život. Praćenje pogleda je najbolja opcija zbog toga što su očni mišići i nervi najizdržljiviji kod slučajeva kao paraplegija. Mislim da kroz to možemo da im omogućimo korišćenje pametnih kuća, kroz to što ako gledaju u prozor na par sekundi (ili ako su skroz nepokretni kroz lebdeći meni) da se pojavi virtuelni meni kroz koji će opet pogledom moći da kontrolišu uređaj. Na primer, da zaključaju vrata, otvore prozor, ugase svetlo ili pristupe bilo kojem elektronskum uređaju - objašnjava Petar Bojanić za Telegraf.rs.

Nataša Cvijanović, Lazar Varagić, Petar Bojanić, VR aplikacija Žele da njihova ideja pomogne osobama s invaliditetom u celom svetu, Foto: Privatna arhiva

Takođe, oni bi samo pogledom koristili i aplikacije za socijalizaciju, što bi im u potpunosti promenilo život.

- Sigurno bi im prijalo što više ne mora uvek neko biti sa njima i što tako dobijaju više samostalnosti. Mislim da bi to umnogome pozitivno uticalo na njihovo mentalno zdravlje. A socijalna interakcija u aplikacijama gde bi mogli da se kreću kao i svi ostali, po prvi put bi im omogućila potpuno normalan život. Voleli bismo da u budućnosti ova aplikacija stvarno pomogne ljudima. Preko leta ćemo se spremati za Vr Core takmičenje i nadamo se da ćemo tamo moći da nastavimo sa razvojem naše ideje - poručuje Bojanić.

A Lazar dodaje i da za sada ostaju u Srbiji, iako će zbog takmičenja ove godine putovati svuda.

Nataša Cvijanović, Lazar Varagić, Petar Bojanić, VR aplikacija Mladi, pametni i uspešni, Foto: Privatna arhiva

- Dodaćemo još dosta na ovaj projekat koji smo već napravili kako bi bio koristan za šire mase - zaključuje Lazar Varagić.

Cilj im je da u budućnosti maksimalno prilagode njihov izum za praktičnu upotrebu, smanje veličinu uređaja koji bi trebao da se nosi na glavi, ali i da maksimalno pojeftine izradu da bi aparat bio dostupan svima.

VIDEO: Otvoren 12. Festival nauke pod sloganom "Zemlja budućnosti"

(M. Leskovac)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    10. jul 2019 | 08:18

    Ja verujem iskreno u nasu genijalnu i lucidnu mladost koji svojom kreacijom i strucnoscu moze mnogo toga da uradi,strucni kadrovi moraju da se stvaraju ALI I DA SE CUVAJU!!!!!!

  • Pedja

    10. jul 2019 | 09:45

    Svaka Vam cast!!! Samo ne zaboravite da zivite u Srbiji... ne dozvolite da Vas prevare!!! Srbija nikada nije znala da adekvatno nagradi znanje i talenat i da tako nesto zadrzi za sebe... Sam Nikola Tesla je otisao u Ameriku... i mnogi posle njega su otisli koje kuda, a onda je Srbija kupovala sve to kao strani proizvod...

  • Milica

    10. jul 2019 | 08:48

    BRAVO deco. Svaka cast. Samo napred.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA