≫ 

Draganče podigao sebi spomenik, organizovao daću i napravio feštu na groblju - bili i popovi (FOTO)

Draganče je bačvar, ali poznat je kao "Iđoški Betoven" jer je usavršio muziciranje udarajući čekićem o bačve

  • 15
Iđoški Betoven Foto: Telegraf

O čuvenom bačvaru Miodragu Munćanu, poznatom Dragančetu, priča ceo Banat. Ne samo da je odlučio da za života podigne spomenik, Draganče je, kako običaji nalažu, pozvao sveštenike, prijatelje i rodbinu na svoju "daću". Kako kažu mnogi prijatelji, prvi put im je na groblju bilo lepo, pa i samom Dragančetu, koji je zadovoljan živim pomenom i okupljenim prijateljima.

- Želeo sam da imam plavi spomenik, ali nigde nismo mogli da nađemo takav kamen, stavio sam sliku u plavoj košulji, ali sam ipak želeo da sve bude u toj

boji. Mnogo sam uzbuđen, ali i srećan, pozvao sam sve moje prijatelje i one za koje znam da bi došli kad umrem, tu su i sveštenici, a ručak je pripremljen po

našim običajima, znate kako je kada dođete na "daću" mora svega da ima, supa, pečenje, kolači, rakija - ispričao nam je poznati banatski virtuoz.

Spomenik na iđoškom groblju kod Kikinde osveštala su tri sveštenika u prisustvu velikog broja građana. Slika na grobu je sa njegovih nastupa, jer je Draganče poznati virtuoz na drvenim bačvama.

Iđoški Betoven Foto: Telegraf

Kamenorescu je naredio samo da ukleše godinu rođenja, ali ne i deceniju, stoleće kada dođe kraj života, jer , kako kaže - "još ima vremena za onaj svet, tek mi je 81 godina".

Daće u "slavu života" još uvek se prepričava po Banatu, mnogi koji su bili prisutni u Vatrogasnom domu gde se zbio čitav događaj, kažu, da su se "lepo proveli", a i dobro najeli, jer, Draganče za svoje daće nije štedeo. Nazdravljalo se rakijom i vinom u slavu Dragančeta. Svirao je orkestar Žarka Adamova sa pevačima Lepom Lanom i Duškom. Slavlje je uveličao na gajdama Radivoj Ristić, gost iz Srbobrana. Kakva bi to bila "daća" da i Draganče nije učestvovao. Uzeo je bure i bačvanske čekiće i na zadovoljstvo svojih meštana odsvirao svoju "Vinogradarsku himnu".

Draganče je jedini bačvar u ovom delu Banata. Svoju umetničku karijeru slavni Draganče, poznatiji u javnosti kao "Iđoški Betoven" počeo je udarajući čekićem o drvenu bačvu. Melodija koja se stvara udaranjem čekića o drvenu burad, postala je nadaleko poznata, a ovog slavnog bačvara uvrstila u prave virtuoze.

Iđoški Betoven Foto: Telegraf

Kako je jednom prilikom za portal Telegraf.rs, objasnio Iđoški virtuoz, sve je počelo kako bi se dopao ženama, svoj radni vek proveo je u jednoj firmi gde se sve pakovalo u drvenu burad, pa je imao vremena da usavrši i komponovanje.

Draganče je za bačvara položio još davne 1958. godine, bio je šegrt kod čuvenog majstora Krstina, a usavršio je i odžačarski i stolarski zanat. Najteže mu pada što za sada nema naslednika, voleo bi Draganče da neko nastavi da "udara u njegovom ritmu".

Šaljivdžija u duši, boem, kafandžija i umetnik sa čekićem u ruci, kaže, da bi svakom poželo život kakav on ima, jer valja se pripremiti i za "onaj svet" za koji još ima vremena, jer tek mu je 80-leta.

(D. I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tamara

    13. jul 2019 | 13:09

    Deda daj boze da jos dvadeset godina primas penziju rano ti je jos putovati.

  • Dr.

    13. jul 2019 | 12:46

    Čitam komentare i neverujem koliko ima ograničenih i po P.S.-u ! Pa čovek se lepo oprostio od svih prijatelja i rodbine, nije ukrao ništa, svima bilo lepo, nikog nije bacio u trošak i kad dođe onaj dan ide lepo na onaj svet ! Koliko ima drugih koji su isto za života podigli spomenike pa im ne sudite !

  • Boban

    13. jul 2019 | 11:25

    Draganče, kad polude?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA