Nišlija (12) napravio film u kojem objašnjava da je Vampir bio Srbin, pa dobio nagradu Saveta Evrope

Rad Mihailovskog bio je, kažu u Ministarstvu kulture, jedan od 43 rada prijavljenih na konkursu "Nedelja stvaralaca evropske baštine"

  • 4
Vampir Printskrin: Youtube/MantarayTV TM

Iako mnogi u svetu misle da mit o vampirima potiče iz Rumunije, zbog romana Drakula Brema Stokera, 12-godišnji Nikola Mihailovski u svom kratkom animiranom filmu objašnjava da je zapravo reč o zastrašujućim nemrtvim bićima koja potiču iz Srbije.

Ovaj animirani film pod nazivom "Vampiri među Srbima", nagradio je Savet Evrope, pa će omladinac iz Niša novembra putovati u Strazbur, prenose Južne vesti.

Petar Blagojević - naziv je prvog vampira iz 1725. godine o kojem je čak pisala i tadašnja autstrogurska štampa. Pritom, "vampir" je srpska reč koja se koristi gotovo svuda u svetu. Sve o ovoj hororičnoj tematici mladi Mihailovski spakovao je u animirani film od 2.30 minuta koji je sam i sinhronizovao.

Rad Mihailovskog bio je, kažu u Ministarstvu kulture, jedan od 43 rada prijavljenih na konkursu "Nedelja stvaralaca evropske baštine".

- Žiri je izabrao pet koji su prosleđeni sekretarijatu Dana evropske baštine u Savetu Evrope za konačni izbor 10 najzanimljivijih priča na evropskom nivou. Ovo je prva godina da je Republika Srbija učestvovala. Ovo će biti uzbudljiva prilika za "Stvaraoce nasleđa" da se međusobno upoznaju, razmene ideje, posete evropske institucije i grad Strazbur - navode u Ministarstvu kulture.

Nišliji će praviti društvo 13-godišnja Mia Mitrović iz Beograda koja je takođe dobitnica ove nagrade.

(Telegraf.rs/Južne vesti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA