≫ 

Vajar iz Kikinde napravio novu skulpturu umesto sove za koju su govorili da liči na penis

Obećao je da će se razlikovati od one stilizovane, koja je u novembru 2018, čim je postavljena na kružni tok, izazvala burne reakcije

  • 5

Vajar Jovan Blat iz Kikinde, čija je skulptura sove na ulazu u taj grad izazvala veliku pažnju javnosti, jer je neke građane podsetila na falus, kako je i obećao, uradio je novu figuru.

Nova velika skuptura u glini izložena je u centru Kikinde, na gradskom trgu, ispred galerije "Tera", ali je to njena privremena lokacija, pišu Novosti.

Kako je nagovešteno u Centru za likovnu i primenjenu umetnost "Tera", gde Blat radi, nova velika sova biće postavljena na kružni tok, možda baš pored one koja je pojedine posmatrače podsetila na muški polni organ.

Džinovska sova iz Kikinde Foto: Telegraf

Blat je održao obećanje da će napraviti novu veliku skulpturu, koja će izgledom podsećati na sove ušare, čije je najveće svetsko stanište upravo centar Kikinde.

Obećao je da će se razlikovati od one stilizovane, koja je u novembru 2018, čim je postavljena na kružni tok, izazvala burnu reakciju javnosti.

- Prošle godine sam uradio stilizovanu skulpturu mužjaka sove izduženog, cevastog tela. Figura nije verna kopija sove ušare u prirodi. Da sam uradio figuru ženke, ona bi bila niža i šira, ali, ipak, velikih dimenzija kako bi se uklopila u ambijent. Takva ne bi mogla da stane u peć za pečenje gline u ateljeu 'Tera'. Zato sam uradio stilizovanu figuru, poštujući tehničke mogućnosti. Jasno mi je da svako ne razume savremenu umetnostporučio je Blat za "Novosti".

Gradska vlast prepustiće umetnicima "Tere" da odluče gde će konačno smestiti novu veliku skulpturu od pečene gline.

(Telegraf.rs/Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA