≫ 

Najtraženiji zanati među malim maturantima su - zlatar i vlasuljar

Zanimanje zlatar u Politehničkoj školi, gde se prima 30 učenika, bilo je jedna od prve tri želje za čak 446 učenika

  • 1
zlatar i scenski masker Foto: Shutterstock

Ove godine najveće interesovanje malih maturanata bilo je za medicinske, elektrotehničke škole, gimnazije, ali i za neke zanateMeđu najtraženijim zanimanjima bili su zlatar, scenski masker i vlasuljar, medicinska sestra, kuvar.

Pomoćnik ministra prosvete Aleksandar Pajić kaže da je najtraženiji bio smer "scenski masker i vlasuljar" u Školi za negu lepote gde se prima 30 učenika, a 572 učenika su izrazila želju da upišu taj smer.

Stetoskop, Vakcinacija, vakcine, Dete, Deca, Pedijatar, Medicinska sestra, pregled, Sistematski pregled, Anesetezija, Lekar, Doktor Zbanje medicinske sestre među najtraženijima, Foto-ilustracija: Profimedia

Zanimanje zlatar u Politehničkoj školi, gde se prima 30 učenika, bilo je jedna od prve tri želje za 446 učenika. U Elektrotehničkoj školi "Stari grad" za smer -elektrotehničar računara, na 30 mesta javio se 461 učenik.

Za kuvara u Subotici na 15 mesta prijavilo se više od 150 učenika, dok se u Medicinskoj školi u Novom Pazaru na smeru - medicinska sestra na 30 mesta prijavilo se 362 učenika.

- Ove godine su liste želja malo bolje složene, tako da je 87 odsto učenika upisalo srednju školu po jednoj od prve tri želje. Mislim da su učenici bili realni u željama, ali da je Ministarstvio prosvete dobro uradilo plan upisa, jer smo ponudili ona zanimanja koja su atraktivna za pojedine sredine - rekao je Pajić.

ITHS Srednja škola Veliko interesovanje bilo je i za IT škole, Foto: Telegraf

Veliko interesovanje bilo je i za specijalizovane IT smerove u gimnazijama, a Pajić kaže da će sigurno biti formirano 51 odeljenje, a možda čak i još jedno ili dva ukoliko za to bude mogućnosti.

On je naglasio da će u narednoj školskoj godini na tom smeru biti oko 1.000 učenika.

Prvi upisni krug danas se završava i ostao je neraspoređen 1.471 učenik, a ostalo je slobodno više od 9.000 mesta, tako da svršeni osnovci ne treba da brinu jer mesta ima dovoljno za sve u drugom upisnom krugu koji će biti 11. jula.

VIDEO: Nenad je poslednji parfemdžija u Srbiji i još čuva tajne svog zanata

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA